Üdvözlöm!

2017-ben megkaptam a meglévő 2 gyermekemre az 1.430.000 Ft CSOK-ot. Egy 60 m2-es házat vettünk egy faluban. Azóta 2 gyermekem született. Szeretnénk egy nagyobb használt lakást venni egy kis városban, mert ezt kinőttük.

A kérdésem az lenne, hogy a másik ház vásárlásakor az 1.430.000 forint átvihető-e, illetve hogy az időközben megszületett gyermekekre mennyi összeg igényelhető pluszban?

Válaszukat előre is köszönöm!
Renáta

Válaszunk:

Kedves Renáta!

A leírt esetben több lehetőség is van. Egyik: az 1.430.000 forint CSOK továbbvihető másik használt lakóingatlanra, ha az nagyobb hasznos alapterületű és értékű, mint a mostani ingatlan. Ez esetben további két számítási mód van az igénybe vehető CSOK összegének meghatározására. Vagy csak azon gyermekek után igényelik a támogatást, akik után még nem vették igénybe vagy CSOK különbözetet igényelnek, vagyis 4 gyermek után kapható CSOK összegét csökkentjük az igénybevett CSOK összegével.

Ha csak azon gyermekek után igénylik a CSOK-ot, akik után még nem vették igénybe, akkor 1.430.000 forint összegű támogatást kaphatnak. Ha CSOK különbözetet számolunk, akkor 2.750.000 - 1.430.000, ami 1.320.000 forint támogatást jelent. A kettő közül a támogatott személyek azt az összeget vehetik igénybe, amelyik számukra kedvezőbb. Jelen esetben tehát a CSOK különbözet helyett érdemes csak azon két gyermek után igényelni a támogatást, aki után még nem kaptak.

A másik megoldás az lehet, ha önkéntesen visszafizetik a korábban kapott 1.430.000 forintot és újra igényelik 4 gyermek után a 2.750.000 Ft-ot. Önkéntes visszafizetés, majd újra igénylés esetén - mivel nem történik CSOK átvitel - nem feltétel, hogy az újabb ingatlan nagyobb hasznos alapterületű és drágább legyen.

Amennyiben két gyermek után igénylik a CSOK-ot vagy CSOK különbözetet igényelnek, akkor ehhez kapcsolódóan maximum 10 millió forint összegű CSOK hitelre lehetnek jogosultak. Ha 4 gyermek után történik a CSOK igénylés, akkor maximum 15 millió forint összegben kérhető a támogatott, 3% kamatú lakáshitel.

A CSOK-os lakásvásárláshoz kapcsolódóan minden esetben érvényesíthető az illetékmentesség, vagyis nem kell illetéket fizetni a lakásvásárlás után.

A használt lakásvásárlásához kapcsolódó további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak.

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése