Az elvárt tulajdonviszonnyal kapcsolatba a lakásfelújítási támogatásról szóló rendelet így szól:

A támogatás abban az esetben igényelhető, ha
a) az igénylő, illetve kiskorú gyermeke – együttes igénylés esetén az igénylők együtt, vagy kiskorú gyermekeik – a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50%-os mértékű, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdoni hányaddal rendelkeznek.

Több lakásból álló osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlan esetén a fent előírt feltétel teljesülését a támogatással érintett ingatlanrészre vonatkozóan az igénylő által benyújtott használati megállapodás vagy bírósági ítélet alapján is szükséges vizsgálni.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

97 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Egy családi házban 1/2 tulajdonrészem van, édesapámé a másik 1/2, ez szerepel a tulajdoni lapon is. Mi az épület tetőterében kialakított lakásban lakunk, édesapám a földszinten. Minden itt lakó lakcímkártyáján ugyanaz a cím szerepel. Mikor kell a „Több lakásból álló közös tulajdonú ingatlan-e” kérdésre igennel felelnem?
Honnan, milyen nyilvántartásból derül ki, hogy ez most hivatalosan egy, vagy két lakásnak minősül-e, illetve meg tudom-e ezt nézni valahol?
Ha ez két lakásnak minősül, akkor kell a megosztási szerződés. (OFT-hez) Tetőre történt napelemtelepítés esetén a fenti szerződésben kiköthető-e (a másik tulajdonos beleegyezésével), hogy a tetőtér és a tető az én kizárólagos használatomban van? Ez elegendő a napelemes rendszer elszámolásához (ha a többi feltételnek megfelelek)?
Köszönettel, Gábor

Tisztelt Hitelnet!
A szomszédunk 50%-os állami támogatást szeretné felhasználni. Osztatlan közös tulajdon a telek, ehhez használati megállapodást szeretnének kötni.
Abban benne van, hogy le kell mondanunk az elővásárlási jogunkról – az ügyvédjük szerint a MÁK csak így fogadja el?
Köszönettel várom válaszukat.

Tisztelt Hitelnet!
Osztatlan közös tulajdonú kétlakásos (ikerház) egyik lakásának vagyunk tulajdonosai a feleségemmel 50-50%-ban. A teljes ingatlanra vonatkozólag 1/4-1/4 a tulajdoni arányunk. A kérelemnél az ingatlan adatoknál a teljes ingatlanra vonatkozó 50% együttes tulajdoni arányt kell beírni, vagy az általunk használt lakásra vonatkozó 100% -ot? Használati megosztási szerződéssel rendelkezünk.
Köszönettel várom válaszukat

Tisztelt Hitelnet!
Ha az ingatlannak 2 tulajdonosa van, egyik a nagybátyám, a másik én, 50-50%-ban, akkor én igényelhetem az otthonfelújítási támogatást? A többi feltételnek megfelelünk.
Előre is köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
A magyar Államkincstár hiánypótlásra szólított fel az otthonfelújitási támogatás kapcsán. Osztatlan közös ingatlanra /ikerház/ adtuk be a kérelmet, aminek 50%-a a mi tulajdonunkba van. Amihez ügyvéd általi használati szerződés kell. Viszont a szomszédom elzárkózik előle, így peres útra adtuk.
A kérdésünk az lenne, hogy a per idejére fel lehet-e függeszteni a hiánypótlásra adott időt? Vagy mit tudunk ilyenkor tenni?
Köszönöm válaszukat.

Tisztelt Hitelnet!
Több épületből álló társasházban a lakásunk feletti tetőrészt újítottuk fel, mely az alapító okirat alapján közös tulajdon. A tulajdonostársak közgyűlési határozatban elfogadták a tetőrész általunk történő használatbavételét. Erre azonban csak a felújítási munkálatuk után került sor. Kérdéseim a következők:
Elfogadható, hogy a használatba adás a felújítási munkálatok után történt?
A közgyűlési határozat megfelelt a társasházi törvény vonatkozó részének, de nem született ügyvéd általi magánokirat, a közgyűlési határozat elegendő az igényléshez?
Amennyiben a kérelem benyújtásakor azt állapítja meg a MÁK, hogy jogosulatlanul kérvényeztük a tetőfelújítás után a támogatást, akkor az egész pályázatunkat elutasítják vagy csak a tetőre vonatkozó számlákat?
Köszönettel.

Tisztelt Hitelnet!
Osztatlan közös tulajdonú ingatlanban lakunk, melyre szeretnénk az otthonfelújítási támogatást igénybe venni. A tulajdonhányadunk: 173/12940 a férjemé és 135/12940 az enyém. Használati megállapodást nem készítettünk, ez egy lakóövezet egy helyrajzi számon, sorházakkal és rengeteg tulajdonossal. Ennek elkészítése szinte lehetetlen, mivel kb. 100 tulajdonost érint.
Ilyen esetben mit tudnak javasolni?
Köszönettel, Andrea

Tisztelt Hitelnet!
Adott egy ikerház, mely két lakásból áll. Egy helyrajzi számon szerepel a két lakás, az egyik lakásban unokatesónk él és a tulajdoni lap szerint 4/8-ad tulajdonos. A másik lakásban én, a férjem és apósom élünk, a tulajdoni lap szerint apósomnak 2/8-ad tulajdonrésze van, férjemnek és nekem 1/8-ad-1/8-ad tulajdonrészünk van. Használati szerződésben rendeztük, hogy valójában ez két külön lakás, az egyiket unokatesóm 100%-ban tulajdonolja, a másik lakást pedig hárman tulajdonoljuk. Leírtuk, hogy a mi lakásunkat ketten a férjemmel együttesen 50%-ban tulajdonoljuk – ami a támogatás szerint ugyebár követelmény – és apósom tulajdonolja a lakás másik felét 50%-ban.
Kérdésem, hogy így megfelelünk a támogatási követelménynek? Mert a rendelet szó szerint úgy fogalmaz, hogy „az igénylőknek együttesen kizárólagos használati joga áll fenn a támogatással érintett lakásra vagy annak alapterülete legalább 50%-ára vonatkozóan”. Ez utóbbit nem tudom értelmezni, az alapterületes részt.

Tisztelt Hitelnet!
Saját tulajdonú ingatlanunkon élettársam 80%, én 20% tulajdoni hányaddal rendelkezem. A lakásfelújítás során az én nevemre kerültek a számlák. Közös háztartásban neveljük gyermekeinket. Elfogadható a kisebb tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdonos nevére kiállított számla ebben az esetben?
Köszönettel: Orsolya

Tisztelt Hitelhet.
Egy osztatlan közös tulajdonú ikerházról lenne szó. 1/8 adós arányban van felosztva. Van használati megállapodás a szomszéddal 4/8 adós használati arányban. Külön választva minden. Eszerint az egyik részben, hogy minimum az 50% meglegyen, elég a 2/8 adós rész birtoklása?

Tisztelt Hitelnet,
Osztatlan közös tulajdonú telken álló saját házrészünkben 50/200 résszel rendelkezem én is és ugyanígy a Férjem is. (Van a szomszéddal használati megállapodásunk, neki 100/200 tulajdonrésze van.)
Ennek tükrében feltétlenül Férjemmel ketten együtt kell, hogy igényeljük az otthonfelújítási támogatást? Vagy elég, ha csak én vagyok a kérelmező mint a saját házrészünk 50%-os tulajdonosa?
Köszönöm!

Édesanyámmal élünk, az övé 60%-ban a ház, de nekem is van tulajdonjogom a házban.
Így is felvehetem az otthonfelújítási támogatást a gyermekemre?

Tisztelt Hitelnet!
Osztatlan közös tulajdonú ingatlan 50-50% tulajdonosa vagyok és tetőt szeretnék felújítatni. A másik tulaj nem jogosult a támogatásra!
Én jogosult lehetek rá?

Tisztelt Hitelnet!
Férjemmel egy osztatlan közös tulajdonban lévő, külön bejáratú ikerházban élünk több, mint egy éve bejelentve. A férjem tulajdon joga 40%, az édesanyjáé 20%, a másik 40% férjem nővéréé. Megosztási szerződés még nincsen.
Amennyiben szükséges, édesanyja a tulajdoni jogát átadná, így meglenne az 50%-os tulajdonjoga a férjemnek, viszont az egy év nem telik el a benyújtáshoz képest.
Esetleg elég lenne a használati szerződés vagy mindenképpen át kell adnia a tulajdonjogát, hogy jogosultak legyünk a támogatásra?
Válaszukat előre köszönöm.

Tisztelt Hitelnet! A támogatás igénybe vehető, ha előbb történik a felújítás és a számla kiállítása a felújítási munkálatokról, mint az osztatlan közös tulajdon használati megosztása? (2-3 hét különbség várható a kettő közt.)

Tisztelt Hitelnet!
Osztatlan közös tulajdonú ingatlanban apám tulajdonrésze volt 50%, én ennek örököltem meg a 2/3 részét, a bátyám aki nem itt lakik a másik 1/3 részt.
Ezen tulajdonrész alapján jogosult vagyok a támogatásra?
Köszönettel!

Tisztelt Hitelnet!
Osztatlan közös tulajdonú ikerház 46%-a a saját tulajdonunk, feleségemmel közösen. Az előző tulajdonos tanúkkal aláírt Használati megállapodást kötött a jelenlegi szomszédunkkal (tanúk által aláírt magánokirat, ügyvédi/közjegyzői ellenjegyzés nélkül). A használati megállapodás tartalmazza, hogy a jogutódokra is kötelező érvényű, valamint az adásvételi szerződés részét kell, hogy képezze. Az adásvételi szerződésünknek így melléklete lett – szerződéses hivatkozással – ez a használati megállapodás. Így az ügyvéd által ellenjegyzett – használati megállapodásra hivatkozó – adásvételi szerződés elegendő hivatkozást nyújt-e a kérelem benyújtásához?
Köszönettel!

Tisztelt Hitelnet!
Osztatlan közös tulajdon esetén jól értem, hogy a számlákra, szerződésekbe elég az utca házszámot beírni és az igényléskor leadni a használati megállapodást amiből kiderül, hogy az adott ingatlanban az egyik lakóegység a kizárólagos használatunkban van? Tehát nem szükséges olyat ráírni számlákra az utca házszámon kívül, hogy például 1. sz lakóegység? Ha van a házban 5 lakóegység honnan derül ki, hogy az adott számla melyik lakóegységre vonatkozik azon belül? Vagy ezt már nem nézik?

Tisztelt Hitelnet!
Egy telken (egy helyrajzi szám) 2 önálló lakóház épült, a használati megosztás szerint a telek 45-55 %-ban van megosztva a két ház tulajdonosa között kizárólagos használatra. Ha a 45%-os részen lévő önálló családi házunk 50-50%- ban a férjem és az én tulajdonomban van, akkor jól értelmezem-e, hogy jogosultak vagyunk a támogatásra, ha az egyéb feltételeknek megfelelünk?

Csak az ügyvéd által ellenjegyzett használati megállapodás felel meg vagy a 2 tanús is jó?
Köszönöm!

Rendelkezem hasznalati megalapodassal a kozos tulajdonban levő ingatlannal de a szerződesben a regi tulaj neve all akitől megvasaroltuk az ingatlant. Ez problema lehet e a felujitasi tamogatas igenybevetelenel?

Tisztelt hitelnet.
Egyszülői házról van szó 50%- bán vagyok tulajdonos öröklés útján, de édesanyámnak holtig tartó haszonélvezeti van rajta.
Így is igénybe tudjuk venni a támogatást?

Tisztelt hitelnet!
A használati megállapodásnak ügyvéd által ellenjegyzettnek kell lennie?
A tető osztatlan közös tulajdon és arra szeretnének használati megállapodást csinalni hogy napelemes rendszert tudjanak feltenni és igényelni az otthonfelújítási támogatást

Tisztelt Hitelnet!
Kérdésem a következő: Napelemes rendszer telepítésére igénybe tudom-e venni az otthonfelújítási támogatást, ha a napelemes rendszer telepítési címe, és a lakhely címe eltér. De csak a címe a helyrajzi szám megegyezik. A telket ugyanis két utca határolja, és az áram a telek hátsó részén lévő utcáról került bevezetésre, lakcímként viszont az első utca került megadásra.

Tisztelt Hitelnet!
Több lakásból állóközös tulajdonú ingatlanban lakunk a 22 éves lányommal. A lakás az én és édesanyám tulajdonában van fele fele arányban. Igényelhetek- e lakásfelújítási támogatást? Van ügyvéd által ellenjegyzet használati megállapodásunk. Viszont akkor még édesapám is 1/3 rész tulajdonos volt. Ő azóta elhunyt és a törvényes öröklés szerint történt a hagyatéki végzés.
Válaszát előre is köszönöm!

Érdeklődnék, hogy osztatlan közös tulajdonban lévő, egymás melletti kizárólagos használati megállapodással érintett lakás támogatható-e. Ötgyermekes édesanya vagyok, korábban gondolkodunk a két lakás összevonásán, de a legnagyobb gyerekek lassan nagykorúak, inkább külön életteret újítanánk fel nekik, és költenénk a jelenlegi lakrészre is. Van erre mód?

Érdeklődnék hogy ha az ingatlan csak 1/1 tulajdoni hányadban van a saját nevemen és a feleségemmel 1 gyermeket nevelünk, akkor kapható e a támogatás.

Érdeklődnék, hogy osztatlan közös tulajdonú ingatlanra fel lehet e venni a támogatást ha van ügyvéd álltal ellenjegyzett használati és megállapodási szerződésünk?
3 lakás van kialakítva az ingatlanban és a következő képpen alakulnak a tulajdonhányadok:
1. Lakás 14/30
2. Lakás. 8/30
3. Lakás. 8/30
Mi vagyunk az 1es lakás és a férjemmel közösen 50-50%ban vagyunk tulajdonosok!

Tisztelt hitelnet!
Három fős családban élünk. Az ingatlan tulajdonosa 100%-ban a férj.
Így is igénybe lehet venni a támogatást?

Osztatlan közös tulajdonban 2 testvér 1/4-1/4 tulajdonban közös víz, villany, gáz stb használatban /30 év/ kaphatnak-e fűtéskorszerüsítéshez támogatást. Van Megállapodás az ingatlan használatának megosztásáról. /A másik 50 % az unokatestvéré/.