CSOK igényléssel kapcsolatban szeretném a tájékoztatását kérni:

2005-ben 2 400 000 Ft megelőlegező kölcsönt igényeltünk korábbi házastársammal 2 gyermek vállalására. A gyermekvállalás teljesítésére vonatkozó határidő 2015. december 1. volt. 2006-ban megszületett első gyermekünk, ezért a megelőlegező kölcsönből 900 000 Ft lakásépítési kedvezménnyé alakult. Második gyermeket sajnos nem tudtunk vállalni, ezért a megelőlegező kölcsönből fennmaradó 1 500 000 Ft-ot és járulékait 2010 novemberében visszafizettük.

A házasságunkat 2011-ben felbontották, a házassági közös tulajdont értékesítettük. A 900 000 Ft lakásépítési kedvezményt a Magyar Államkincstár letéti számlájára befizettük, a visszafizetési kötelezettség felfüggesztését kértük újabb ingatlan vásárlásáig. A Magyar Államkincstár újabb ingatlanra történő átjegyzési határozata alapján a lakásépítési kedvezményből 501 000 Ft-ra voltam jogosult, melyet a jelenleg tulajdonomban lévő ingatlan megvásárlásához használtam fel. A 900 000 Ft és az 501 000 Ft különbözete visszafizetésre került a Kincstár részére.

Most új építésű lakás vásárlását tervezem.

Tekintettel arra, hogy a megelőlegező kölcsön és járulékai, valamint a lakásépítési kedvezményből is 399 000 Ft visszafizetésre került, igénybe vehetem a 600 000 Ft CSOK és a korábban már igénybe vett 501 000 Ft különbözetét és ezáltal az adó-visszatérítési kedvezményt, valamint a CSOK támogatással vásárolt lakások esetén járó illeték-mentességet?

Amennyiben nem, van-e esetleg lehetőség méltányossági alapon kérelmezni, hogy mégis igénybe vehetők legyenek a támogatások, illetve gyermekemet egyedül nevelő anyaként milyen kedvezményeket lehet igényelni?

Nagyon köszönöm előre is a tájékoztatást!

Válaszunk:

Kedves Mariann!

A vonatkozó kormányrendelet értelmében a családi otthonteremtési kedvezmény összegének megállapításánál nem kell figyelembe venni a 2011. december 31. napját követően igényelt és az újabb támogatási kérelem benyújtásának időpontjáig már visszafizetett vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön összegét.

A leírt esetben a támogatást Önök 2011. december 31. előtt vették igénybe, ezért az újabb CSOK igénylésnél figyelembe kell venni annak Önre eső összegét. Az igényelni kívánt CSOK összegét meghaladja a korábban kapott támogatás Önre eső része. Emiatt CSOK különbözetet véleményünk szerint nem tud igényelni.

Mivel az adó-visszatérítési támogatásnak és az illetékmentességnek egyaránt feltétele a CSOK igénybevétel, sajnos ezek a kedvezményeket sem tudja igénybe venni.

Méltányosságra adott esetben információink szerint nincs mód. Egyéb támogatási lehetőséget fentiek miatt sajnos nem tudunk javasolni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése