Egy korábbi MÁK válasz alapján: a tető cseréje illetve felújítása támogatható, azonban a tető szerkezetének változtatása (forma, térfogat) és a padlás beépítése már bővítésnek minősül, ezért nem támogatható. Az ingatlan bővítés nem támogatható tevékenység.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

64 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Férjemmel nyugdíjasok vagyunk, 71 és 67 évesek. A házunk teteje régi, hullámpala, beázunk. Nyugdíjunkból nem tudunk új tetőt csináltatni. Támogatással talán megoldódna helyzetünk.
Lehetséges, hogy kapjunk támogatást?

Köszönöm a lehetőséget. Rögvest azzal kezdeném, hogy a 70-es években készült a családi ház, pala tetővel. Sajnos a fa szerkezete is nagyon rossz állapotban van, bontása elkerülhetetlen. Gyerekünk családjával közösen lakjuk az ingatlant. Mi kis nyugdíjasok vagyunk. Nekik két családjuk van, 18 éves egyetemista, és 14 éves iskolás. Szülők dolgoznak, de a tetőcseréhez nincsen elég bevételük.
Szeretném kérdezni, hogy milyen lehetőségünk van az állami támogatásra?
Előre is köszönöm a szíves válaszuk.
Maradok tisztelettel.
Sándor

Régi paraszt házban lakunk a férjemmel. A tető nagyon rossz állapotban van. Sajnos soha sem kerestünk jól, volt amikor munkanélküliek voltunk. Vannak kölcsöneink, amit a lakás belső újítására és fürdőszoba létesítésére kellett felvennünk. A férjem előnyugdíjas, nem sokat kap, én dogozok minimálbérért. A kölcsönöket fizetjük, de másra nem nagyon telik. Két fiunk van, már megnősültek, sajnos ők sem tudnak segíteni, ők sem keresnek sokat. Szeretném megkérdezni, hogy kaphatnék-e tetőcserére vissza nem térítendő támogatást. Sosem kaptam semmit az államtól, mert amikor vettem ezt a paraszt házat, akkor még nem járt erre a szocpol, ezt is kölcsönből vettem.
Köszönöm.
Várom válaszukat.

Családi házunk zsindelyes. Sajnos a zsindely már öreg és rossz állapotban van. Cseréptetőt szeretnénk, mert így nem maradhat. Az ácsok szerint lehetne a zsindely tetejére is cseréptetőt rakni. Nyugdíjasok vagyunk kevés nyugdíjjal.
Kérdésem, kaphatnák-e állami támogatást tetőcserére?
Várom válaszukat.

Szeretném megkérdezni, teljes tetőcserét muszáj csinálnunk? 25 év alatti felnőtt nincs a családban, de két felnőtt dolgozó gyermek igen. Én nyugdíjas vagyok, nekem sajnos van kölcsönöm. Készpénzünk nincs, csak a házra. Hogy lehetne jelzálogot esetleg felvenni, hogy a tetőt meg tudjuk csináltani?
A válaszát köszönöm.

Tisztelt Hitelnet.
A házunk terasza fölé tetőt szeretnénk, ami jelenleg nincs.
Érdeklődöm, hogy a felújítási program keretén belül ezt el lehet-e számolni?
Köszönettel!

Elszámolható-e a támogatás tető felújítására, ha a tető a szarufák toldásával ki van tolva kb. 20 cm-rel a falsíktól.

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnénk felújítani a családi házunk tetőhéjalását. Betoncserepünk nagyon el van koszosodva, mohásodva. Vannak cégek, akik ennek a tisztításával foglalkoznak.
Erre a munkafolyamatra igényelhető a támogatás?
Köszönettel.

2022-ben bárki igényelheti a tetőcsere támogatást? Így van meghirdetve. De nem találom.
Akinek már nagykorú gyereke van az is igényelheti? Hol kell az igénylést elindítani?
Köszönöm.

Jelenlegi palatetőnket hagyományos cserépre szeretnénk lecserélni. Érdeklődni szeretnék, hogy a pala elszállításának költsége elszámolható-e?

Családi házunk és nyárikonyhánk tetőfelújítását tervezzük. Igényelhető-e a támogatás egyszerre mindkét épületre?

Olyan kérdésem lenne hogy az időjárás miatt meg rongálodott tető javitásra szorul de a cserepet amit cserélnénk használt lenne de számlát adtak rola azt is el fogadják ??

Tetőcserét szeretnénk csináltatni. A házunkon nyeregtető volt síkpalával fedve. A munkálatokat elkezdtük, a bontás során derült ki, hogy nincs betonkoszorú és a tűzfalakat is le kell bontani, mivel a szarufák támasztották, bontás után elkezdtek mozogni a falak. Kérdésem, hogy a betonkoszorú készítése és a tűzfalak újraépítésére is igényelhető a támogatás?

GYERMEKEM MÁR NEM ÉL VELEM’ a tetőm beázik’ muszáj felújíttatni. Jelenleg egyedül élek, a ház fele enyém’ fele fiamé.
Kaphatok-e valamilyen támogatást? Nyugdíjas vagyok.

