Üdvözlöm!

Én és barátnőm (nem élettárs, nem feleség) tulajdonában van egy kisebb lakóház. Még nem élünk itt, nem ez a lakcímünk.

Tetőtér beépítéssel itt létre akarunk hozni egy külön bejáratú, osztatlan közös tulajdonú lakrészt, majd beköltözni ide, bejelentkezni lakcímmel. Ráépítésre fordított 27%-os áfát 5 millió értékben célunk visszaigényelni. Régi, meglévő lenti osztatlan közös tulajdonú lakóingatlant egyelőre megtartanánk.

Egy banki ügyintéző szerint ez nem lehetséges. A mi ingatlanunkra felső osztatlan közös tulajdonú lakást kialakítást csak más személy tehetne áfa visszaigényléssel, mi saját magunk nem.

Furcsának vélem ezt… Valóban így van Önök szerint is? Hol ír erről vagy ennek ellentettjéről a kormányrendelet?
Köszönettel.

András

Válaszunk:

Kedves András,

A 27%-os adó-visszatérítési támogatás új lakóingatlan építésére vagy preferált településen meglévő lakóingatlan bővítésére és/vagy korszerűsítésére igényelhető.

Tetőtér beépítéssel, emelet-ráépítéssel megvalósuló új lakás esetén a támogatás igénybevételének további feltétele, hogy abban a lakóépületben, amelynek tetőterében vagy emeletén az új lakás kialakításra kerül

- az igénylő, illetve az igénylő gyermeke,
- az olyan gazdálkodó szervezet, amellyel az igénylő tulajdonosi jogviszonyban áll, vagy
- olyan alapítvány vagy egyesület, amelynek az igénylő az alapítója,

nem rendelkezik tulajdonjoggal, vagy – osztatlan közös tulajdon esetén – kizárólagos használati joggal.

Fentieket azaz új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II. 10.) Kormányrendelet is rögzíti. Ez az előírás a 23. § (5) bekezdésében olvasható. Ezt az adó-visszatérítési támogatás iránti kérelemre vonatkozóan is érvényesíteni kell.

A tetőtér-beépítéssel létrejövő új lakásra igényelt támogatásokkal kapcsolatban bővebb leírás IDE és IDE kattintva olvasható.

Amennyiben az építkezéssel kapcsolatban az elérhető lakáshitelek is érdeklik Önöket, Szakértőink készséggel készítenek Önöknek személyre szabott, díjmentes tájékoztatót. Ehhez bővebb információkra lenne szükség. Igény esetén kérjük, töltsék ki online adatlapunkat. Nemcsak a tájékoztatás, de a hitelügyintézés is díjmentes.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése