Igen, ez kizáró ok. Tetőtér-beépítéssel, emelet-ráépítéssel megvalósuló új lakás esetén az emelt összegű CSOK abban az esetben vehető igénybe, ha abban a lakóépületben, amelynek tetőterében vagy emeletén az új lakás kialakításra kerül
– az igénylő, illetve az igénylő gyermeke,
– az olyan gazdálkodó szervezet, amellyel az igénylő tulajdonosi jogviszonyban áll, vagy
– olyan alapítvány vagy egyesület, amelynek az igénylő az alapítója,
nem rendelkezik tulajdonjoggal, vagy – osztatlan közös tulajdon esetén – kizárólagos használati joggal.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

22 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Jelenleg a mi tulajdonunk a ház aminek a tetőterében szeretnénk egy új lakrészt kialakítani, és 3 gyerekre a 10 millió vissza nem térítendő támogatást felvenni. Ha elajándékozzuk a házat a szüleimnek, van-e valamilyen időkorlát, hogy mióta kell a szüleim tulajdonában lennie/mennyi ideje ne mi legyünk a tulajdonosok?
Köszönöm a választ.
Rita

2019-ben a 3. gyermekünk születésekor igénybe vettük a jelzáloghitel tartozást csökkentő állami támogatást (kb. 1,5 MFt összegben, ennyi volt még akkor a tartozásunkból). Most gondolkozunk egy új ház építésén.
Kérdésem az lenne, hogy a 10 MFt-os vissza nem térítendő CSOK támogatást fel tudjuk-e venni, ha már korábban jelzáloghitel tartozást csökkentő támogatással éltünk? CSOK támogatást még eddig nem vettünk igénybe.
Köszönettel: Tamás

Tisztelt cím!
Feleségemmel igénybe vettük a Csok+hitelt két gyermekre, új ház építésére az OTP Banknál. A szerződésbe bele volt foglalva, hogy meg kell felelnünk az aktuális energetikai feltételeknek és megújuló energiaforrást kell biztosítanunk.
Az lenne a kérdésem, hogy a napokban bevezetett 114/2021 kormányrendelet alapján, a bank ebben az esetben is elvárhatja, hogy megfeleljünk a fentiekben említett követelményeknek?
Üdv: Tamás

2021. jan. 13-ai adásvételi szerződéssel ha jól értelmeztem július 13-ig van lehetőség a CSOK támogatási kérelem benyújtására? Ha lakcímkártyánkkal tudjuk igazolni az állandó lakcímet, azonban életvitelszerűen még nem élünk ott, az problémát jelent-e? Ellenőrzik-e ezt a lakcímkártyával való igazoláson túl? (vételárba szeretnénk forgatni a támogatást)
Ha 2 vállalt gyermekre történne a CSOK támogatási kérelem benyújtása, azonban a feltételek nem teljesülnek, a határidő lejárata előtti önkéntes visszafizetésre van-e lehetőség és ha igen, ez estben számolnak-e fel bármilyen plusz költséget a támogatási összegen felül?

Csok+15M Ft hitel esetén építhet-e családon belül vállalkozó, adhat-e számlát?

Üdvözlöm,
szeretnénk lakást vásárolni és igénybe venni a 2 gyerekes CSOK támogatást 1.430.000 Ft-ot és a 10.000.000 Ft-os kamattámogatott hitelt. Sok lakást megnéztünk, de a legtöbbjük a tulajdoni lap szerint 50 vagy pár nm-el nagyobb. A problémánk az, hogy nem tudjuk, hogy a tulajdoni lapon csak a hasznos alapterületi nm van feltüntetve, vagy benne van a terasz vagy erkély is? Ha benne van és a tulajdoni lapon 51 nm van a terasz meg 8 nm, akkor a lakás valójában 47 nm, mert csak a fele teraszt, erkélyt számolják bele? Akkor vajon megkapjuk a CSOK-ot? Mi alapján döntenek a CSOK-nál és hogy számolják az 50 nm-t? Honnan tudjuk meg, hogy pontosan mekkora a lakás? Vagy ha mondjuk a lakásnál vannak ferde falai, mert részben tetőtér, honnan tudjuk, hogy az beleszámít-e a tulajdoni lapon feltüntetett nm-be?
Előre is köszönöm a válaszukat, Anna

Tisztelt Hitelnet!
Használt lakásvásárlás miatt gondolkozunk az egy gyermekre járó CSOK támogatást felvenni. Ilyen esetben az illetéket is elengedi az állam. Ha valami ok miatt 10 éven belül el kell költöznünk, milyen következményekkel jár? A 600.000 Ft után kapunk büntetést, vagy az illetéket is vissza kell fizetni? Milyen kamatteherrel?
Szíves válaszukat előre is köszönöm.

T. Hitelnet, tisztelt Szakértő!
Adott egy családi ház, amit két lakásra oszt fel a beruházó – kivitelező. Kialakul tehát egy új lakás, mint új albetét, amit értékesíteni kíván a kivitelező.
Felvehető-e erre a CSOK?
Szíves válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlöm!
Vételre és felújításra igényeltük a falusi CsOK-ot. A felújítós költségvetés elkészítésekor szándékosan, vagy a tudatlanságukból fakadóan egy kicsit félrevezettek minket, mert azt mondták, hogy minél több mindent írjunk bele. 8 millió feletti lett a költségvetés (ha rajtuk múlik még hagyták volna, hogy egyebeket is beleírjunk, tovább növelve a végösszeget), tehát ennek alapján állapították meg a készültségi fokot, és ennek alapján folyósítottak is. Áfát is igényelünk vissza egyúttal.
A kérdésem az lenne, hogy az Áfa visszaigénylés alapja a teljes költségvetési összeg, vagy csak a támogatás feletti rész.
A másik kérdés, hogy ha nem valósul meg a teljes költségvetés (lakva kiderült, hogy nem fontos a további hőszigetelés), akkor az von-e valami következményt maga után?
Válaszát előre is köszönöm!

Kizáró ok-e, hogy a ház építését bonyolító gazdálkodó szervezet vezetője és annak tulajdonosa egyenes ági rokonom. A gazdálkodó szervezetben Én tulajdoni résszel nem rendelkezem.

Üdvözlöm.Az lenne a kérdésem,hogy a saját tuljdonú ingatlanomra lehet e csok új lakáa ráépítés.Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel: József