Tisztelt Szakértő!

A én helyzetem nagyon bonyolult, de próbálom lerövidíteni.

2019-ben 10+12M csok és csok hitelt vettünk fel, visszakaptunk 5M áfát. 2 gyerek teljesült, ám a 3. nem. Sajnos erősen fontolgatom a válást, mert a férjem viselkedése elviselhetetlen és amit velünk csinál. Sokan mondják váljak el, de én a szülői örökségemet toltam bele az építkezésbe, és a válással akkora terhet rónának ki rám, hogy el kellene adni a házat. Most az építési ktg 1,5×osét éri, viszont fel kellett vennünk még 4,7M hitelt 1,5 éve.

Nem akarom a házat eladni, mert a babavárót is felvettük, de csak 6,1 milliót kaptunk szerencsére. Ergo akkora adósság halmaz keletkezett, hogy még egy garzonra sem futná. Szeretném megtartani a házat, mivel a férjem egy fityinget sem rakott bele, ahogy kinéz a ház környezete az én munkám. Ő hatalmas adósságot halmozott fel, a hiteleinket elköltötte a tudtomon kívül, aminek nyoma is van a banki számlakivonatokban. Próbáltam a banktól méltányosságot kérni, de elutasították.

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Krisztina

Válaszunk:

Kedves Krisztina!

A CSOK rendelet kimondja: házasság felbontása esetén, ha
a) − a házasságot felbontó jogerős bírósági határozat vagy a házassági vagyonmegosztási szerződés alapján − az egyik fél a másik féltől megszerzi a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételével vásárolt lakás tulajdonjogát, és
b) a házasságot felbontó jogerős bírósági határozat alapján - a nagykorúvá vált gyermek kivételével - valamennyi gyermek lakóhelye, akikre tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igénybe vették, a lakás tulajdonjogát megszerző félnél marad,
a tulajdoni hányadát elidegenítő felet visszafizetési kötelezettség nem terheli.

Ez nem vonatkozik azonban a vállalt, de meg nem született gyermekre. A vállalt gyermekre jutó támogatást büntetőkamattal növelten vissza kellene fizetni. Két gyermek után igényelt CSOK esetén a CSOK hitel maximum 10 millió forint összegben érhető el. A 10 millió forintot meghaladó rész tekintetében szintén vissza kellene fizetni a kamattámogatást és annak törlesztő részletét kamattámogatás nélküli kamattal kellene tovább fizetni.

Babaváró hitel esetén a fennálló tőketartozás az addig kapott kamattámogatással együtt visszafizetendő. További tájékoztatásért kérjük, keresse az ebben illetékes járási hivatal lakástámogatási osztályát.

A témában további, bővebb tájékoztatást az ebben illetékes járási hivatal lakástámogatási osztálya tud adni Önnek. Javasoljuk az érintett hivatal megkeresését.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
A férjemmel tavaly vettük igénybe a 10 milliós babavárót. Két meglévő gyermek van, az első gyermek férjem részéről nevelt, a második viszont már saját, aláírtunk egy harmadik gyermek vállalását. Így lassan egy év elteltével a kapcsolatunk megromlott, el szeretnék válni tőle. Ebben az esetben a harmadik gyermek nem fog teljesülni, a pénznek is már csak fele van meg. A jelenlegi törvények alapján mire kell számítsak válás esetén, kinek mennyit kell fizetnie?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
2021 augusztusában vásároltunk a feleségemmel egy ingatlant ½-½ arányú tulajdonrésszel. Az ingatlan vásárlásához igénybe vettünk meglévő gyermek (18 éves elmúlt) 150.000 forint CSOK-ot, 1525.000 forint ÁFA kedvezményt, valamint a későbbiekben otthon felújítási támogatást 2930.000 forintot állami kedvezményeket.
Időközben megváltozott az élethelyzetünk és válás mellett döntöttünk. Közös megállapodásunk értelmében a válás követően én maradnék az ingatlanban és megvásárolnám a feleségem ½ arányú tulajdonrészét, valamint az ingatlanra felvett lakáshitelből is kiváltanám. Az időközben nagykorú gyermekünk saját döntése alapján életvitelszerűen maradni kíván velem az ingatlanban és maradna az állandó lakcíme is.
Érdeklődni szeretnék, hogy ebben az esetben van-e visszafizetési kötelezettségünk a támogatások tekintetében?
Válaszát előre is köszönöm:

Tisztelt Szakértő!
Az én helyzetem nem nehéz, de nem tudom, merre tovább! Volt feleségemmel vettünk egy házat 2018-ban. Én személyi kölcsönt vettem fel, ami önerőként szolgált. Neki volt egy gyereke, amire felvettük a csok -ot és még pluszba vállaltunk egyet, ami viszont nem lett meg. 4 évre rá elváltunk. Ő ott maradt a házban, én elköltöztem. A személyi hitelt mai napig én fizetem. És ugye 50/50% tulajdon jog.
Mi a folyamata, hogy lemondjak a házról is és a csok tartozásról is? Hogy lenne ezt a legreálisabban letudni?
Válaszát köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
Mi a férjemmel közösen felvettük a csok-ot 2019-ben. Mivel az előző kapcsolatomból született 3 gyermekem, de akkoriban csak a férjemnek volt munkahelye és így tudtuk igénybe venni a csok-ot. Megromlott kapcsolatunk és válni szeretnék.
Szeretném tudni azt, hogy ilyen esetben kinek van több esélye arra, hogy a lakást továbbra is lakhassa?
Válaszát köszönöm!