Szép napot!

Érdeklődni szeretnék, mik a lehetőségek?

Mi 43 éves házaspár vagyunk, új lakást szeretnék venni, vagy használt, amelyik kedvezőbb. Illetve van már két gyermekünk. Mindketten bejelentett munkaviszonyban vagyunk több éve.
És jelenleg vidéken lakunk. Aszódon szeretnék venni házat.

Köszönöm a választ.
Hajnalka!

Válaszunk:

Kedves Hajnalka!

Meglévő gyermekek után használt és új lakás vásárlásához egyaránt igényelhető CSOK. Meglévő gyermekek esetén nincsen az igénylőkre vonatkozó felső életkorhatár. Így 43 évesen is jogosultak lehetnek a támogatásra. Vállalt gyermek után abban az esetben igényelhető CSOK, ha a házaspár legalább egyik tagja a támogatási kérelem benyújtásakor még nem töltötte be a 40. életévét.

Új építésű lakás esetén a CSOK összege két gyermek után 2.600.000 Ft, használt lakás esetén 1.430.000 Ft. Mindkét összeghez kapcsolódóan igényelhető a maximum 10 millió forint összegű CSOK hitel. Ennek kamata 3%. Igény esetén van lehetőség további, piaci kamatozású lakáshitel igénylésére is.

Új lakás vásárlása esetén CSOK igényléshez kapcsolódóan visszaigényelhető a vételár 5%-os ÁFA tartalma is. Szintén CSOK igénylés esetén sem új, sem használt lakás esetén nem kell illetéket fizetni.

Két gyermek után történő CSOK, CSOK hitel, valamint - új lakás esetén - adó-visszatérítési támogatás igényléséhez meghatározott jogosultsági feltételeknek kell megfelelni. Legalább az igénylők egyikének rendelkeznie kell minimum 180 napos folyamatos TB jogviszonnyal, melyben maximum 30 nap megszakítás lehet. Erről igazolás a területileg illetékes OEP-nél, valamint ügyfélkapun keresztül kérhető le. Az igazolás nem lehet 30 napnál régebbi a támogatás iránti kérelem benyújtásakor.

Szintén feltétel, hogy az igénylők egyikének sem legyen 5.000 forintot meghaladó tartozása a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé, valamint büntetlen előéletűek legyenek. A köztartozás-mentességről és a büntetlen előéletről nem szükséges igazolás benyújtása. Ezen feltételek fennállásáról elegendő a támogatási kérelemben nyilatkozni.

Az új lakásvásárlásra vonatkozó CSOK feltételek ITT olvashatók. A használt lakásvásárlásra vonatkozó CSOK-ról bővebb tájékoztatás IDE kattintva érhető el. Az adó-visszatérítési támogatásról ITT tájékozódhatnak.

A jelenleg elérhető lakáshitelekről a honlapunkon található kalkulátor segítségével tájékozódhatnak. Személyre szabott tájékoztatáshoz bővebb információkra lenne szükség. Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink ismertetni fogják a lehetőségeket.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése