A tartozáscsökkentő támogatásra vonatkozó kormányrendelet 2020. július elsejétől módosult. Azon gyermekek után, akik 2020. július elsején vagy azt követően születnek/születtek meg, a támogatási kérelem a születés időpontjától számított maximum 60 napig nyújtható be.

A támogatás igénylésére már a 12. várandóssági héttől van lehetőség, egészen a születést követő 60 napig. Akik ez alatt az időszak alatt nem nyújtja be támogatás iránti kérelmét, később már nem lehet jogosult a támogatásra.

2020. július 1. előtt született gyermekek esetén a támogatás igénylésére vonatkozó fenti időkorlát nem áll fenn.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
54 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Van egy 2014-ben felvett lakáshitelünk. Jelenleg egy gyermekünk van, aki 2017-ben született. Most pedig várjuk második gyermekünket, várhatóan 2023 májusában születik meg.
Igényelhetem ezt a tartozáscsökkentő támogatást?

Azt szeretném kérdezni, hogy nekem van egy 19 éves, egy 16 éves és egy 1 év 2 hónapos gyermekem.
Én igénybe tudom még venni?

Üdvözletem!
Van két gyermekünk, egyik 2 éves, a másik 8 és úton a 3-dik. Van egy kamattámogatott lakáshitelünk, amit 2021 augusztusban vettünk fel! Ha jól értelmezem a 3. gyermekre 4 milliót tudnék igényelni, ha betölti a 12. hetet?

Tisztelt Hitelnet!
Harmadik gyermekünk 2020 áprilisában született, hitelünket 2015-ben vettük fel.
Jogosultak vagyunk a támogatásra? Ha jól értem, akkor még mindig benyújthatjuk a kérelmünket, mert a 60 nap nem vonatkozik ránk. Jól gondoljuk?
Köszönettel, Péter

Tisztelt Hitelhet!
Harmadik gyermekem február 12-én születik várhatóan. Sajnos csak decemberben tudjuk beadni a Csok hitel igényünket a férjemmel. Az építkezés miatt 60 nap az elbírálás, tehát csak február közepén tudunk majd aláírni jelzáloghitel szerződést. Ha a baba korábban jönne pár nappal, van-e lehetőség valamilyen engedményre, pozitív elbírálásra?
Nagyon szépen köszönöm a segítségét.
Üdvözlettel, Beatrix

Tisztelt Hitelnet!
Jár-e a 2022.10.01-én folyósított 4.000.000 Ft-os lakáscélú jelzáloghitelünkre kb. 2022. december 20-a körül megszületendő 3. gyermekünkre a 4.000.000 Ft-os tartozáscsökkentő támogatás?
Válaszukat köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
Van egy 2018-ban felvett lakáshitelünk. Jelenleg egy gyermekünk van, aki 2020-ban született. Most várjuk második gyermekünket, várhatóan 2023 márciusban születik meg. Igényelhetem ezt a tartozáscsökkentő támogatást?

Tisztelt Hitelnet!
Van egy 2009-ben felvett jelzáloghitelünk. 1. gyermekünk 2015-ben született. Feleségem épp az iker gyermekeinket (15. hét) várja.
A kérdésem az lenne, hogy Önök szerint meg tudjuk már most igényelni a jelzálog csökkentést, vagy meg kell várnunk a picik 2023 márciusi születését?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdv.
Zoltán

Tisztelt Hitelnet!
3 gyermekünk van, 2015, 2018 és 2022. június 25-én született a 3.
Igénybe tudjuk venni a jelzálog csökkentést?
Köszönettel:
Andrea

Tisztelt Hitelnet!
Nekünk volt egy 2022 márciusban indított falusi csok támogatás és hitelünk. 3. Gyermekünk június 20-án született. A bank addig húzta az időt, hogy az aláírás 20. után történt meg, az utalás még augusztusban 60 nap előtt megvolt. Be is adtuk a kérelmet naivan, aztán vissza is utasított az államkincstár a szerződés később készült, mint Liza született.
Gondolom a kincstár felé nem tudunk semmit tenni?
A másik kérdésem, hogy a banktól kérhetek valamiféle jóvátételt ez ügyben?
Köszönettel.
G.

Tisztelt Hitelnet!
A tartozáscsökkentő hitel igénylésének a születést követő 60 nap kivételével van egyéb végső határideje? Úgy hallottam, hogy 2022.12.31. után már nem lesz elérhető ezen támogatási forma.
Köszönettel.
G

Tisztelettel,
Az lenne a kérdésem, hogy van a K&H-nál egy lakáshitelem, amit 2020. augusztusban vettem fel. Egyedül szerepelek a hitelben. Az első gyerekem 2015.02.21-én született, a második várhatóan 2022. november végén fog születni.
Igénybe tudom venni a támogatást 1.000.000 Ft összeg erejéig? A támogatásnál számít, hogy hány éves vagyok?
Köszönettel.

Üdvözlöm.
3 gyerekem van. 2004. 2011. 2020. a harmadik. Jelzálogcsökkentést igénybe tudom venni? Hitelemet 2021 szeptemberben vettem fel. Szeretnék végtõrlesztést.
Üdv.
Edit

A jelenleg még érvényben lévő moratórium június 30-ig meghosszabbított időpontját figyelembe véve a benyújtási határidő erre a kérelemre is érvényes? (Júniusban telt le a 60 nap a gyermek születésétől kezdve.)

Tisztelt Hitelnet!
A Fundamentánál van lakáscélú jelzálog hitelünk, de mivel ott szerepel harmadik személy is, így nem tudjuk igényelni a hitel elengedést. Ezért a Fundamenta hitelt kiváltanánk egy OTP-nél felvett lakáscélú hitelkiváltással.
Ebben az esetben is tudjuk igényelni a hitelelengedést?
Válaszukat nagyon szépen köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Párommal 4 gyermeket nevelünk. Kettő az előző kapcsolatból (2003, 2005.), egy párom előző kapcsolatából (2011) és egy közös kislány (2020. máj.) Saját 100% tulajdonú családi házam jelzálog alapú hitelébe (2010) szeretnék támogatást igénybe venni.
Érdeklődnék, hogy van-e lehetőségünk és ha igen, mekkora ez az összeg.
Előre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel:
László

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnék érdeklődni, hogy igénybe tudjuk-e venni a támogatást, és ha igen, akkor milyen összegre vagyunk jogosultak az alábbi feltételek szerint:
Előző kapcsolatból van 2 gyermekem, 2019 szeptemberében vásároltunk CSOK-os hitellel lakást. 2020 áprilisában született meg az első közös gyermekünk (így nekem a harmadik), és most érkezik a negyedik gyermek is ősszel. CSOK-on kívül semmilyen támogatást nem vettünk igénybe.
Köszönettel.

Tisztelt Hitelnet!
A 6 éve felett jelzáloghitelt, amit házépítésre használtunk fel még a házasságkötés előtt vettem fel, így adóstársként édesanyám szerepel. Van lehetőség a hitelszerződés módosítására, hogy ezentúl csak én legyek az adós vagy esetleg a férjem legyen az adóstárs? Közben született 2 gyermekünk, akire igénybe vennénk a hitelcsökkentést.
Köszönettel.

Tisztelt Hitelnet!
A harmadik gyermek 2021.04.05-én született, a támogatásról most értesültünk.
Így csak az előző 2 gyermekre vehető fel a támogatás?

Tisztelt Cím!
Kérdésem a következő: 2009. óta van jelzáloghitelünk. 3 gyermekünk van, a legkisebb 2006.01.12-én született.
Igényelhető a támogatás?
Köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
A jelzálogtörlesztés aláírt hitelszerződés meglétével igényelhető. A gyermek születésekor lezárt, törlesztési fázisban kell legyen a hitel, vagy lehet még rendelkezésre állási időben, kivitelezéskor igényelni a törlesztést?
Köszönöm.

Tisztelettel!
Második gyermekünk a veszélyhelyzet alatt született 2020.11.06-án. Úgy hallottam, hogy amíg tart a veszélyhelyzet jelen esetben 2021.12.31. addig beadható a jelzáloghitel csökkentés. Ez igaz lehet? Mert a 60 nap már régen letelt máskülönben nem tudnám beadni.
Köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
Többféle választ is kaptunk már adott kérdésünkre, szeretnénk tisztán látni a témában. Az alapvető kérdésünk az, hogy milyen összegű visszatérítésre számíthatunk a jelzáloghitelünk kapcsán. 2018 előtt született 5 gyermekünk, a 6. 2019. novemberben született és a 7. gyermekünket várjuk 2021. júliusában. A jelzáloghitel szerződését 2021. május végén írtuk alá. Egyik válaszként a 4 milliót, másikként viszont az 5 milliót kaptuk.
Melyikre számíthatunk?
Köszönöm.

Üdv!
A Magyar Közlönyben megjelent legfrissebb változások (04.16.) szerint..
..ha támogatott otthonfelújítási kölcsönt veszek fel, majd ELŐBB
igénylem az otthonfelújítási támogatást, és ezt követően születik meg a 2. gyermekem,
Igényelhetem-e a jelzáloghitel-csökkentő támogatást is a még fennálló tartozás erejéig?
Ebben a sorrendben (még) nem korlátozzák a támogatások halmozását?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlöm!
A kérdésem az lenne, hogy felvettünk 4.5 millió forintos felújítási falusi csok hitelt. A szerződést januárban írtuk alá. Mivel felújítási támogatás, csak úgy folyósítanak ahogy a munkákat elvégezték. Márciusban elvégezték a munkákat, március 5-én jött a bank megnézni, azt mondták 1-2 hét folyósítanak. A harmadik gyermekünk március 25-én született. A részfolyósítást március 29-én utalta a bank.
Most áprilisban beadhatom-e a kérelmet?
Üdv.