Tisztelt Szakértő!

2019-ben vettünk fel CSOK-ot 3 gyerek után, azóta született még egy gyermek, aki után folyamatban van az utólagos CSOK, vagyis így 2,6 Millió forintot kapunk és felvettünk 8 millió CSOK hitelt, amiből már csak 2,2 Millió van (jelzálogcsökkentő támogatás (4+1.000.000) és utólagos CSOK (400.000) jóváírással).

Ha az életünk úgy alakulna, hogy elköltöznénk innen egy olyan faluba, ahol lehet falusi CSOK-ot igénybe venni, akkor milyen összegeket kaphatnánk CSOK-ra és CSOK hitelre?

Lehet, hogy 7,4 Millió még felvehető CSOK-ra (amiből 2,4 költhető a házra és 5 millió felújításra?) És a CSOK hitel? Vagy már egyáltalán nem élhetünk ezekkel? Ha mégis, akkor a mostani házunkról lekerülne a CSOK széljegyzet, de el nem kellene adnunk? Én még 40 év alatti vagyok és megvan a tb jogviszonyom is 20 évre visszamenőleg.

Köszönöm válaszát!
Dorka

Válaszunk:

Kedves Dorka,

a leírtak alapján több lehetőség is van. Az egyik a falusi CSOK különbözet igénylése. Ebben az esetben a 4 gyermek után használt lakásvásárlással egybekötött felújításra és/vagy bővítésre kapható 10 millió forintból le kell vonni a korábban kapott CSOK és utóbb született gyermek utáni CSOK (2,6 millió forint) összegét. Így 7,4 millió forint falusi CSOK különbözet érvényesíthető. Ennek maximum 50%-a fordítható a vételár kiegyenlítéséhez, a fennmaradó összeg pedig a felújításra és/vagy bővítésre. Ehhez kapcsolódóan a falusi CSOK hitel nen vehető igénybe, mivel azt már igénybe vették.
A meglévő lakóházra bejegyzett CSOK továbbra is az ingatlanon marad, de a bentlakási kötelezettség teljesíthető az újabb ingatlanban.

A másik lehetőség, hogy önkéntesen visszafizetik a kapott 2,6 millió forint támogatást, valamint a kamattámogatott hitelt is az igénybe vett kamattámogatással együtt. Ezt követően preferált településen történő házvásárlással egybekötött felújításra és/vagy bővítésre igényelhető a 10 millió forint falusi CSOK és a hozzákapcsolódó falusi CSOK hitel maximum 15 millió forint összegben. Ez esetben a korábbi CSOK visszafizetése miatt a támogatást biztosító jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom törlésre kerül a régebbi ingatlanról.

A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése