Tisztelt Szakértő,

Először is engedje meg, hogy köszönetet mondjak az oldalnak. Rengeteg hasznos információt kaptam és a kommentekben adott válaszai is mindig szuperek voltak.

Nem találtam választ a mi helyzetünkre, ebben kérném a segítségét. 2017 év elején vettünk egy új építésű lakást 10+10-es CSOK-kal. Azóta megszületett mind a 3 vállalt gyerek, emiatt már kicsit szűkös az ingatlan, szeretnénk egy nagyobbat venni. Úgy tudom, hogy 5 év eltelte után átvihetjük a vissza nem térítendő CSOK-ot használt ingatlanra is. Jól értem, hogy elég csak a vételnek 5 év után lennie, de az eladást már megcsinálhatjuk pár hónappal előtte?

Ha így átvisszük a vissza nem térítendő CSOK-ot a következő lakásra, akkor vajon a CSOK hitelt is újra tudjuk igényelni, ha a felvett 10 milliót visszafizetjük? (Sajnos más ingatlanra nem tudjuk áttenni a jelzálogot ideiglenesen)

Segítségét előre is köszönöm!
További sok erőt az üzemeltetéshez,
Üdvözlettel,
Benedek

Válaszunk:

Kedves Benedek!

Köszönjük szépen a dicsérő szavakat.

A vonatkozó kormányrendelet értelmében új építésű lakásra felvett CSOK használt lakásra történő átjegyzésére a korábbi támogatási szerződés megkötését követő öt év elteltével van lehetőség. Információink szerint a CSOK-kal finanszírozott lakás sem adható el korábban. Véleményünk szerint a lakás eladására vonatkozó adásvételi szerződés dátuma nem lehet 5 éven belüli a vásárláskor kötött adásvételi szerződés dátumához képest. Tehát ha 2017. január 5-én kelt az eredeti adásvételi szerződés, akkor az eladásra vonatkozó szerződés nem lehet 2022. január 5. előtti.

Ha a CSOK-ot átviszik az újabb ingatlanra, akkor a CSOK hitel igénybevételére nem lesz lehetőségük. Megoldás az lehet, hogy a korábban kapott CSOK-ot nem átjegyeztetik az újabb lakásra, hanem önkéntesen visszafizetik. Ebben az esetben van lehetőség a CSOK újbóli igénylésére és ehhez kapcsolódóan a CSOK hitel igénybevételére is.

Az önkéntes visszafizetés módjáról és menetéről a területileg illetékes járási hivatal lakástámogatási osztálya tud Önöknek további pontos tájékoztatást adni. Javasoljuk az érintett hivatal megkeresését ez ügyben.

Az önkéntes visszafizetést követően az újabb CSOK és CSOK hitel igénylésében készséggel állunk rendelkezésükre. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű ügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése