2020 márciusában felvettem egy nagyobb összegű munkáltatói kölcsönt 15 évre lakásvásárlás céljából. A kölcsön összege az ingatlanra első helyen egyetlen jelzálogjogként lett bejegyezve. Mivel a kölcsön összege meghaladta a törvénybe foglalt kamatmentesen adható kölcsön összegét, ezért az előírt minimális kamattal kaptam meg akkor, ami a mindenkori jegybanki alapkamat + 5% volt. Akkor a jegybanki alapkamat 0.6% volt, így a kölcsön 5.6% kamattal ketyegett. Az utóbbi időben ez a kamat 13+5%-ra növekedett, így a kölcsönre most 18%-os kamatot kell fizetnem és feltételezhető, hogy ez nem fog a közeljövőben mérséklődni, nem egy-két hónapig fog így maradni. A kamat megnövekedésével a törlesztőrészletünk a duplájára emelkedett, és nem 10-20 ezer Forintról beszélünk, hanem százezres nagyságrendről.

Azzal a kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy van-e ide vonatkozó jogi része a törvénynek, ami segítségemre lehet a munkáltatómnál a kamat mérséklésére, vagy esetleg valamilyen módon kiváltható-e a hitelem? A törvény nem engedi a kamatot csökkenteni, próbálkoztam az OTP és a CIB Banknál, de állításuk szerint nem válthatom ki a hitelemet, mert Ők is első helyen szeretnének az ingatlanon jelzálogjogot létesíteni, amiről a munkáltatóm nem hajlandó lemondani a kölcsön kiegyenlítéséig, így patt helyzetbe kerültem.

Milyen tanáccsal tudnának ellátni?

Válaszunk:

Kedves Kérdező!

A munkáltatói kölcsön módosításával kapcsolatban sajnos nem tudunk segíteni. Ez ügyben a munkáltatói hitelt ténylegesen folyósító bank segítségét kérheti.

A bankok ugyan első ranghelyi zálogjog alapítását kérik, ám a jelzálog bejegyzési kérelem tartalmazza, hogy mely hitel(ek) kerül(nek) ebből kiváltásra. A munkáltató hozzájárulását nem kéri sem a bank, sem a földhivatal. A munkáltató részéről a hitel lezárását igazoló törlési engedélyre lesz majd szükség, miután a hitelkiváltás megtörténik.

Szakértőink készséggel tájékoztatják Önt az elérhető legkedvezőbb hitelkiváltó konstrukciókról. Ehhez azonban bővebb információkra lenne szükség. Bankpartnereinknél van lehetőségünk egyedi kamat megkérésére is. Ebből a szempontból meghatározó a kiváltandó kölcsön összege, valamint az adott banknál esetlegesen vállalható havi jóváírás összege.

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelkiváltás ügyintézését is!

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.