2020 áprilisában kezdtem az építkezést nem generálkivitelezéssel és 2020 decemberében írtuk alá CSOK-ot. Ugye akkor ÁFA visszatérítésről még nem volt szó. 25 milliós költségvetést fogadtak el! 2021. januárban már lehetett hallani, hogy visszavezetik és azok is részesülhetnek, akik 2020-ban kezdték az építkezést. A bank persze semmiről nem akart tudni és utána járni. Már az ÁFÁról is la akartunk mondani és csak a CSOK folyósítását szerettük volna elindítani. De arra is azt mondta a bank, hogy most még azt se tudják adni, mert nem tudják, hogy kell folyósítani a sok változás miatt.

Majd jött a csoda és a bank keresett, hogy van megoldás, be lehet adni a CSOKra is és az ÁFÁ visszatérítésre is együtt és megkapjuk. Május 3-án adtam be a papírokat (TB, NAV, ERKÖLCSI). Persze közben az építkezés csendesen haladt. Azt mondták, hogy a tavaly kezdett építkezésre nem érvényes az, hogy a visszakapott 5 milliót a fennmaradó költségekre kell fordítani! Megtörtént közben az értékbecslés is, 95%-os készültségi szintre hozta a ki a “hozzá értő szakértő”! A héten hétfőn viszont a bank értesített, hogy mivel túlkészültségben van a ház, ezért csak 1 250 000 Ft-ra vagyunk jogosultak az ÁFÁ-ból!

Kérdem én, hogy miért? Január óta nem tudnak semmit, és azt várják el az emberektől, családoktól, hogy Ők is álljanak le az építkezéssel? Hiszen ez egy családsegítő program része! Akkor hogy segít?

Köszönöm.

Válaszunk:

A támogatásoknál (CSOK és adó-visszatérítési támogatás egyaránt), valamint a CSOK hitelnél is feltétel, hogy a támogatási összeg, valamint a hitel a támogatási kérelem benyújtásakor még hátralévő munkálatok finanszírozására használható fel. Mivel az ÁFA kérelem benyújtásakor már 95%-os készültségi fokot állapított meg a banki értékbecslő, ezért az adható támogatási összeg meghatározásánál ebből indult ki a bank.

Úgy tudjuk, hogy pénzügyminisztériumi iránymutatás alapján adott esetben nem csak azt kell figyelembe venni, hogy az ÁFA támogatás, hanem a még ki nem folyósított CSOK együttes összegének megfelelő értékű munkálat hátra legyen.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése