Erre vonatkozóan a lakásfelújítási támogatással kapcsolatos rendelet nem fogalmaz meg előírásokat, a hitelt nyújtó bankok még nem adtak részletes tájékoztatást a feltételekről.
Véleményünk szerint a feltételek nem fognak eltérni a lakásfelújítási támogatástól, tehát a 2021.01.01 utáni számlák már elfogadhatóak lesznek, függetlenül attól, hogy mikor került a hitel folyósításra. Ezt azonban egyelőre egyik bank sem erősítette meg.
A MÁK honlapján így szerepel:

Otthonfelújítási kölcsön igénylése esetén a folyósítás előtti számlák benyújthatók-e elszámolásra?
A kérelem benyújtásakor elszámolhatók, amennyiben az egyéb feltételeknek is megfelelnek, de a bank felé történő elszámolásukról a hitelintézet adhat felvilágosítást.

 





Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

18 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdv a kérdésem az lenne hogy az otthon felújítási kölcsön 100%át le kell fedni számlával? És ha véletlenül nem tudunk valamennyi összegről számlával elszámolni akkor mi van?

Jó napot kívánok!
Az iránt szeretnék érdeklődni, hogyha 500.000Ft-os felújítás után,amit visszaigénylünk, eladunk egy lakást, az újonnan vett lakásba a felújítás után még igényelhetünk vissza támogatást?
Köszönöm válaszát.

Házastársak esetén, ha az egyik fél nem hitelképes, és nem tulajdonos az érintett ingatlanban,de a másik megfelel minden követelménynek, akkor egyedül is igényelheti a hitelt?
Szükséges adóstárs a hitelfelvételhez?

Tisztelt szakértő!
Igényelhet-e támogatást véglegesen leszázalékolt személy? Más jövedelemmel nem rendelkezik.
Válaszát köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
Egy család 3 gyermekkel a felújítási támogatásban bízva elkezdte a családi házuk felújítását. Sajnos a TB jogviszonnyal rendelkező édesapa február elején meghalt. Édesanya GYET-en van. Van ebben az esetben lehetőség a felújítási támogatást igénybe venni?
Köszönöm válaszukat!

Tisztelt Szakértő!
A munkálatok számlái közt sem telhet el 60 nap? Vagy ez csak a benyújtás előtti időszakra vonatkozik? Tegyük fel két felújításban fognánk bele, egy fürdőszoba felújítást idén tavasszal végeznének, de az ács csak a jövő évre tudja vállalni a tetőcsere munkát. Ez esetben a fürdőszoba felújítást is el tudjuk még számolni, ha több hónap telik el a két munka közt, de az ács kifizetése után az addig összegyűlt számlákat benyújtjuk?
Köszönöm válaszát!

Tisztelt szakértő!
Jogosultak vagyunk felvenni a támogatott hitelt, ha annak igénylésekor még nem, de a támogatás kérelmezése időpontjára teljesül számomra az 1 éves lakcímbejelentettség? Alternatívaként igényelheti a hitelt addig párom egyedül, aki régebb óta van bejelentve a gyerekekkel (többi feltétel teljesülése mellett)? Van lehetőség elkezdeni gyűjteni a számlákat már a hitelszerződés dátuma előtt?
Köszönöm válaszát!

Tisztelt Hitelnet!

Felújítási munkáinkhoz fel szeretnénk venni a Otthonfelújítási Hitelt és élni szeretnénk a támogatással is (3+3 Mft).
Március 1-től indítanánk a tetőcserénket, azaz erre az időpontra meg szeretnénk vásárolni minimum a faanyagot, ami azt jelenti, hogy februárban ezt meg kell tegyük, hogy március elejére a rendelkezésünkre álljon minden a munka kezdéséhez. De!
A január 22-i korm rendelet módosítás szerint a “támogatás iránti kérelem 2021. március 1-jétől nyújtható be”.
A kérdésem az lenne, hogy ezt a dátumot hogy kell értelmezni az elszámolandó számlák kiállítási dátumát illetően?
Csak a március 1 utáni számlákat lehet elszámolni? Persze a bankban még semmiféle információt nem tudnak adni a hitellel kapcsolatban, ezt csak február 1-től ígérik.
Sajnos nem tiszta, hogy ebben az esetben majd pl a bankkal történő szerződéskötési dátum számít vagy a március 1. Persze lehet, hogy a bankkal csak március 1 után lehet majd szerződést kötni?!

Másik kérdésem, ami kapcsolódik a témához: a proforma számlák kérdése.
A tüzép, ahonnan be szeretnénk szerezni a felújításhoz szükséges anyagokat hajlandó proforma számlát kiállítani, azaz mondjuk február 1-el kiállít egy számlát a vásárlás teljes összegéről, majd március 2-vel a hozzá tartozó végső számlát, de O Ft-al. Ebben az esetben elvileg március 1 után vagyunk, de a végleges számlán 0 Ft van, és a tényleges teljesítés február 1-én volt. Ilyenkor mi a helyzet? Azért kérdezem, mert így áthidalhatnánk a dátumokkal kapcsolatos paradoxont.

Válaszát előre is köszönöm!

Amennyiben a felújítás hitel felvételével valósul meg, a felvett hitel teljes összegét szükséges számlákkal lefedni vagy annak egy meghatározott hányadát?