2005-ben új lakás vásárlására 3.8M Ft szocpol lett felhasználva három gyermekre. Később született még egy gyermek. Majd elváltam, egyedül maradtam a 4 gyermekkel. Élettársi kapcsolatban élek, ahol szintén van egy gyermek, akire még nem volt igényelve semmilyen támogatás.
Kérdésem, ha az öt gyermeket nézzük, mennyi csok támogatást igényelhetünk közösen. Nála is egy gyermek, nálam is egy, akire nem volt igény, mellette 3 gyermek (18-23 évesek), akikre volt igényelve?
A másik kérdés, ha vállalunk egy közös gyermeket, akkor úgy igényelhető 3 gyermekre a 10M támogatás?
Köszönöm válaszát.

Válaszunk:

Kedves Sándor!

Ha az élettársak a CSOK-ot a velük közös háztartásban élő nem közös gyermekeik után igénylik, az általuk - együttes igénylőként - igényelhető támogatási összeget akként kell meghatározni, hogy mindkét fél esetében ki kell számolni, hogy a saját gyermekei után milyen összegű családi otthonteremtési kedvezményre lenne jogosult. Az élettársak az így kiszámított összegek közül a számukra kedvezőbbet vehetik igénybe.

CSOK összegének számítása

Ez alapján az Ön esetében a 4 gyermek után új lakás vásárlásra adható 10 millió forintot csökkenteni szükséges a korábban kapott szocpol felével (azért a felével, mert előző házasságban történt az igénylés), így 8,1M Ft igényelhető. Élettársa 1 saját gyermeke után 600.000 Ft CSOK-ra lehet jogosult. Ebben a helyzetben tehát az Ön gyermekei után elérhető 8,1M Ft-ot lenne célszerű igényelni.

Megelőlegezett CSOK igénylése

Vállalt gyermek után akkor lehetnek jogosultak megelőlegezett CSOK-ra, ha összeházasodnak és a megelőlegezett CSOK kérelem benyújtásakor legalább egyikük 40 év alatti. Házastársi kapcsolatban történő CSOK igénylésnél azonban már a nem vér szerinti gyermekek száma is összeadható. Arra is van lehetőség, hogy csak azon gyermekek után igényeljék a CSOK-ot, aki után még nem vettek igénybe ilyen jellegű támogatást. Ekkor a CSOK összegét nem szükséges csökkenteni a korábban már támogatott gyermekek után kapott összeggel, mivel ők nem kerülnek figyelembevételre a gyermekszám meghatározásánál.

Ez utóbbi esetben az Ön 4. gyermeke, párja gyermeke és a közösen vállalt gyermek után 10 millió forint összegű CSOK lenne igényelhető. Ennek feltétele, hogy az építkezésre vonatkozó további CSOK feltételek is teljesüljenek. Ezekről IDE kattintva tájékozódhatnak.

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése