Tisztelt Címzett!

Kérem szépen segítsenek a következő ügyben.

2017. decemberben írtuk alá az adásvételi szerződést, 2018. januárban történt meg a csok folyósítása (1,43 millió Ft 2 vállalt gyermekre, akik azóta megszülettek). Májusban vettük át a lakást és júniusban jelentkezünk be állandó lakcímre.
2022. januárban vásároltunk egy nagyobb és drágább ingatlant a férjem apukájától, ami jelenleg vendégházként üzemel.
2023-as év folyamán szeretnénk az új ingatlanba költözni és a régi lakást eladni.

Azt tudom, hogy ha egy éven belül lezajlott volna a vétel és az eladás, akkor nem lenne gond a csok átvitele, de ebben a helyzetben lenne több kérdésem.

Méltányosságot kérve lehet-e kérelmezni, hogy az eltelt egy év ellenére átvihessük a csok-ot az új házra?
Probléma-e, hogy a férjem közeli hozzátartozójától vásároltuk a házat?
Probléma-e, hogy ott üzemel egy vendégház?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Julianna

Válaszunk:

Kedves Julianna!

A CSOK rendelet alapján, ha a támogatott személy a CSOK igénybevételével épített, vásárolt lakásnak az elidegenítési és terhelési tilalom időszakán belül történő elidegenítését legfeljebb 1 naptári évvel megelőzően
a) a lakásigényét újabb lakás építése vagy vásárlása útján elégítette ki és
b) az újabb lakás megszerzését adásvételi szerződés, használatbavételi engedély, a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvány vagy a bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvány bemutatásával igazolja,
- ellenőrzést követően - a kormányhivatal intézkedik a kedvezmény visszafizetését biztosító jelzálogjognak, valamint elidegenítési és terhelési tilalomnak az ingatlan-nyilvántartásban az újabb lakásra való közvetlen átjegyzése iránt.

Nincs információnk arról, hogy az 1 naptári év túllépése esetén érvényesíthető-e méltányosság. Úgy tudjuk azonban, hogy a CSOK-ot biztosító jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom nem jegyeztethető át olyan ingatlanra, melynek megvásárlása közeli hozzátartozótól történt. Ezt a feltételt nem csak CSOK igénylése során, hanem CSOK átjegyzése esetén is vizsgálni szükséges.

A CSOK-kal finanszírozott ingatlanban nem végezhető gazdasági tevékenység. Ha a vendégház tehát a célingatlanban működik, véleményünk szerint ez is kizárná a CSOK átjegyzésének lehetőségét.

Az ügyben további tájékoztatást a területileg illetékes járási hivatal lakástámogatási osztálya tud adni. Javasoljuk az érintett hivatal megkeresését.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése