A vonatkozó kormányrendelet az alábbiakat írja elő az elvárt TB jogviszonnyal kapcsolatban:

A támogatás igénybevételének feltétele, hogy az igénylő - együttes igénylés esetén legalább az egyik igénylő -

a) a támogatás iránti kérelem benyújtásának időpontjában a Tbj. törvény 6. §-a szerinti biztosított legyen - ide nem értve a közfoglalkoztatási jogviszonyban álló személyt -, vagy 30 napnál nem régebbi okirattal igazolja, hogy a Tbj. 4. § 11. pontja szerinti kiegészítő tevékenységet folytató személynek minősül, és

b) legalább 1 éve - legfeljebb 30 nap megszakítással - folyamatosan

ba) a Tbj. 6. §-a szerint biztosítottként szerepel - ide nem értve az igénylést megelőző 180 napban a közfoglalkoztatási jogviszonyban álló személyt,
bb) magyar állampolgár igénylő kereső tevékenysége alapján valamely másik állam vagy nemzetközi szerződéssel létrehozott nemzetközi szervezet társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott,
bc) a Tbj. 4. § 11. pontja szerinti kiegészítő tevékenységet folytató személynek minősül,
bd) a nemzeti köznevelésről szóló törvény hatálya alá tartozó középfokú oktatási intézményben vagy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytatott,
be) a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 42/E. §-a alapján megállapított gyermekgondozási díjban részesült.

A nyugdíj nem keletkeztet TB jogviszonyt, így nyugdíjra a támogatás nem igényelhető. Nyugdíjas személy akkor igényelheti a lakásfelújítási támogatást, ha a nyugdíj mellett kiegészítő keresőtevékenységet folytat.

Ha nem végez kiegészítő keresőtevékenységet a saját jogú nyugdíjas, illetve a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltött özvegyi nyugdíjban részesülő személy, akkor csak abban az esetben lehet jogosult erre a támogatásra, ha kiskorú rokona után igényeli a támogatást, akinek a gyermek szüleinek halála miatt lett a kirendelt gyámja.

Nem feltétel a Tbj. 6. §. szerinti TB jogviszony igazolása továbbá, ha az igénylő végleges határozat alapján gyermekek otthongondozási díjában vagy ápolási díjban részesül.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

32 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

73 éves nyugdíjas vagyok.
Kaphatok-e nyílászáró ablak cserére vissza nem térítendő állami támogatást?

Nyugdíjas vagyok. 100 % tulajdonrésszel héjazat tetőcserére lenne szükség.
Kaphatok-e valami támogatást?
Köszönöm.

Özvegyként igényelném a lakásfelújítási támogatást, tulajdoni hányad tulajdon rész 50%, tulajdonos 2 unoka, akik 11 és 17 évesek, de nem ezen a címen laknak. Igényelhetem-e a támogatást?

Üdv! Szeretném tudni, hogy nyugdíjasokra is vonatkozik a támogatás? Ha igen, hogyan és hova forduljunk a kezdéshez? Köszönettel.

72 éves öregségi nyugdíjas vagyok.Özvegy,egyedül élő vagyok.Családi gazdálkodó őstermelő vagyok.
Vidéken lévő családi házam felujításához szeretném igénybe venni a támogatást!

Egyedül álló 76 éves nyugdíjas vagyok kaphatok-e vissza nem térítendő,lakás felújításra támogatást ?? A nyugdíjam 105095 Ft.

Tisztelettel Érdeklődnék hogy: Gyermektelen, nyugdíjjas, házaspárnak jár a Lakásfelújítási Támogatás ? Nemrég (másfél hónapja ) Vásáróltunk férjemmel egy kiss családi házat Makón, nem túl jó állapotban, ezt szeretnék/kell felújítani, Mi a teendőnk ha nekünk is jár a támogatás, kihez kell fordulni hogyan fogjunk hozzá? Válaszukat előre is hállásan Köszönöm.
Üdvözlettel: Ilona.

Csak a gyerekeseknek adnak támogatást, időseknek nem?? Pedig a nyugdijasoknak is fel kell újítani a lakást, ami kb. 40 éve épült.

64 évesek vagyunk, egyikünk rokkant nyugdíjas a másikunk öregségi nyugdíjas, 40 éves a házunk egy 22 éves egyetemista gyermekünket neveljük.Kérdésem,hogy mi jogosultak vagyunk e a lakásfelújítási támogatásra? Tető cserére lenne szükségünk. válaszukat : köszönöm!

A számlát Áfás értéken számolják el, vagy csak a nettó értékét?

Az otthonfelújítási támogatásnak feltétele-e, hogy a lakás/családi ház rendelkezzen biztosítással?

Üdv!
BM Szolgálati Járandóságot kapok, SZJA kód M. Két vér szerinti 25 év alatti gyermekemmel élek az 1/1 saját tulajdonú lakóházban. 2020 októberében házasságot kötöttem, feleségem és 17 éves fia szintén velünk él, de csak tartózkodási helyként bejelentve mindketten.
Jogosult lehetek-e a támogatásra, ha térkövezni szeretnék?

2021. január 9-én mentem öregségi nyugdíjba, de tovább dolgozok a Kft-nél a nyugdíj mellett. Mivel a vonatkozó jogszabály alapján a kiegészítő keresetemből, mint nyugdíj mellett dolgozó, nem vonnak tb. járulékot, így jogosult vagyok-e a lakásfelújítási támogatásra?

Megszeretném kérdezni, hogy én öregségi nyugdíjban részesülők van két 25 év alatti gyermekem a nyugdíj mellett 7 órában dolgozom jogosult vagyok a felújítási kedvezményre Köszönöm válaszát.

2020.júl.01-től igényelhettem a nők 40 éves korkedvezményes nyugdíját.Gyermekem 25 év alatti. Rendelkezem ingatlanom 50% tulajdoni joggal.Igényelhetem a lakásfelújítási támogatást?

Érdeklődnék hogy az őstermelők TB jogviszonya megfelelő e? A másik kérdésem, hogy rehabilitációs ellátást kapó személynek elfogadható e a T B jogviszonya? Köszönöm

Üdvözlöm!
Nyugdíjas vagyok. Nyugdíjas szövetkezeten keresztül dolgozom. Kaphatok-e TB igazolást?
Várom válaszát!
Gitta