Azért írok önöknek, mert mai napon a következő dolgot hallottam egy siófoki OTP Bankban egy ügyintézőtől.

Tehát mi már az építkezés folyamatában vagyunk, a ház fő falai állnak és elkezdték már a tető építését is. Mi a 27%-os ÁFA-t igényelnénk vissza, mivel nem igénylünk CSOK-ot és nem is generálkivitelezés keretében épül a házunk.

Állítólag, ha az ember már építkezés folyamatában van és úgy indítja el az ÁFA visszaigénylést és nem a legelején, ez esetben a már kifizetett számlák nem érvényesek, mivel az építkezés már eljutott egy bizonyos szintig, melyre már visszamenőleg nem lehet igényelni? Így a visszaigénylés csak a következő szakaszra vonatkozó számlákkal kérelmezhető. Én elolvastam a kormányrendeletet, mely szerint építkezésnél 2018. január 1-től kiállított számlákkal lehet igénybe venni ezt a támogatást.

Az én értelmezésem szerint, aki a kritériumoknak megfelel és igényelhet, az 2018-ra visszamenőleg is igényelhet. Jól gondolom?
Sehol erről nem találtam információt, hogy mikor kell a visszaigénylés folyamatát elindítani. Én úgy értelmezem, hogy akár a ház felépültét követően is lehetne igényelni, amennyiben a számlák 2018. január 1. után lettek kiállítva.

Jól értelmezem?

Köszönöm a segítséget és minden információt.

Válaszunk:

A kormányrendelet tartalmazza, hogy építkezés esetén az ÁFA visszatérítési támogatást a még hátaralévő munkálatok finanszírozására lehet felhasználni. Ez nemcsak az ÁFA esetében van így, hanem CSOK igénybevételénél is. A kérelem benyújtását követően készül egy értékbecslés. Ekkor az értékbecslő megállapítja az ingatlan aktuális készültségi fokát. Az a lényeg, hogy ekkor még legyen hátra legalább akkora értékű munkálat, mint amennyi az igénybe venni kívánt támogatás összege.

Az adó-visszatérítési támogatásra vonatkozó kérelem tehát az építkezés folyamán is benyújtható, tekintettel a fentiekre. Ugyanakkor azt is tartalmazza a hatályos kormányrendelet, hogy a támogatás a használatbavételi engedély kiadását követően már nem igényelhető.

Ami a számlákat illeti, valóban 2018. január elsején vagy azt követően benyújtott számlák fogadhatók el. Van azonban olyan további szabályozás is, miszerint a számlák kiállítási dátuma az építési engedély (egyszerű bejelentés) dátumát legfeljebb 6 hónappal előzheti meg. Azt kell megnézni, hogy Önöknél az egyszerű bejelentés mikor történt. Ezt a dátumot legfeljebb 6 hónappal megelőzően kiállított számla még figyelembe vehető.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése