Tisztelt Szakértő!

A én helyzetem nagyon bonyolult, de próbálom lerövidíteni.

2019-ben 10+12M csok és csok hitelt vettünk fel, visszakaptunk 5M áfát. 2 gyerek teljesült, ám a 3. nem. Sajnos erősen fontolgatom a válást, mert a férjem viselkedése elviselhetetlen és amit velünk csinál. Sokan mondják váljak el, de én a szülői örökségemet toltam bele az építkezésbe, és a válással akkora terhet rónának ki rám, hogy el kellene adni a házat. Most az építési ktg 1,5×osét éri, viszont fel kellett vennünk még 4,7M hitelt 1,5 éve.

Nem akarom a házat eladni, mert a babavárót is felvettük, de csak 6,1 milliót kaptunk szerencsére. Ergo akkora adósság halmaz keletkezett, hogy még egy garzonra sem futná. Szeretném megtartani a házat, mivel a férjem egy fityinget sem rakott bele, ahogy kinéz a ház környezete az én munkám. Ő hatalmas adósságot halmozott fel, a hiteleinket elköltötte a tudtomon kívül, aminek nyoma is van a banki számlakivonatokban. Próbáltam a banktól méltányosságot kérni, de elutasították.

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Krisztina

Válaszunk:

Kedves Krisztina!

A CSOK rendelet kimondja: házasság felbontása esetén, ha
a) − a házasságot felbontó jogerős bírósági határozat vagy a házassági vagyonmegosztási szerződés alapján − az egyik fél a másik féltől megszerzi a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételével vásárolt lakás tulajdonjogát, és
b) a házasságot felbontó jogerős bírósági határozat alapján - a nagykorúvá vált gyermek kivételével - valamennyi gyermek lakóhelye, akikre tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igénybe vették, a lakás tulajdonjogát megszerző félnél marad,
a tulajdoni hányadát elidegenítő felet visszafizetési kötelezettség nem terheli.

Ez nem vonatkozik azonban a vállalt, de meg nem született gyermekre. A vállalt gyermekre jutó támogatást büntetőkamattal növelten vissza kellene fizetni. Két gyermek után igényelt CSOK esetén a CSOK hitel maximum 10 millió forint összegben érhető el. A 10 millió forintot meghaladó rész tekintetében szintén vissza kellene fizetni a kamattámogatást és annak törlesztő részletét kamattámogatás nélküli kamattal kellene tovább fizetni.

Babaváró hitel esetén a fennálló tőketartozás az addig kapott kamattámogatással együtt visszafizetendő. További tájékoztatásért kérjük, keresse az ebben illetékes járási hivatal lakástámogatási osztályát.

A témában további, bővebb tájékoztatást az ebben illetékes járási hivatal lakástámogatási osztálya tud adni Önnek. Javasoljuk az érintett hivatal megkeresését.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése