Tisztelt Hitelnet!

3 gyermek után 5+5 M Ft értékű falusi csok támogatást igényeltünk a párommal. A 3 gyermekből 1-1 az előző házasságainkból született, valamint 1 közös gyermekünk van. Az ügyintéző szerint minden jogosultsági feltételnek megfeleltünk, így hát belevágtunk a mondanom sem kell nem egyszerű és nem olcsó dokumentumok beszerezésébe. Úgy tűnt sínen vagyunk és minden megfelelő, amikor is a már másodszor hosszabbított adásvételi szerződésünk érvényességének lejárta előtt 29 nappal közölték, mégsem vagyunk jogosultak a 3 gyerek után járó összegre, mert nem vagyunk házasok. Az utolsó pillanatban!

Kérdésem: hova forduljak panasszal, ha mindvégig hitegetve voltam, hogy nem kell házasnak lennünk és miért nem fogadnak el egy vállalási kötelezettség teljesítést hiánypótlásként, hogy ne kelljen az ügyletet újra elindítani? Minden más igazolás és teljesítés vállalás elfogadható, de a kérelem beadását követő esetleges házasság vállalása viszont nem? Senki nem vizsgálta meg a jogosultságom az elején.

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Anita

Válaszznk:

Kedves Anita!

A CSOK rendelet tartalmazza azt a részletszabályt, hogy miként kell számolni, ha élettársak nem közös gyermek után is igényelnek CSOK-ot.

Ha az élettársak a családi otthonteremtési kedvezményt a velük közös háztartásban élő közös és mindkét fél saját gyermeke után igénylik, az általuk - együttes igénylőként - igényelhető támogatási összeget akként kell meghatározni, hogy mindkét fél esetében ki kell számolni, hogy a saját gyermekei után milyen összegű családi otthonteremtési kedvezményre lenne jogosult. A közös gyermeket a számítás során csak az egyik igénylőnél lehet figyelembe venni. Az élettársak az így kiszámított összegek közül a számukra kedvezőbbet vehetik igénybe. Ez alapján a leírt esetben valóban maximum az 1,3+1,3M Ft falusi CSOK igényelhető.

Más szabály vonatkozik arra az estere, ha házastársak az igénylők:

A családi otthonteremtési kedvezmény igényelhető összegét megalapozó gyermekszám meghatározásához:
a házastársakkal közös háztartásban élő közös, valamint a házastársak nem közös gyermekeit együttesen kell figyelembe venni. Amennyiben tehát házasként igényelnék a támogatást, jogosultak lennének az 5+5M Ft falusi CSOK-ra.

Sajnos arra valóban nincs lehetőség, hogy az igénylők a CSOK kérelemben vállalják a házasság teljesítését. Ahhoz, hogy mindhárom gyermek figyelembe vehető legyen adott esetben, már a támogatási kérelem benyújtásakor meg kell felelni ennek a feltételnek.

A témában további bejegyzés IDE kattintva olvasható.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése