Tisztelt Szakértők!
Munkahely változás miatt eladni kényszerülünk a 3 gyerek után igénybe vett (10+15) Csok-os házunkat. A jelenlegi árak mellett viszont építeni vagy egy új építésbe nem szállnánk be, hanem valószínűleg falun használt házat vennénk, így a CSOK-ot és a hozzá tartozó hitelt visszafizetnénk. Egy gyermek teljesült, és jelenleg 24 hetes várandós vagyok. Tehát az alap eset, hogy eladnánk a házat és kifizetnénk mindent belőle.

Ilyen esetben mennyit kellene visszafizetnünk és kinek? Bank, állam?

Valamint ha falun vennénk házat, akkor a falusi CSok ilyen esetben érvényesíthető-e és ha igen, akkor mennyi gyermekre milyen módon?
Valamint azt olvastam, hogy a járási hivatalos jelzáloghitel "kedvezmény" 2. gyerek után 1 millió forint betörlesztés. Viszont a gyerekek száma, csak a hiteltörlesztés kezdetétől számol. Mi 2020. április 8-án írtuk alá a szerződést és a kisfiúnk április 16-án született, ekkor még nem kezdték a folyósítást. Akkor ő a járási hivatal szempontjából 1 gyermeknek számít, vagy így őt ebben az esetben nem veszik figyelembe?

CSOK-tól függetlenül 3 gyermeket szeretnénk.

Nagyon köszönöm a válaszokat.

Válaszunk:

Kedves Kérdező!

CSOK-kal finanszírozott lakás esetében nem minősül a bentlakási kötelezettség megszegésének, ha a támogatott személy és a gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelték, a támogatott személy munkavállalására tekintettel – indokoltan – legfeljebb öt évig a lakás elhelyezkedése szerinti településtől eltérő településen tartózkodik. Nem keletkezne tehát visszafizetési kötelezettségük, ha munkahely váltás miatt 5 évig nem a CSOK-os házban laknának.

Amennyiben mégis eladásra kerül az ingatlan, úgy a MÁK felé visszafizetendő összegről - mivel még nem teljesült a gyermekvállalás - az érintett bankfiók tud Önöknek pontos tájékoztatást adni.

Önkéntes visszafizetést követően van lehetőségük preferált településen történő vásárlással egybekötött felújításra és/vagy korszerűsítésre igénybe venni a falusi CSOK-ot. 2 meglévő és 1 vállalt gyermek után történő igénylése esetén 5+5 millió forint összegű támogatás vehető igénybe. A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

A tartozáscsökkentő támogatás esetében a 2020.04.16-án született gyermek is beleszámít a gyermekszámba, így második gyermekük után, akivel jelenleg betöltötte már a várandósság 12. hetét, érvényesíthető az 1M Ft összegű támogatás. A tartozáscsökkentő támogatásról bővebb információt IDE kattintva olvashat.

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése