Vannak olyan esetek, melyek következményeként az otthonfelújítási kamattámogatást vissza kell fizetni. Ezek az alábbiak:

Ha az ügyfél a folyósítástól számított 1 éven belül a számlabemutatási kötelezettségét nem teljesíti. Ekkor az 1 éves határidő lejártát követő naptól áll fenn a visszafizetési kötelezettség.

Ha az otthonfelújítási kölcsön felhasználásával megvalósított építési tevékenységekkel kapcsolatban kiállított számlák közül az utolsó számla kifizetésének napjától, de legkésőbb 2022. december 31-étől számított 150 napon belül a MÁK a támogatott személy részére nem állítja ki a támogatói okiratot, akkor a 150. naptól.

Ha az igénylő részére megállapított otthonfelújítási támogatás összege nem éri el az otthonfelújítási kölcsönszerződésben megállapított otthonfelújítási hitel összegének 25%-át. Ekkor a kamattámogatást a támogatói okirat kézhezvételét követő naptól számított 60 napon belül kell visszafizetni.

Ha MÁK megállapítja, hogy az igénylő jogosulatlanul vette igénybe a támogatást, akkor a MÁK felszólítására az igénybe vevőnek vissza kell fizetnie a támogatás összegét. Ezt az államháztartásról szóló 2011 évi CXV. törvény szerinti kamattal növelten kell megtennie. Ezzel egyidejűleg a Bank a MÁK értesítése alapján intézkedik a kamattámogatás visszavonásáról.

Vannak olyan esetek, amikor nem kell visszafizetni az igénybe vett kamattámogatást. Ilyen, ha a támogatói okirat kibocsátására azért nem kerül sor, mert a várandóság 12, hetét betöltött magzat az otthonfelújítási támogatás igénylése előtt elhal, vagy halva születésre kerül sor, illetve a már megszületett gyermek az otthonfelújítási támogatás igénylése előtt elhalálozott.

A banki hitel szempontjából elvárás, hogy az igényelt hitel összegét le kell fedni számlákkal és ezeknek a számláknak  a költségvetésben megjelölt munkálatokról kell szólniuk.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

38 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

A banktól 4 millió Ft felújítási hitelt vettünk igénybe, az elvégzett munka értéke 6 millió Ft volt, tehát a 2 milliót saját erőből pótoltuk. A MÁK megállapított közel 3 millió Ft támogatást, melyet viszont egy összegben a banknak utalt.
A kérdésem az lenne, hogy 2 millió Ft önerő után járó támogatásra lehetek-e én a jogosult, visszafizeti-e azt nekem a bank? A banki szerződés erről semmit sem ír.
Csak abból levezetve, hogy, ha magánszemélyként nyújtom be saját fedezettel az igényt, akkor a benyújtott számlák értékének max. feléig – és max. 3 millió Ft-ig – vagyok jogosult támogatásra. Ha viszont a bank is belép hitellel – jelen esetben 4 millió Ft – akkor hogyan jogosult a bank 2 millió forintnál több támogatásra? Ugyanis a többlet támogatás az én önerőmből adódik. A bank által adott 4 millió pedig nyilván le van fedve számlákkal.
Tehát kérdés jogosult vagyok-e az 1 millió Ft támogatásra? Visszaadja-e azt a bank, vagy kérnem kell?

Az általam felvett hitel 3,5 millió forint, a tervezett munkálatok 4,2 milliósak. Azt olvastam, hogy max. a hitel felét lehet törölni. A 3,5 millió felét fogja visszautalni a hitelbe a MÁK, vagy a 4,2-ét?

6M Ft-ot szeretnénk felvenni. Most készítjük a költségvetést a hitelhez. Azt szeretném tudni, hogy a költségvetésbe beírtaktól mennyire lehet eltérni? Például beírjuk a költségvetésbe, hogy konyhabútor cseréje 1M Ft, de a folyamatos áremelkedés miatt nem marad rá mondjuk csak 500 e Ft, akkor lehet-e mást csinálni helyette, olyat amire elegendő ez az összeg. De nem szerepelt a költségvetésben.

Ha kisvállalkozó, alanyi adómentes végzi a felújítást, /nem Áfa köteles/ a számlája elfogadható a lakásfelújítási támogatásnál? / 50-50% részben munkadíj és anyag…/

Megközelítőleg 5 millió forintos költségvetéssel kezdtünk hozzá tavasszal a támogatott otthonfelújításhoz.

Igénybe vettük a támogatott hitelt is. Az eredeti költségvetésünk szerint az 5 milliós költségvetéshez 2,5 milliós támogatást terveztünk igényelni, ez szerepelt a Bankhoz leadott költségvetésben is. Erre kötöttük meg a hitelszerződést. Technikailag ugye a 2,5 milliós állami támogatás előtörlesztésként érkezik a Bankhoz az elszámolás és a számlák beadása után.

Időközben azonban jelentősen megnövekedtek a költségek (kb. 6 millió forintra), melyet önerőből pótoltunk.

KÉRDÉSEIM:
Van-e lehetőség a költségvetés módosítására?
A támogatás megigénylésekor a 2,5 milliós támogatási összeg növekedhet a többletköltségeink 50%-val 3 millió forintra? (természetesen vannak számláink és a kormányrendeletben szereplő munkákról szólnak)
Ha van mód igénybe venni a többletköltségekre is a támogatást, akkor azt kinek folyósítják? A Bank vagy a kérelmezőnek? A Bankkal kötött hitelszerződésünk kedvezmények megvonásával „bünteti” az 50% feletti előtörlesztést, így számunkra kedvezőbb lenne, ha a kérelmező kapná közvetlenül a többletköltségre eső támogatást.

Érdeklődtem a MÁK-nál telefonon, ott a Bankhoz irányítottak. A Bank első nekifutásra lepattintott. Nem hagy nyugodni a dolog. A jogszabály szerintem nem zárja ki, hogy emelkedjen a költségvetés (nyilván a 3/6 milliós plafonig). Szerintetek?

Tisztelt Hitelnet!
Ha csak önerőből végeztetek felújítási munkákat nem hitelből, akkor is kell költségvetés?

Tisztelt Hitelnet!
Most készítjük a költségvetést a hitel igényléshez. Minden vállalkozó, aki anyagköltségre is adott ajánlatot megjegyezte, hogy nem tud pontos összeget mondani, mivel az árak kb. hetente változnak sajnos emelkednek). Mekkora szórás engedélyezett a költségvetés és a ténylegesen benyújtott számlák közt? Vagyis mennyire kell igazodnunk a tervezett költségekhez?

Tisztelt Hitelnet!

Érdeklődöm, amely számlákat a MÁK felé sem óhajtok benyújtani, a költségvetésben szerepeltetni kell?

Tisztelt Hitelnet!
A hitel 2.000.000 Ft lenne, a felújítás 4.5 millió. A költségvetést a felújításra vagy a hitel összegére kell részletezni?

Banki hitel esetén a hitel folyósítási napot megelőző, de 2021 február után kiállított számlák is fedhetik a hitel összegét?

Azt szeretném kérdezni,hogy kerítés felújításra is igénybe lehet venni,vagy csak teljes kerítés építésre?Nekem az vasszerkezet jó,csak a léceket szeretném cseréltetni.Köszönöm

Azt szeretném kérdezni, hogy ha én 94-ben megkaptam a szociálpolitika támogatást, akkor is igénybe tudom venni a lakásfelújítás támogatást?

Mivel jár támogatott lakásfelújítási hitelnél, ha a felújítás nem a költségvetés szerint készül el?
Tehát 6.000.000 forint hitelnél ha csak 3 vagy 4 millió számlát adok le?

Tisztelt Hitelnet.

Van egy melléképületem,amit tárolónak használok,de elölről nyitott.Szeretném aljzat betonozni,valamint elölről befalazni,vakolni,szigetelni és nemes vakolattal behúzni.Ez támogatható,mert erről egyértelmű leírást nem találok.Mondjuk ezt így elnevezhetem nyári konyhának is…..Köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Ha felveszem a 6.000.000 otthonfelújítási hitelt, nyilván ennyiről készítek előzetes költségvetést is, akkor mennyiről kell beadnom minimum számlát? Ha jól értelmezem, akkor minimum 3.000.000 forintról, hogy megmaradjon az államilag támogatott kamat. (Ha az igénylő részére megállapított otthonfelújítási támogatás összege nem éri el az otthonfelújítási kölcsönszerződésben megállapított otthonfelújítási hitel összegének 25%-át, a kamattámogatást a támogatói okirat kézhezvételét követő naptól számított 60 napon belül kell visszafizetni..) Ezt csak azért kérdezem, mert szeretnék olyan munkálatokat is végezni, amely nincs benne a támogatott munkálatok listájában.
Jól értelmezem ezt a kérdést?
Köszönöm a válaszukat.

Villamos hálózat bővítése (3 fázis kiépítése) kapcsán felmerülő anyagok vásárlásakor a számlának a támogatást igénylő (megrendelő) nevére kell szólnia, vagy szólhat a számla a vállalkozó nevére is (jelentős árkedvezménnyel, mivel szerződéses törzsvásárló) és kiszámlázhatja a megrendelőnek a megrendelő nevére anyagköltségként?

Az otthonfelújítási hitel igénybevételéhez kötelezően beadandó Költségvetési Tervezet tartalmának (felújítási munkák és azok költségei) részleges meghiúsulása vagy attól való eltérés miként befolyásolja a Támogatott összeg mértékét? Egyáltalán vizsgálatra kerül a Bank vagy az Államkincstár által a támogatási összeg elbírálásához?
Például: egy tervezett felújítási munka amelyre hitelt igényelünk a vállalkozó hibájából nem valósul meg időben (esetleg egyáltalán), vagy csak jelentős többletköltséggel (változnak az anyagárak és mennyiségek, erőforrások). Igénybe vehető lesz rá a Támogatás a többletköltséggel számolt végszámla alapján is, amely különbözik a költségvetési tervezetben szereplő értékektől? Milyen mértékben?