Már meglévő tetőtéri ablak gumitömítésének cseréjére és az ehhez tartozó szervízmunkára igényelhető a támogatás? Tetőtéri ablak úkülső hővédő rolójára, belső fényzáró rolójára, illetve tetőtéri ablak szúnyoghálójának vételére és ezek felszerelési munkadíjára lehet-e támogatást igényelni? A kiszállási díj, munkafelmérés elszámolható-e? Előre is nagyon köszönöm válaszukat.

Tetőcserét szeretnénk csináltatni otthonfelújítási támogatással, vagyis most hullámpala tető van és azt szeretnénk cserepes lemezre kicseréltetni. Igy megigényelhetjük az 50% -os otthonfelújítási támogatást? Cserepeslemez tetőcsere esetén?

Tetőcserét tervezünk, melynek során az új tető meghosszabbításával alakítanánk ki a teraszt. Így is megkapható a támogatás?

Tetőcserét szeretnénk, de sajnos csak olyan anyaggal (Onduline) tudjuk megoldani, amely elsősorban mellèkèpületekre ajánlott. A kérdésem, hogy ez akadálya lehet-e a támogatásnak

Tervezett tetőszerkezet felújítása előtt faanyag szakértő által készített szakvélemény számlája munkadíjként a tetőfelújítás egyéb anyagköltségével együttesen elszámolható?

2020.07.20-án vásárolt családi házhoz kérek lakásfelújítási támogatást tetőcseréhez Vassurány faluban. A lakcím kártyánkat 2020.dec.10-én jelentettük át erre az új címre. Egy 25 év alatti gyermekem van. Kérdésem: Melyik időpontot vehetem figyelembe az 1 évhez, a ház vásárlás időpontját? Vagy a lakcímkártyán szereplő időpontot?
Elkezdődhet-e előtte a felújítási munka vagy csak az 1 év leteltével? Köszönöm a kérdésem tisztázását.
Üdvözlettel: Judit

Tető cserét szeretnék csináltatni a méret a forma nem változik, csak annyiban lenne változás, hogy a meglévő tetőtől most kispala van tetőablak nélkül. Az új tetőn viszont cserép lesz tetőablakok beépítésével.
Erre megkaphatnánk-e így a támogatást?

Ha a bővítést saját kőltségből valósítjuk meg, akkor a régi épületrészre kérhető e támogatás?

Tisztelt hitelnet!
A melléképület tetőt szeretnénk teljesen felújítani, lecserélni. Igénybe vehető erre is a támogatás?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
Kontyolt tetőnket cserélnék le más alakú tetőre. Igénybe vehető a támogatás erre a munkára?

A konyhánk felett összetákolt tető van. A házon a konyha teteje felé egy ajtó nyílik. Ha a konyha felett olyan tető kerül kialakításra amely alkalmas arra, hogy illeszkedjen a tetőn lévő ajtóhoz, vagyis egy ember magasságú tető kerül kialakításra a konyha fölött a tetőtérbe való feljutás érdekében, akkor ez milyen tetőnek minősül? Mert akármilyen új tető is kerül a konyha felé, a térfogata, alakja értelemszerűen nem fog a korábbi összetákolt állapothoz igazodni.

Teljes tetőcserét szeretnénk manzár tető helyet sátras lenne erre lehet igénybe venni a támogatást?

Felújítást tervezek 6.000.000 Ft keretösszeggel. Kb. 2.000.000 Ft értékben fizetek munkadíjat, erről tudok bemutatni számlát. 4.000.000 Ft értékben veszek építőanyagot, aminek egy részét én magam építem be. Pl.:
1. Lesz számlám gipszkartonról és födémszigetelő kőzetgyapotról, de az ehhez kapcsolódó munkáról nem.
2. A villanyszerelésnél munkadíj számla is lesz, és anyagszámla is. Kaphatok-e így 3.000.000 Ft támogatást?
Amennyiben igen, mennyi időm van beépíteni az anyagokat? A rendelet szerint az utolsó számlát veszik alapul. Tehát ha 3 hónapig simogatom és a végén még veszek 1 vödör festéket számlára, akkor elfogadható?

Tisztelt Hitelnet!
Tető felújításnál a szarufák cseréje is megoldható, nem változna a tető eredeti kinézete, mérete?! Illetve a szigetelés esetében nem találtam semmiféle kitételt, vagyis a födémet lehet szigetelni, vagy a szarufák közötti részt is lehet?
A tető cseréjét követően, önerőből terveznénk a tetőtér beépítését, jogszerűen szeretnénk előre dolgozni.

Tetőjavításra igényelhető-e a lakásfelújítási támogatás? Problémát jelent-e, ha ebben az esetben a munkadíj több, mint az anyagköltség?

Az állandó lakcímként használt lakóingatlanunkal azonos helyrajzi számon lévő, melléképületként bejegyzett ingatlant szeretnénk felújítani. Tetőcsere, fűtéskorszerűsítés, szigetelés, vizesblokk felújítása, elektromos rendszer felújítása. Ez támogatható?