Segítségüket szeretném kérni. Voltam tegnap bent a Bankomnál az MKB bank-ban, mivel jövő hónapban párommal közösen családi házat szeretnénk vásárolni Hatvan városban. Jelezték, hogy csak a megvásárlási ár 70%-át tudják hitelként biztosítani. A családi házat jóval az ingatlan piaci ár alatt vennénk meg, de a bank erre annyit mondott, mindegy mennyit ér valósan a családi ház, az értékbecslőjük csak annyira fogja felértékelni, amennyiért venni szeretnénk.

Olvastam több cikket arról, hogy ha az ingatlan értéke értékbecslés alapján magasabb jóval a vásárolandó ártól, akkor ilyen esetekben a Bank tudja biztosítani akár a 100% megvásárlási árat is. De az MKB bank ügyfélszolgálatos dolgozója a Gyöngyösi irodában csak azt mondta folyamatosan, hogy ők csak akkora összegre értékelik fel az ingatlant, amennyiért mi akarjuk venni. Kettőnk össz jövedelme több mint 400 000 forint, ezt is jeleztük.

Kérem segítsenek, tájékoztassanak ez ügyben, hogy ez így működik minden banknál, vagy csak itt az MKB Bank állítja ezt nekünk.

Köszönöm előre is a válasz levelüket.
Tisztelettel.
Erika

Válaszunk:

Kedves Erika!

Amennyiben az értékbecsléskor már rendelkezésre áll az adásvételi szerződés, akkor az értékbecslő jellemzően a vételárban állapítja meg a forgalmi értéket. Kivéve, ha a vételár túlzó.

Van azonban lehetőség előzetes értékbecslés kérésére is még az adásvételi szerződés megkötése előtt. Ennek során magasabb forgalmi értéket állapíthat meg az értékbecslő, mint ami az adásvételi szerződésben szereplő vételár. Ez esetben van olyan bankpartnerünk, amely a magasabb forgalmi értékből indul ki a maximálisan felvehető hitelösszeg megállapításakor. Tehát nem az adásvételi szerződésben szereplő vételár, hanem az értékbecslő által meghatározott forgalmi érték a meghatározó. Ez azonban nem minden pénzintézetnél működik így.

Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket az igényeiknek és lehetőségeiknek leginkább megfelelő lakáshitel konstrukciókról. Ehhez bővebb információkra lenne szükség. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és lakáshitel ügyintézést is!

A használt lakásvásárlásra vonatkozó CSOK feltételekről részletes leírás IDE kattintva érhető el.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
1 Kérdések és válaszok
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Az értékbecslő nem csak túlzó értéknél térhet el az adásvételi szerződésben lévő ártól.
Megfelelő indoklással a meghatározott összegtől ellenkező irányba is eltérhet.