A rendelet így fogalmaz:
(2) bekezdés b) pontjában előírt egyéves időtartamra vonatkozó feltételt nem kell alkalmazni

b)ha a támogatással érintett lakás tulajdonjogának megszerzésére, vagy az igénylő, illetve kiskorú gyermekei tulajdonában lévő telken felépült lakás ingatlan-nyilvántartási bejegyzésére a támogatási kérelem benyújtását megelőző egy éven belül került sor.

Egy éven belül vásárolt ingatlan esetében tehát nem kell megfelelni az egy éves állandó bejelentett lakcím feltételnek. Fontos azonban, hogy az igénylés pillanatában nem lehet 1 évnél régebbi a tulajdonszerzés időpontja.

Fontos tudnivaló azonban, hogy számlát gyűjteni, vállalkozási szerződést kötni csak azt követően lehet, ha a felújítandó ingatlanban megtörtént a tulajdonjog bejegyzés és az állandó lakcím bejelentés is!

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

27 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet,

Párommal vásároltunk egy használt lakást és 2021.11.30-án kerültünk a tulajdoni lapra mint tulajdonosok, illetve 2021.10.11-étől már a megvásárolt lakásra szól a lakcímkártyánk.
Legkorábban mikor adhatjuk be az igénylést a lakásfelújítási támogatásra?
Illetve a fent említett dátumok mellett, mi az az utolsó időpont amíg be kell nyújtanunk az igénylést?

Köszönettel: István

2020. decemberben vásároltunk családi házat. A rendelet szerint ez esetben nem kell bizonyítani (hiszen nem is tudjuk), hogy egy éve az ingatlanban élünk, de jogosultak lehetünk a lakásfelújítási támogatásra. Kérdésem, hogy hol találom meg az erre az esetre vonatkozó rendelkezéseket? Jogosultak vagyunk a lakásfelújítási támogatásra, ha a 100%-os tulajdonhoz közeli hozzátartozótól történő ingatlanrész megvásárlásával jutottunk? A felújítási munkálatok előtt be kell jelentkezni az ingatlanba vagy ebben az esetben ezt nem kérik igazolni, elegendő a felújítási munkálatok befejezése után beköltözni és hivatalosan bejelentkezni?

Tisztelt Hitelnet.hu!

Tavaly augusztusban a tulajdonomba került egy ingatlan, melynek egyik része ajándékozással, másik része pedig adás-vételi szerződéssel történt,melyet a szüleim vásároltak egy családtagunktól. Ezáltal az ingatlan 100%-ban az én tulajdonomban van. Mivel elmúltam 18 éves, de 25 még nem ezért a támogatást csak én vehetném fel, azonban nekem nincsen gyermekem. Megoldás lehet-e, hogy 50%-os tulajdonrészt édesanyám nevére íratunk ? Elméletben a további feltételeknek megfelel.

Köszönöm a válaszát!

Szép jó napot.
2015-ben vettem a házat, de csak 2 hónapja vagyunk ide bejelentve a 15 hónapos kislányommal. A fűtést szeretném korszerűsíteni. Egyedülálló anyuka vagyok.
Milyen papírok kellenek, hogy jogosult legyek a támogatásra? Belekezdjek a korszerűsítésbe? Megkapom-e a támogatást?
Köszönöm a válaszát!

A mi telkünkön 2 ház áll. Egy a helyrajzi szám, és mind a két ház a mi nevünkön van, de a hátsó házhoz tartozik a bejelentett lakcímük. A támogatást igénybe vehetjük-e az első házra, ha több, mint egy éve került a tulajdonukba? Ebben a felújításra szoruló házban jelenleg egy rokonunk él haszonélvezőként.

A lakást 2020. februárjában vásároltam, a tulajdoni lapon a tulajdonszerzés dátuma 2020. február 14., de felújítani kellett a lakást és csak később költöztünk be:
Én (100 %-ban tulajdonos) és kisebbik lányom 2020. május 22-i dátummal jelentkeztünk át, nagykorú lányom lakcímkártyáján 2020. szeptember 21-i dátum szerepel.

A vállalkozási szerződésen és a számlákon szerepelhet 2021. január 1. utáni dátum, vagy csak február 14. utáni fogadható el?
A benyújtás csak május 22-i lakcímbejelentkezési dátum után lehetséges, vagy lányom bejelentkezési ideje (szeptember 21.) számít?
Köszönöm.

Tisztelt Címzett!
Lakásfelújítási támogatás igénylésénél, (új építésű ingatlan) az adásvételi dátuma 1 évnél régebbi (épülő ház volt még), de a tulajdonjog bejegyzése a Földhivatalnál 1 éven belüli. Tehát címképzés, és bejelentkezhetőség is csak 1 hónapon belül nyílt meg. Térkövezés, gépjárműbeálló kialakítása, esetleg terasz-árnyékoló építése lenne a cél. Az 1 évnél régebbi lakcím igazolása tehát nem lehetséges. Ebben az esetben működhet-e a támogatás, vagy sem?
Segítségüket köszönöm!

Tisztelt Hitelnet.hu!
2017-ben vettem egy telket, amire építettem egy családi házat, 2020 májusában lett meg a használatba vételi, és 2020. szeptemberi a lakcímkártya, érdeklődöm, hogy napelemre korszerűsítésre 3 gyerekkel felvehető e a támogatás? Az ingatlan csok-kal terhelt.
Köszönöm.

1 éven belül vásárolt ingatlan esetén ezen ingatlan állandó lakcímként történő bejelentése mellett eltérő tartózkodási cím feltüntethető-e az igénylő és gyermeke részére? Ekkor a lakásfelújítási támogatás jogosultsága fennáll-e?

A kivételként megfogalmazott egy éves állandó lakcímtől való eltekintés – éven belüli ingatlan szerzés és támogatási igény benyújtás – esetén az állandó lakcímtől is eltekintenek vagy csak az egy évtől de állandóra be kell jelentkezni a kérelem benyújtásáig. Köszönöm a lehetőséget.

Üdvözlöm.
Ha 2021 február 15-én írjuk az adásvételi szerződést a családi ház vásárlásról, mikortól gyűjthető számla? Be kell jelentkezni, vagy elég az adásvételi? Előtte is gyűjthető? Mi a dátum, amitől elfogadják?
Köszönöm.

Nagyobb családi házat szeretnénk venni a mostaninál.Konyhát,fürdőszobát kellene felújítani,és padlófűtést szeretnénk bele.Addíg amíg nincs belül felújítva,nem tudunk beköltözni. Miután a nevünkre kerül 1 évet kell várnunk a felújításra?1 év előtti számlát nem fogadnak el?