A rendelet szerint:
"A támogatás abban az esetben igényelhető, ha
b) az igénylő – együttes igénylés esetén mindkét fél –, valamint a támogatásra való jogosultságnál figyelembe vett valamennyi gyermeke a támogatással érintett lakásban legalább egy éve lakóhellyel rendelkezik,"
A MÁK értelmezése szerint tehát egy éves állandó lakcím szükséges a felújítási támogatás igényléséhez a felújítani kívánt ingatlanban.
Kivétel:
"ha a támogatással érintett lakás tulajdonjogának megszerzésére, vagy az igénylő, illetve kiskorú gyermekei tulajdonában lévő telken felépült lakás ingatlan-nyilvántartási bejegyzésére a támogatási kérelem benyújtását megelőző egy éven belül került sor"

Fontos tudnivaló, hogy számlát gyűjteni, vállalkozási szerződést kötni csak azt követően lehet, ha a felújítandó ingatlanban megtörtént a tulajdonjog bejegyzés és az állandó lakcím bejelentés is!

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

88 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hölgyem / Uram!
Érdeklődni szeretnék, hogy pozitív elbírálás után van időbeli korlátja annak, hogy az állandó lakcím mellett gyermeknek és a szülőnek legyen egy eltérő tartózkodási címe?
Az előzetesen elvárt 1 éves állandó lakcím feltétele természetesen teljesült.
Előre is köszönöm!

Üdvözlöm.
Ha az ingatlanban tartózkodok 2012 óta állandó lakcímen 2 gyermekemmel és feleségemmel, 1/1 tulajdonos vagyok, de a lakás 2 hónapja van a nevemen, mivel családi ház volt és ajándékba kaptam, tudnám-e igényelni a lakásfelújítási támogatást?
Köszönöm válaszát.

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Feleségemmel 5 napja vettünk házat, de mivel kihasználjuk a vásárláshoz az 1,5 millió forint vissza nem térítendő CSOK támogatást, ezért még a földhivatalban az ingatlannál csak széljegyben vagyunk tulajdonosok.
A kérdésem az lenne, hogy a felújítási támogatáshoz gyűjthetjük-e a számlákat, vagy csak akkor, ha megkapjuk a tulajdoni lapot.
Köszönettel.
Viktor

Tisztelt Hölgyem/Uram!
A lakás, amire szeretnénk felvenni a támogatást a férjemmel közös tulajdonunk (70% a férjemé, 30% az enyém). Nekem ez a lakás állandó lakcímem több mint 2 éve, a férjemnek csak tartózkodási helyként van megjelölve. Házasok vagyunk, és én 23 hetes kismama.
Kérdésem: ha a férjem állandó lakcíme módosul és bejelentjük ebbe a lakásba, akkor igénybe tudjuk-e venni a támogatást?

Tisztel Hölgyem/Uram
Az alábbi kérdésem lenne.
Az ingatlan tulajdonjoga a feleségemmel közös 50-50%. 2020 végén vásároltuk és 2021-től kezdtük felújíttatni. A Feleségem november végén lesz 1 éve állandó lakcímmel. De én nem jelentkeztem be állandóra, csak ideiglenesre. A kérdésem pedig a következő.
Ha a feleségem állandó lakcímmel, én pedig ideiglenes lakcímmel rendelkezem a támogatás igényléséhez, és a számlákat az én nevemre, illetve az ideiglenes lakcímemre kértem, ami a Feleségemnek már állandó, ez esetben tudom-e igényelni a 3 millió forintos támogatást? Ha igen, akkor miként? Együttes kérvénybeadással avagy lemondó nyilatkozattal, s a számlák még akkor is beadhatók, ha az én nevemen vannak?
Várom szíves válaszát.
Üdv.
László

Kedves Cím,
Nekem az lenne a kérdésem, hogy az feltétele az állami támogatott hitelnek, hogy a folyósítás után ne változzon meg a lakcím? És ha igen, mennyi ideig?

Tisztelt Hitelnet!
Feleségem és 2 éves lányom a feleségem tulajdonában álló ingatlanba vannak állandó lakcímre bejelentve. Én a saját tulajdonomban vagyok állandóra bejelentve. Most született a második gyermekünk és hozzám lett bejelentve állandó lakcímre. Feleségem és első gyermekem hamarosan tartózkodási helyét az én ingatlanomba jelenti be.
Jogosultak vagyunk-e ebben az esetben mindkét ingatlanra felvenni a támogatást fele-fele arányban?

Tisztt Hölgyem/Uram!
A ház amire szeretnénk felvenni a támogatást a férjem tulajdona. Neki állandó lakcíme 5 éve. Nekem csak tartózkodási helyem. Friss házasok vagyunk és Én 19 hetes kismama.
Kérdésem: ha a ház 50%-át nekem ajándékozza és a földhivatalnál új tulajdonosként bejegyeznek, állandó lakcímem lesz nekem is, így igénybe tudjuk-e venni a támogatást?

Tisztelt Hitelnet!
Állandó lakcímünk megegyezik a felújítandó lakással már 5 éve, 50-50%-os tulajdonjoggal, de a tartózkodási hely más.
Ebben az esetben is jár a támogatás?

Gyerekünk nemrég született meg 1 hónapja, a felújított ingatlanba csak én vagyok egy éve legalább lakcímmel bejelentve. Ha most átjelentkezik a feleségem és a gyermekem, akkor igényelhetjük együttesen a támogatást?

Jó napot!
Az ingatlan már több mint egy éve a tulajdonunkban van! Az állandó lakcímünk csak novemberben lesz egy éve, hogy ide szól!
A kérdésem az, hogy a novemberig gyűjtött számlákra is igénybe vehetem a támogatást?

Kedves Hitelhet!
Férjemmel 50-50%-os tulajdonosok vagyunk a lakásban. Én és a gyerekek állandó lakcímen, a férjemnek tartózkodási hely, de 13 éve megszakítás nélkül. A számlákat az ő nevére gyűjtöttük, mert nekem a COVID alatti Kata szüneteltetés miatt nem volt folyamatos TB. Viszont nem adtuk be végül tavaly. Ha most ősszel adjuk be, akkor már megfelelek a feltételeknek. Eddig úgy tudtuk, hogy életvitelszerűen kell az ingatlanban élni (közüzemi számlák a nevére szólnak), de a beadáskor állandó lakcímét kér. Ha együtt adjuk be a kérelmet, akkor mindegy, hogy kinek a nevén van a számla?
Köszönöm.

Jó napot!
Az lenne a kérdésem, hogy április 30-án kaptuk meg a vásárolt ház kulcsait. Még nem oda szól az állandó lakcímünk, de már elkezdődött a felújítás és a számlagyűjtés. Ez így nem probléma?

Tisztelt hitelnet,
férjem, gyerekeink és az én állandó lakcímem bőven több mint egy éve szól az adott ingatlanba. Tartózkodási helye van amelyikünknek más (más-más dátummal) leadható így a kérelem, ha az állandó mindenkinek megszakítás nélkül azonos?

Tisztelt hitelnet.
Azt szeretném kérdezni a lakásfelújítási támogatással kapcsolatban, hogy az ingatlanban több mint 50%-os tulajdonom van és állandó lakcímem, de a 25 év alatti gyermekünknek ideiglenes a lakcíme erre az ingatlanra. Születése óta a címen lakik, ide is jár óvodába.
Így is igényelhető a támogatás?
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel.
Richárd

Tisztelt Hitelnet!
Én mint férj állandó lakcímmel rendelkezem az ingatlanban. Feleségem tartózkodási helyként szerepel a lakcímkártyán. Gyermekünk még nem született meg, feleségem várandós, 33 hetes terhes.
Jogosultak vagyunk-e az otthonfelújítási támogatásra? Hallottam olyat, hogy egyedüli igénylőként igen. Életvitelszerűen mindketten az én ingatlanomban élünk.
Előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Használt ingatlan vásárlása esetén széljegyre kerülést követően kezdenénk a felújítási munkálatokat. Az állandó lakcímünket csak a 60 nap múlva bejegyzett tulajdonjog után tudjuk megváltoztatni a megvásárolt lakásra. A kérdésem az lenne, hogy az otthonfelújítási támogatásra kért számlákat a széljegyre kerülés dátumával egyidejűleg elkezdhetjük gyűjteni, vagy majd csak ha lakcímkártyánk is a vásárolt ingatlant tartalmazza?
Köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
A feleségem és gyermekeim rendelkeznek állandó lakcímmel már 1 éve, de én nem, ugyanakkor a feleségem egyedül is be tudja adni a kérelmet, mert minden kritériumot teljesít. Nekem jelenleg tartózkodási helyem van az ingatlanra, de olvastam korábbi válaszok között, hogy a tartózkodási helyet is meg kell szüntetnem ebben az esetben. Ez azt jelenti, hogy állandó lakcímként sem jelenthetem be, amíg nem kapjuk meg a támogatást?
Köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel: András

Tisztelt Hitelnet!
A kérdésem az lenne, hogy jár-e a lakásfelújítási támogatás arra az ingatlanra, ami 10 éve a saját tulajdonom. Viszont a feleségemnek is van egy lakása, és oda vagyunk bejelentkezve állandó lakcímre, a kisfiunk is, a feleségem és én is. Az én lakásomban mind a hárman tartózkodási hely van bejegyezve.
Így igényelhetem a támogatást?

Tisztelt Cím,
az én kérdésem az lenne, hogy egy éve vásároltuk az ingatlant, de mai napon jelentkeztem át, mivel egy másik cím volt nekem a bejelentett lakcím, így a kisfiam is azt kapta automatikusan. Őt is ma jelentettem át, de a férjem, már egy éve be van jelentve. Ha az ő nevére adjuk be az igénylést, jogosult lesz rá? A tulajdonjog 50-50 %, a kisfiunk még nincs egy éves.

Tisztelt Hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy tavaly május elején került a tulajdonunkba az ingatlan, melyet elkezdett a kivitelező felújítani. Ami azóta is folyik és nem lakható még. Idén március végén lenne a határidő vége, viszont csak most tudtuk meg, hogy oda kell szóljon a lakcímünk is S jelentkeztünk át oda.
A probléma, hogy csőtörés miatt nem fogja tudni befejezni a kivitelező, csak talán nyár végére, így meghaladja az 1 évet, hogy a tulajdonunkba került. Viszont mire 1 éve oda szólna a lakcímünk, addigra 2023 február lesz.
Ez esetben tudtunk valamit tenni, hogy beadhassuk az igénylést?

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Otthonfelújítási támogatást szeretnék igényelni, de ebben az évben már nem lesz meg a legalább 1 éves bejelentett lakcím, és az ingatlan-nyilvántartásba már több, mint 1 éve be van jegyezve a tulajdonjog változás, így nem fogom tudni már igénybe venni a támogatást. Az ingatlanban a feleségem és én vagyunk 50-50%-ban tulajdonosok.
Az lenne a kérdésem, hogy ha ajándékozással a feleségem odaadná az ő részét, és én lennék a kizárólagos tulajdonos, akkor a tulajdonjog változás miatt újra ketyegne az 1 év, továbbá a feleségem terhes (7. hét) és akkor majd ezen feltételekkel igénybe tudnám venni a támogatást?
Előre is köszönöm a választ!

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Otthonfelújítási támogatást szeretnék igényelni, de ideiglenes lakcímen vagyok bejelentve a tulajdonomban álló ingatlanra (ahova a támogatást igényelném). Feleségem állandó lakcímmel rendelkezik itt és a 2 gyermekem is. Ha a napokban módosítom lakcímem, állandó lakcímre, akkor nem férek bele a 2022. december 31. támogatási igény benyújtási határidőbe. A beruházást (napelem kiépítés) már 2021-ben elkezdtem és a számlák az én nevemre szólnak.
Ilyen esetben van lehetőség a támogatás igénybevételére? Vagy ezt feleségem teheti meg esetleg (a számomra ideiglenesként szereplő lakcímre egyedül az én nevemre szóló számlával)? 
Ha az előbbi tényállás NEM támogatottsága esetén, feleségem nevére kiállandó (még meg nem kezdett egyéb felújításra) feleségem igényelhet önállóan?

Kedves Hitelnet!
Jelenleg épül a házunk, melyet március végén vehetünk át. Ekkor szeretnénk bejegyezni az állandó lakcímet a tulajdonjog megszerzésével együtt. Azonban májusra várjuk a kisbabánkat is, akit a jelenlegi szabályok alapján a körzetileg illetékes kórházban lehet világra hozni, s mivel eddig is egy adott kórházba jártunk, szeretnénk ott maradni, amihez legalább tartózkodási helyként szükséges feltüntetni a jelenlegi lakcímünket.
Kérdésem, hogy ha a tartózkodási helyünk a szülés végett más (a jelenlegi lakásunk), mint az állandó lakcím, ahova költözünk, és amire szeretnénk a támogatást igénybe venni, befolyásolja-e az elbírálást, támogatás felvételét. Vagy csak az számít, hogy az állandó lakcímnek az új ingatlanra kell szólnia, s a tartózkodási hely nem befolyásoló tényező? Új ingatlan esetében rögtön a lakcím bejelentésétől és tulajdonjog megszerzésétől elkezdhetjük gyűjteni a számlákat s egy éven belül kell benyújtanunk?

Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
Állandó lakcímem ebben a hónapban keletkezett abban az ingatlanban, aminek tulajdonjoga jövő év elején kerül a nevemre. Ebben az esetben is igénybe tudom még venni a felújítási támogatást? Ebben az esetben az állandó lakcím, vagy a tulajdonjog bejegyzése az egyéves ottlakás bizonyításának az alapja?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Hitlnet!
Ha a felújítást abban az ingatlanban végzem, ami állandó lakcímként szerepel a kártyán, de szerepel rajta tartózkodási hely (természetesen másik címmel), azzal elesek a támogatás igénybevételétől?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlöm! Klímát szereltettünk és ennek költségeihez szeretnék igénybe venni a támogatást. Ezen kívüli járulékos számlákat is beadhatunk, pl falfesték javításhoz, amihez nem tartozik munkadíj,csak maga az anyag költség? Köszönöm

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy ha mi eladjuk a jelenlegi ingatlanunkat és veszünk egy másikat, oda rögtön bejelentkezünk, akkor meg kell várni az egy évet, vagy már a számlákat gyűjtve lehet hamarabb is igényelni?

Szeptember elején lesz meg az ingatlan tulajdonjogi bejegyzés, és az állandó lakcimre bejelentkezés. Akkor szerződést köthetek vállalkozóval és kezdhetem a felújítást, számlákat gyűjteni, ha egy éven belül, vagyis mindjárt benyujtom a kérelmet a támogatásra.

Tisztelt Hitelnet!

A lakásfelújítási támogatás számláit a férjem nevére gyűjtöttük, de neki tartózkodási lakcíme az adott ingatlan, de ugyanúgy 50 %-ban tulajdonosa az ingatlannak. Nekem és a gyerekeknek állandó lakcímünk.
Ez így problémát jelenthet a beadásnál?

Válaszukat előre is köszönjük!

Üdvözlettel: V. Juli