Tisztelt Szakértő!

Vályog ház (Falusi) CSOK igénylésével kapcsolatban olvastam, hogy a vízszigetelésnek megoldottnak kell lennie. Itt egy 160 éves, helyi védelem alatt álló, nagyon jó állapotú, 200 m2 fölötti alapterületű, beázásnak semmilyen nyomát nem mutató épületről van szó. Általában véve nagyon jó állapotú, belsőleg modernizált, de a vidéki és “parasztos” hangulatot mégis sokban megőrizték. Az utóbbi 25 év során elég sokszor tulajdonosváltás történt, így a jelenlegi eladó, aki nemrég öröklés útján jutott hozzá, és jó eséllyel soha nem is élt a településen, semmit nem tud a vízszigetelés meglétéről.

Kell ehhez speciális műszaki vizsgálat, vagy az épület értékelésénél a szemlézés alkalmasnak nyilváníthatja az ingatlant anélkül is? Ismétlem, a ház elég nyilvánvalóan sok “modern” épületet meghazudtoló állapotban van (amit részben az értéke is tükröz).

A másik kérdésem az ingatlan-nyilvántartási állapothoz kapcsolódik. Okoz gondot, hogy az épület jelenleg “kivett vendégház”, és ezt a tulajdonos még az adás-vétel előtt változtassa lakóházzá, vagy elég, ha vásárlás után mi kezdeményezzük azt?

Köszönettel:
Gábor

Válaszunk:

Kedves Gábor!

Falusi CSOK-kal kizárólag olyan ingatlan finanszírozható, melynek ingatlan-nyilvántartásbeli megnevezése lakás vagy lakóház. Illetve tanya megnevezésű ingatlanra is igényelhető a támogatás akkor, ha az lakóházat is tartalmaz. A jelenlegi "kivett vendégház" megnevezés tehát kizárja a falusi CSOK igénybevételének lehetőségét. Ahhoz, hogy a támogatást a vásárlással egybekötött felújításhoz és/vagy bővítéshez igénybe tudják venni, szükséges, hogy már az adásvételi szerződés megkötése és a falusi CSOK kérelem benyújtása előtt lakóházzá átminősítsék.

A vízszigeteléssel kapcsolatban a CSOK rendelet nem tartalmaz előírást. Speciális műszaki vizsgálatra nincs szükség akkor sem, hogy a támogatás tárgya vályogház. A lakhatási igények kielégítésére való alkalmasságot az értékbecslő ellenőrzi az épület értékelésénél a helyszíni szemle alkalmával.

A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhatnak. Itt további részleteket olvashatnak arról, hogy az ingatlannal szemben milyen további követelményeket támaszt a falusi CSOK rendelet. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése