Üdv!

Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz: 2016-ban igényeltük meg a csokot. 1 gyerekünk van, de 3 gyerekre igényeltük a Takaréknál. 2.200.000 Ft-ot kaptunk használt lakáshoz, falun. Ez sajnos nem teljesült! Sajnos bipoláris depresszióban, pánikbetegségben, szorongásban, és kényszer cselekvéstől szenvedek egy pár éve. Amire különböző antidepresszánsokat és nyugtatót szedek! Én abszolút nem tudok dolgozni, még a boltig sem tudok elmenni! A férjem alkalmi munkákból tart el minket, mivel iskolázatlan! Nagyon sok mindent és különböző dolgokat olvastam a visszafizetendő összegről, azt is %-ban, ami nekem nem egy értelmű összeg! Kérem segítsen! Nem tudom, hogy vissza kell-e így fizetnünk az összeget, ha igen, akkor mennyit? Ami mondjuk lehetetlen lenne számunkra, mivel én csak segélyt kapok, a páromnak pedig nincs jövedelme, csak annyi amit kisebb alkalmi munkából tud szerezni.

Előre is köszönöm válaszát.
Anita

Válaszunk:

Kedves Anita!

2 nem teljesült gyermekvállalás esetén a 2 gyermekre jutó támogatás összeg fizetendő vissza büntetőkamattal. Jelen esetben a 2.200.000 Ft támogatást kaptak három gyermek után. Ebből egy gyermek után 600.000 Ft járt. A 2.2000.000 Ft-ból tehát a két nem teljesült gyermekre jutó támogatási összeg 1.600.000 Ft. A büntetőkamat pontos összegét az érintett bankfiók tudja kiszámolni, mert annak mértékét befolyásolja a féléves periódusokban aktuális jegybanki alapkamat mértéke.

A támogatott személy a visszafizetési kötelezettség halasztott teljesítése, mérséklése vagy elengedése iránt kérelemmel fordulhat a járási hivatalhoz. A hivatal hatósági jogkörében eljárva méltányossági eljárás keretében a kérelmező különös méltánylást érdemlő helyzetére tekintettel a fizetési kötelezettség teljesítésre legfeljebb öt évre fizetési halasztást engedélyezhet.

Különös méltánylást érdemlő helyzetnek minősül a kamatfizetési kötelezettség teljesítésének elhalasztása tekintetében különösen, ha a CSOK igénybevételéről szóló támogatási szerződésben vállalt gyermek azért nem születik meg, mert a gyermek megszületését a házastársak egyikének a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételéről szóló szerződés megkötését követően megváltozott munkaképességű személlyé válása következtében nem vállalták.

A vonatkozó kormányrendelet értelmében véleményünk szerint érdemes lenne méltányossági kérelmet benyújtaniuk. Ezt a területileg illetékes járási hivatal lakástámogatási osztályánál tehetik meg.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő,
3 gyermekre vettük fel a CSOK-ot és a Babavárót. 1 gyermek már teljesítve volt a felvételkor, azonban mint kiderült a férjem időközben meddő lett, így önhibánkon kívül nem tudjuk teljesíteni a vállalást.
Milyen lehetőségeink vannak a CSOK és a Babaváró vonatkozásában?
Köszönöm, Szimonetta

Üdvözlöm.
Az a helyzet áll fenn nálunk, hogy 4 éve felvettük a falusi csokot kettő édes gyerekekre + a párom gyerekére, aki most 15 éves és úgy döntött, hogy az édesapjánál akár élni. Ezt megakadályozni nem tudom, mert a bíróság azt mondta, hogy 14 éves korától a gyerek dönti el, melyik szülővel akár élni. Így rá már jogosultságunkat vesztjük a csokra. Mit tudunk tenni, ha nem a mi hibánkból történik a megszegés?
Előre is köszönöm, ha válaszolnak.

Üdvözlöm!
3 gyermekre vettük fel a CSOK-ot, 2 gyermek már született, azonban mind a 2 szülésnél ugyanazon eü probléma lépett fel. Az első életmentő koraszülést eredményezett, a 2.-nál pedig súlyos állapotban életmentő műtét volt, itt nem sok kellett, hogy ne éljem túl. Egyértelműen nem kockáztatjuk a 3. babát.
A kérdésem az lenne, ilyen esetben van-e valamilyen méltányossági kérelem a 3. gyermek alól? Esetleg ha létezik, merre induljak?
Nagyon köszönöm a válaszát.
Barbi