Tisztelt Hitelnet!

Azt szeretném kérdezni, magam nevelem gyermekem. Van 2 gyermek és szeretnék házat vásárolni. Magam lehet ezt igényelni vagy nem? Ha igényelhetem, milyen feltételekkel?

Előre is köszönöm a választ.
Mária

Válaszunk:

Kedves Mária!

A használt lakásra vonatkozó CSOK változatlan feltételekkel igényelhető 2023-ban is. A CSOK-ra egyedülálló személy is jogosult lehet, amennyiben megfelel a vonatkozó kormányrendeletben előírt feltételeknek.

Alapfeltétel, hogy az igénylő rendelkezzen legalább 180 napos folyamatos TB jogviszonnyal, melyben legfeljebb 30 nap megszakítás engedélyezett. A TB jogviszonyt valamilyen keresőtevékenység keletkezteti. Keresőtevékenységnek minősül például a munkaviszony, vállalkozói jogviszony. TB jogviszony igazolás helyett elfogadható a GYOD vagy ápolási határozat is.

További feltétel, hogy az igénylőnek nem lehet 5.000 Ft-ot meghaladó tartozása az állami adóhatóság (NAV) felé. Erkölcsi bizonyítvánnyal igazolni szükséges a büntetlen előéletet vagy büntetett előélet esetén a hátrányos jogkövetkezmények alóli mentesülést.

2 gyermek után 1.430.000 Ft összegű CSOK vehető fel használt lakásvásárlásra. Ehhez kapcsolódóan van lehetőség kamattámogatott lakáshitel igénybevételre maximum 10 millió forint összegben, 3% kamattal.

A használt lakásvásárlásra vonatkozó további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Preferált településen történő házvásárlással egybekötött korszerűsítésre és/vagy bővítésre a falusi CSOK is elérhető. A preferált települések listáját IDE kattintva tekintheti meg. Fontos, hogy a falusi CSOK önmagában a lakásvásárláshoz nem vehető igénybe. A vásárláshoz felújításnak és/vagy bővítésnek is kell kapcsolódnia. Ez esetben 2 gyermek után 2,6M Ft kapható, melynek maximum fele, 1,3M Ft használható fel a vételár kiegyenlítéséhez, a fennmaradó összeg pedig a felújításhoz és/vagy bővítéshez. A falusi CSOK további igénylési feltételei IDE kattintva olvashatók.

A falusi CSOK felújításhoz és/vagy bővítéshez kapcsolódóan ÁFA visszatérítésre is van lehetőség. Ez azt jelenti, hogy a 27% ÁFA tartalommal benyújtott számlák ÁFA tartalma is visszaigényelhető támogatás formájában, maximum 5M Ft összegben. Erről bővebb leírás IDE kattintva érhető el.

A falusi CSOK mellé is van lehetőség igénybe venni a 3% kamatú támogatott lakáshitelt. Ennek aktuális törlesztő részlete lakáshitel kalkulátorunkkal kiszámolható.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket

Lakáshitelek összehasonlítása

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése