Jó napot,

mi számít lakószobának CSOK szempontjából? Mert a feltételek között szerepel a 12 m2 feletti lakószoba. A megvásárolni kívánt ingatlanban a nappali 24,94 m2, konyha 8,94 m2, étkező 9,27 m2 - ezek egy légtérben vannak. A 3 db szoba mindegyike 12 m2 alatti.

CSOK-képes ez a ház? 1 gyermekre 600.000 Ft-ot szeretnénk így igényelni.
Elvileg a többi feltételnek megfelel.
Köszönöm!

Válaszunk:

Kedves Kérdező!

A CSOK-kal finanszírozott lakásnak az alábbi feltételeknek kell megfelelnie:
Rendelkeznie kell:
- 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel -, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel,
- közműves villamos energia szolgáltatással,
- egyedi fűtési móddal,
- közműves szennyvízelvezetéssel, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik, és
- közműves ivóvíz-szolgáltatással, vagy ha a településen (településrészen) nincs közműves ivóvíz-szolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van.

A nappali is elfogadható lakószobaként, amennyiben maga a nappali rész hasznos alapterülete eléri legalább a 12 négyzetmétert. A leírt esetben a nappali 24.94 négyzetméter, ami megfelel az előírásoknak.

A fűtés szempontjából a központi fűtéssel, vagy távfűtéssel rendelkező lakások is megfelelőek.

Amennyiben a további CSOK feltételek is fennállnak, úgy igényelhető a támogatás. Lakóház vásárlása esetén kiemelten figyelni kell arra, hogy a térképmásolat és a valóság összhangban legyen. Fontos tehát, hogy az építkezés óta történt-e esetleg hozzáépítés, terasszal, esetleg kazánházzal történő bővítés. Ha igen, akkor lényeges, hogy ezek is szerepeljenek a térképmásolaton. Gyakorlati tapasztalatunk, hogy sok esetben a bővítmény térképmásolaton történő feltüntetése elmarad. Ezt utólag is meg lehet tenni. Ennek azonban még a CSOK kérelem benyújtása előtt érdemes utánanézni. Ha ilyen probléma merül fel, akkor azt még a támogatás igénylése előtt célszerű elrendezni.

A használt lakásvásárlásra vonatkozó további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak. További kérdés esetén Szakértőink készséggel állnak rendelkezésre. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése