Információink szerint a társasházi közös tulajdonú épületrész felújítására ez a támogatási forma nem használható. Csak a külön, saját tulajdonba tartozó ingatlan felújítására, korszerűsítésére használható fel a lakásfelújítási támogatás.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

17 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet,
kétlakásos társasházunk van, a két lakás külön albetéten nyilvántartott, és az épületben fizikailag külön emeleten helyezkedik el, melyeket egy széles párkány választ el. A két lakás külső hőszigetelése ezért műszakilag külön-külön könnyen megoldható. Csak a sajátunkat szeretnénk szigetelni Otthonfelújítási Támogatás igénybe vételével. Hogyan biztosítható, hogy ez a munka ne számítson a társasház közös területére vonatkozó beruházásnak, és így támogatható legyen? Hallottam olyan megoldásról, hogy a tulajdonosok közgyűlési határozatban rögzíthetik, hogy minden tulajdonos maga felel a lakása hőszigeteléséért.
Ez lehet megoldás a támogatás biztosítására? Esetleg más megoldás? Vagy erre sincsen szükség?
Köszönettel!

Érdeklődni szeretnék, hogy 4 lakásos társasháznál tetőre köthető-e használati megállapodás?

Üdv.
Két családi házból álló társasházban lakom. A tető papíron közös, a gyakorlatban nem.
Kérdésem lenne, hogy telepíthetek-e a közös tetőre napelemet?
Kapok így rá támogatást?

Azt szeretném kérdezni, hogy egyszintes társasház felső részének szigetelése (amely a mi tulajdonunk) megoldható-e a támogatásból?

Tisztelt Cím! Társasházban, földszinti lakáshoz szerződés szerint kizárólagos használattal terasszal rendelkezem, mely pergolával ellátott. Erre szeretnénk polikarbonát tetőburkolatot tetetni. Szeretném megkérdezni, igényelhető ebben az esetben a támogatás?

Tisztelt Cím!
Informálisan arról értesültem, hogy társasházi lakások esetén azokat a felújításokat, amiket részben a társasáz közös tulajdonú részein kell elhelyezni (pl. napkollektor a tetőn, de akár a klíma külső egysége), azokat nem lehet elszámolni az új otthonteremtési támogatás keretin belül.
Saját tulajdonú ingatlanom albetétesítve van, lakás egy társasházban, az én külön tulajdonom, azonban a kinti falak/tető természetesen a társasház tulajdona – ez azt jelentené, hogy pl. klímát vagy napkollektort meg se próbáljam ezen támogatás keretében elszámolni? Lényegében az ilyen jellegű felújításokból az összes társasház ki van zárva. Nem beszélve egy kazánkorszerűsítésről, ahol a kémény tulajdona nem egyértelmű: nekünk saját kéményünk van, de az alapító okiratban egyelőre nem néztem meg, hogy vajon az közös vagy külön tulajdon.

Önöknek van ilyen információja a társasházakat érintő korlátokról? A korm.rendelet nem tartalmaz ilyet, azonban a MÁK ügyfélszolgálata már több ismerősömnek erre konkrét kérdésére azt mondta, hogy a társasházi lakások tulajdonosai ilyeneket nem számolhatnak el. A mi azért furcsa, mert a felújítás a külön tulajdonú lakást érinti (ahogy azt a korm.rendelet előírja), és nem a társasházat, a klíma az én lakásomat fogja hűteni, nem a szomszédokét.

Köszönöm válaszukat.
Szentes Veronika

Üdvözlöm!
Érdeklődöm, hogy társasházként bejegyzett ikerház fűtésrendszerének korszerűsítésére igényelhető-e a támogatás? A ház a másik háztól független kazánnal és kéménnyel rendelkezik. A társasház alapító okirat szerint közös tulajdon csak a tetőszerkezet és a közös felmenő fal. Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel,
János