Tisztelt Hitelnet!

2 éve külföldön lakunk. 3 gyermekem van. Betegbiztosításom van. Lakásunk nincs. Otthon használt lakást szeretnék vásárolni.
Jogosult vagyok rá? Ha igen, miképpen kell eljárni?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Szandra

Válaszunk:

Kedves Szandra!

CSOK igényléshez szükséges, hogy rendelkezzenek állandó magyarországi lakcímmel. Ezt lakcímkártyával szükséges igazolni.

Használt lakás vásárlásához 3 gyermek után 2.200.000 forint összegű CSOK vehető igénybe. Ennek feltétele, hogy az igénylő - házastársak, élettársak igénylése esetén legalább az egyik fél - rendelkezzen minimum 180 napos társadalombiztosítási jogviszonnyal. A társadalombiztosítási jogviszony nem azonos az egészségbiztosítási jogviszonnyal. TB jogviszonyt valamilyen keresőtevékenység keletkeztet, például: munkaviszony, vállalkozói jogviszony, stb. Az igénylő saját maga után fizetett egészségbiztosítása nem keletkeztet társadalombiztosítási jogviszonyt.

Ha Ön külföldön keresőtevékenységet folytat, az megfelelő TB jogviszony lehet CSOK igényléshez. A külföldi TB jogviszony is figyelembe vehető CSOK igénylés során. Amennyiben azonban a CSOK kérelem benyújtásakor külföldi TB jogviszonyt igazol az igénylő, akkor a CSOK szerződésben vállalnia kell, hogy annak aláírását követő 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít.

A külföldi TB jogviszony igazolás a kinti egészségbiztosítónál kérhető ki. A CSOK kérelem benyújtásakor ez nem lehet 30 napnál régebbi.

CSOK jogosultság esetén további feltétel a köztartozásmentesség (nem lehet 5.000 forintot meghaladó tartozás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé) és a büntetlen előélet. Ezekről nem szükséges igazolás benyújtása. E feltételeknek való megfelelésről lehet nyilatkozni a CSOK kérelemben.

A támogatás igénybevételével vásárolandó lakásnak meg kell felelni a CSOK rendeletben előírt feltételeknek. Ezekről és a használt lakásvásárlásra vonatkozó további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Preferált településen lévő lakóingatlan esetében van lehetőség falusi CSOK igénylésére. Ez használt lakásvásárlással egybekötött felújításra és/vagy bővítésre kérhető. Lényeg, hogy a támogatás csak akkor vehető igénybe, ha felújítás és/vagy bővítés is történik az ingatlanvásárlással egyidejűleg. A preferált települések listája IDE kattintva tekinthető meg.

A falusi CSOK keretében 3 gyermek után 10.000.000 forint támogatás igényelhető oly módon, hogy ennek maximum a fele, 5.000.000 forint használható fel a vételár kiegyenlítéséhez, a fennmaradó összeg pedig a felújításra és/vagy bővítésre fordítható. Ehhez a támogatási összeghez legalább 2 éves TB jogviszony igazolása szükséges. A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről további részletek IDE kattintva olvashatók.

Személyre szabott tájékoztatáshoz bővebb információkra lenne szükség. Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink ismertetni fogják a lehetőségeket.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése