Korszerűsítésre és/vagy bővítésre igényelt falusi CSOK esetén a támogatott személyeknek – élettársak, házastársak igénylése esetén mindkét félnek együttesen – legalább 50% tulajdonrésszel kell rendelkezni a lakóingatlanban már a falusi CSOK kérelem benyújtásakor.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

28 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Érdekelne, igényelnék a falusi csokot felújításra, de a tulajdoni lapon bejegyezve van 241 ezer tartozás Provident.
Attól megkapjuk vagy nem?

Üdv.
Érdeklődni szeretnék, hogy vásároltunk egy ingatlant, használt lakás vásárlásra igénybe vettük a 2.200.000 Ft az OTP Banknál. Ez kb. 3 éve történt. Most a falusi csok felújítást szeretném igényelni, de úgy halottam, hogy az ingatlan tulajdoni lapon nem lehet tartozás feltüntetve. Nem köztartozásról lenne szó, hanem nekem és feleségemnek lenne 2 db hitel, amelyet bélyegzésként beiktattak a tulajdoni lapra.
Előre is köszönöm a segítséget.
Üdv.
Krisztián

Tisztelt Szakértő!
Fűtéskorszerűsítésre szeretném felvenni a két gyermek után járó Falusi CSOK támogatást! A családi házunk fele-fele tulajdoni részben oszlik el a feleségemmel!
Viszont édesanyám is velünk él, akinek haszonélvezeti jog és özvegyi jog van bejegyezve a tulajdoni lapon az ingatlanra!
Igényelhető-e így a támogatás?
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Zoltán

Tisztelt Ügyintéző!
Festésre szeretné a férjem igénybe venni 1 közös gyermekünkre a 300.000 Ft támogatást. Az ingatlan 100%-ban az Ő tulajdonában van, nekem mint házastársnak nincs tulajdonrésze. Egyedül nem veheti igénybe? Ha mind a kettőnknek mint házastársaknak kell igényelnie,akkor szintén nem lehetséges, mert nekem nincs házrészem/tulajdonom az ingatlanban?
Köszönöm.
Üdv.
M.

Legyenek szívesek tájékoztatni az általam leírtak alapján. Bejelentett állandó lakcímmel rendelkezünk az élettársam tulajdonjogát képező tanyai ingatlanban. Négy kiskorú gyermekem. TB jogviszonnyal rendelkezünk. Köztartozás nincs. Csak a gyermekek után járó támogatást szeretném igénybe venni, vagyis azt, ami vissza nem térítendő támogatás. Mindez fedezné a tetőfelújítást, a tanya korszerűsítését. Hitelkérelmem nincs, mivel az előző kapcsolatomból örököltem egy banki tartozást. Legyenek szívesek tájékoztatni, hogy az általam leírtak alapján igénybe vehető-e a támogatás?
Tisztelettel: Éva

Tisztelt Szakértők!
Van egy ingatlan, 50%-ban Én vagyok a tulajdonos. Van 3 kiskorú gyermekem, akik (a válásom után az apa a nevükre íratta) az ingatlan másik 50%-ban egyenlő részben tulajdonosok.
Eddig az az információm van, hogy csak öröklés útján juthatnak tulajdoni részhez, akkor vagyok jogosult a falusi csokra.
Sajnos nem találom azt a kormányrendeletet, ahol le lenne írva, hogy nem vagyok rá jogosult.
Segítségüket köszönöm.

Jó napot!
1. Már meglévő ingatlanban (preferált településen) falusi Csok igényléshez felújítás-bővítés esetén, 50% tulajdonrész elegendő-e (egyedülállóként nevelem 2 25 év alatti gyermekem), a másik 50% rész az édesanyámé, aki szintén az ingatlanban lakik, és nincs haszonélvezeti jog a házon? (Több verziót hallottam, ez változhat bankonként vagy fix?)
2. A nagyobbik gyermek 24 éves, jelenleg hallgatói jogviszonya van kb. 2021 június végéig. Ha megszűnik a jogviszonya, rá igényelhető-e csok, ha nem dolgozik még, vagy ha részmunkaidős állást vállal (4 vagy 6 órában)?
3. A Csok önerőnek számít hiteligényléskor? De a Csok utófinanszírozású?
4. A csokhoz felvehető 3%-os kamattámogatott hitel szintén utófinanszírozású? Annak összegéről is költségvetés tervezetet kell benyújtani? És mitől függ a felvehető hitel mértéke?
5. A Csokot és a hozzá felvehető 3%-os hitelt mindenképpen ugyanazon banknál érdemes igényelni? (K&H-s bankszámlám van, viszont ott Falusi Csokkal nem foglalkoznak.)
6. Mi az igénylés menete? Vannak-e előzetes költségek, azok visszaigényelhetőek-e?
7. Bővítés esetén (1 lakószoba) mik a feltételek, mi a menete, milyen papírok, szakértő kell esetlegesen már igénylés előtt? Kihez kell fordulni? Engedélyköteles? Kb. 10 m2 alapterületű szoba finanszírozása kb. mennyibe kerülhet? (Ha van erre vonatkozó tapasztalatuk.)
Köszönöm válaszukat!

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnénk, férjemmel és 4 gyermekünkkel anyósoméknál élünk már 11 éve. Ajándékozással mekkora tulajdoni hányaddal kellene rendelkeznünk, hogy igénybe vehessük a Falusi Csok korszerűsítését? Önerönk lenne. Elég lenne, ha a férjem megkapná az 50%-ot én 5%-ot és a többi maradna a nagyszülők nevén?
Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelt Címzett!
A felújítani kívánt ingatlanban 50% tulajdonrészem van, egyedülállóként nevelem 2 gyermekem (a fennmaradó 50% édesanyámé, nincs rajta haszonélvezeti jog).
Lehetséges-e így a Falusi Csok igénylés, vagy a teljes tulajdoni hányad az enyém kell legyen?

Tisztelt Hitelnet
2 évvel ezelőtt vásároltam egy ingatlant a NET zrt által. Közeli hozzátartozó visszavásárolhatta. 1.178.415 Ft jelzálogjog lett bejegyezve 5 évre a Magyar Állam javára.
Jogosult lehetek a Falusi CSOK-ra (felújítás/korszerűsítés)?

Tisztelt Címzett!
Nekem 50%, míg feleségemnek 25% tulajdonrésze van a bővíteni kívánt ingatlanban (a fennmaradó 25% édesanyámé).
Lehetséges-e így a Falusi Csok igénylés, vagy a teljes tulajdoni hányadnak a kettőnkének kell lennie?

Tisztelt hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy a falusi csokot meg tudjuk igényelni az alábbi feltételekkel:
– tulajdoni hányad a férjemmel 50-50%
– szüleimnek haszonélvezetük van rajta
– bővítésre igényelnénk 2 gyermek után
Köszönöm válaszát.

Élettársi kapcsolatban, három gyerek esetén (egy előző kapcsolatból, két közös), a tervek szerint korszerűsítéshez felvett falusi CSOK-nál, az egyik fél tulajdonában van az ingatlan 100%-a. A másik fél jövedelmének 50%-a végrehajtás alatt áll, nincs tulajdoni hányada és nem is lenne szerencsés ebben a helyzetben. Van-e lehetőség ilyen esetben felvenni valahogyan a falusi CSOK-ot? A tulajdoni hányad elosztása mindenképp 50-50 %-nak kell lenni, illetve mennyi ideig kell ennek a hányadnak életben maradnia, igénylés, pozitív elbírálást követően is fenn kell tartani a tulajdoni hányadot? Esetleg haszonélvezeti jog nem volna elegendő?