A felújítással kapcsolatos tervezési, építési, szerelési munkálatokat végző vállalkozó által kiállított számla csak akkor fogadható el, ha a vállalkozó az igénylőnek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa, vagy gazdálkodó szervezet esetében az igénylő vagy az igénylő közeli hozzátartozója vagy élettársa annak nem tagja, munkavállalója vagy vezető tisztségviselője. Együttes igénylés esetén e bekezdés rendelkezéseit mindkét igénylőnek teljesíteni kell.

A közeli hozzátartozó fogalma: “A Polgári Törvénykönyv 8:1. § (1) bekezdése alapján közeli hozzátartozók: a házastárs (bejegyzett élettárs), az egyeneságbeli rokon (lemenők: gyermek, unoka; felmenők: szülő, nagyszülő…), az örökbefogadott, a mostoha- és neveltgyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér.”

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

82 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Feleségem testvére közeli hozzátartozónak számít, ha tőle vásárolnék használt ingatlan felét?
Válaszát előre is köszönöm.

Üdv!
Az lenne a kérdésem, hogy a tetőcseréről megkaptuk a számlát, a vállalkozó nem családtag. Viszont apukám volt az ács mester, tehát be volt jelentve.
Ez gondot okoz a számla elfogadásában?

Testvérek leszármazottai nevezhetők egyenesági rokonnak? 4-en voltak testvérek. Aki utoljára elhalálozott, nem volt gyereke, csak a 3 testvérnek gyerekei.
Egyenesági rokonnak számítanak-e?

Üdvözlöm!
Érdeklődnék, hogy a testvérem, aki ügyvezető egy nyílászárókkal foglalkozó cégnél, állíthat-e ki nekem csak anyagról szóló számlát. A beépítést egy másik vállalkozó végezné.

Üdv!
A férjem az ingatlan kizárólagos tulajdonosa, a támogatást csak ő igényelné. Ebben az esetben az én édesapámtól származó számla elfogadható-e? A MÁK honlapján az otthonfelújítási program nyomtatványai között a “Vállalkozási szerződés” mintájában a házastársra vonatkozóan is nyilatkozni kell a hozzátartozói minőségről.
Köszönettel.

Szép napot kívánok!
Érdeklődnék az élettársam édesanyjának a barátja készítheti a felújítást? Közeli hozzátartozóknak számít?
Köszönöm szépen.

Üdvözlöm!
Szigeteltetni szeretnénk a házunkat. Sógorom testvére lenne a vállalkozó, aki szigetelne. Ő közeli hozzátartozónak számít? Sógorom is nála dolgozik.
Meg lehet így oldani a munkálatok?

Üdv!
Édesanyám Fiú testvére, azaz az Én nagybátyám közeli hozzátartozónak számít?
Ő állíthat ki a részemre számlát?
Köszönöm szépen!

Üdv!
Anyukám férje közeli hozzátartozónak számít? Nekem nem édesapám, nem volt a gyámom, de éltünk egy háztartásban.
Nevelőszülőnek mikor számít?
Köszönöm!

Üdv.
Otthonfelújítási támogatással kapcsolatban lenne kérdésem, hogy a férjem testvérének a férje, tehát a sógorunk lehet-e számlaadó.
Köszönöm szépen.
Krisztina

Otthonfelújítás támogatás esetén, az édesanyám nevelt apukája, aki nem a vér szerinti apukája, de nagymamám férje, közeli hozzátartozónak számít?

Otthonfelújítási támogatás esetén én közeli hozzátartozója vagyok-e a nevelt lányom gyerekének?
Válaszát előre is köszönöm.

Otthonfelújítási támogatásnál konyhafelújítást, beépített konyhabútort tervezünk, festéssel, villanyszereléssel. A villanyszerelést a sógorom csinálná, ő villanyszerelő vállalkozó.
Elfogadják-e az ő számláját?
A festék, glettanyag, stb. megvan, így a festésről csak munkadíjszámla lenne.
Így elfogadják?

Üdvözlöm!
A férjem lenne az asztalos a sógoromnak. Számla szempontjából járható-e ez, asztaloskodhat-e, adhat-e számlát?
Válaszát köszönöm előre, de sürgős lenne, mert lassan aktuális a felújítás!

Üdvözlöm! Közeli hozzátartozónak számít-e az a személy (ő lenne a vállalkozó), akinek édesanyja nekem nevelőszülőm volt néhány évig? Nincs vér szerinti közös szülő. Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlöm!
Anyósom párja, aki hivatalosan nem az élettársa, de már több mint 8 éve együtt élnek és közös bejelentett lakcímük van végezné nálunk a lakásfelújítási munkálatokat. Ő közeli hozzátartozónak számít? Köszönöm a válaszát!

Üdvözlöm!
Testvérem volt férje végezne nálunk festést.Ő közeli hozzátartozónak számít? A válás kb a számla kibocsájtását megelőző hónapban történt. Köszönöm előre is válaszát!

A gyermek férje közeli hozzátartozónak számít? Édesanyám közgyógy ellátási igényéhez kérdezem!
Köszönöm.

TiszteltCímzett!
Szeretném megkérdezni hogy az elvált házastárs hozzátartozónak számít e, több évtizedes válás után?
Köszönettel: Éva

Anyukám nővérének a fia(unokatestvérem) csinálná a munkálatokat mint vállalkozó. A felújítás a férjem nevén fog menni. Kérdésem az lenne, hogy elfogadják e az unokatestvéremet, mint vállalkozót?

Üdv!
Szeretném megkérdezni,hogy a támogatáshoz állíthat-e ki számlát felújítási munkálatokról nekem olyan cég, ahol gyermekem édesapjának anyukája beltag. Nem vagyunk házasok, tehát nem anyósom. A ház amit felújítanék az én nevemen van 1/1 és csak a gyermekem és én lakunk itt bejelentetten.

Tisztelt Hitelnet.hu!
Azt szeretném megkérdezni, hogy közeli hozzátartozónak számít-e a feleségem édesanyjának, azaz anyósomnak az élettársa?

Az ingatlanon feleségem testvérének a fia mint egyéni vállalkozó végezné a kőműves munkálatokat. Az általam olvasott internetes információ szerint ő nem minősül közeli hozzátartozónak. Jól értelmezem? Elszámolható az általa kiállított számla?

Fele fele arányban van az ingatlan, de a páromnak a testvére csinálná az asztalos munkát és az én nevemre lenne kiállítva a számla. Nem édestestvérek mert csak anyai ágon testvérek. Ez gondot jelent az igénylésnél ugye?

Mostoha testvér (más anya és más apa) közeli hozzátartozónak számít-e?

Volt férjem meghalt 2021 március 30-án. 1993-ban kötöttünk házasságot és 2000-ben váltunk el, de ezután is együtt éltünk egy lakásban és egy háztartásban. Van egy biztosításunk a lakásra, amiben egy családi biztosítás is szerepel halál esetére vonatkozóan. A biztosítást én kötöttem amiben a velem egy háztartásban élőkre is vonatkozik akiknek az állandó lakásuk ezen a lakcímen van. A biztosító arra hivatkozik, hogy csak a férj és közeli hozzátartozó kaphatja meg a szerződésben szereplő /200 000 Ft-ot/.
Kérdésem az volna, hogy ennek alapján minek minősül az együttélés? A halotti anyakönyvi kivonaton mint elvált szerepel. Jelentős költséggel jár egy temetés és bizony jól jött volna ez a pénz.
Köszönöm a választ.

A lányom férje tekinthető-e nekem közeli hozzátartozónak?

Édesapám venné igénybe a tamogatast. A munkalatokat az én apósom végezné. Tehát az igénylő gyerekének apósa. Ez így nem lenne probléma, igaz?

Férjemmel családi házunk belső falainak festésére,a villanyvezetékek cseréjére, külső falak hőszigetelésére, egy étkező és egy terasz építésére szeretnénk az otthonfelújítási támogatást igénybevenni.
Lenne pár kérdésünk,amellyel szeretnék tisztába lenni.
– Azt ha jól értelmezzük az étkező építése nem, csak a terasz építése számolható el.?
– Férjem másodunokatestvére végezné a külső szigetelést munkadíj fejében.Ő közeli hozzátartozónak számít?
-Illetve mivel férjem szobafestő, így a belső falak festésénél csak anyagdíjunk keletkezne, ez elszámolható?
Várjuk válaszukat
Köszönettel
Ildikó

A keresztapa közeli hozzátartozónak számít? Vele lehet csináltatni a felújítást?