Üdv!

Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz: 2016-ban igényeltük meg a csokot. 1 gyerekünk van, de 3 gyerekre igényeltük a Takaréknál. 2.200.000 Ft-ot kaptunk használt lakáshoz, falun. Ez sajnos nem teljesült! Sajnos bipoláris depresszióban, pánikbetegségben, szorongásban, és kényszer cselekvéstől szenvedek egy pár éve. Amire különböző antidepresszánsokat és nyugtatót szedek! Én abszolút nem tudok dolgozni, még a boltig sem tudok elmenni! A férjem alkalmi munkákból tart el minket, mivel iskolázatlan! Nagyon sok mindent és különböző dolgokat olvastam a visszafizetendő összegről, azt is %-ban, ami nekem nem egy értelmű összeg! Kérem segítsen! Nem tudom, hogy vissza kell-e így fizetnünk az összeget, ha igen, akkor mennyit? Ami mondjuk lehetetlen lenne számunkra, mivel én csak segélyt kapok, a páromnak pedig nincs jövedelme, csak annyi amit kisebb alkalmi munkából tud szerezni.

Előre is köszönöm válaszát.
Anita

Válaszunk:

Kedves Anita!

2 nem teljesült gyermekvállalás esetén a 2 gyermekre jutó támogatás összeg fizetendő vissza büntetőkamattal. Jelen esetben a 2.200.000 Ft támogatást kaptak három gyermek után. Ebből egy gyermek után 600.000 Ft járt. A 2.2000.000 Ft-ból tehát a két nem teljesült gyermekre jutó támogatási összeg 1.600.000 Ft. A büntetőkamat pontos összegét az érintett bankfiók tudja kiszámolni, mert annak mértékét befolyásolja a féléves periódusokban aktuális jegybanki alapkamat mértéke.

A támogatott személy a visszafizetési kötelezettség halasztott teljesítése, mérséklése vagy elengedése iránt kérelemmel fordulhat a járási hivatalhoz. A hivatal hatósági jogkörében eljárva méltányossági eljárás keretében a kérelmező különös méltánylást érdemlő helyzetére tekintettel a fizetési kötelezettség teljesítésre legfeljebb öt évre fizetési halasztást engedélyezhet.

Különös méltánylást érdemlő helyzetnek minősül a kamatfizetési kötelezettség teljesítésének elhalasztása tekintetében különösen, ha a CSOK igénybevételéről szóló támogatási szerződésben vállalt gyermek azért nem születik meg, mert a gyermek megszületését a házastársak egyikének a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételéről szóló szerződés megkötését követően megváltozott munkaképességű személlyé válása következtében nem vállalták.

A vonatkozó kormányrendelet értelmében véleményünk szerint érdemes lenne méltányossági kérelmet benyújtaniuk. Ezt a területileg illetékes járási hivatal lakástámogatási osztályánál tehetik meg.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése