A lakásfelújítási támogatás lakóingatlan bővítésére (a bővítési munkálatokat tartalmazó költségvetésben található munkálatokra) nem igényelhető, az elfogadható és támogatható munkálatokat a fenti lista tartalmazza. A bővítésre elérhető CSOK támogatásról ide kattintva olvashat bővebben. A

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

22 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
Olyan kérdésem lenne, hogy ez a támogatás igényelhető-e régi családi ház pajta részének garázzsá alakítására?
Köszönöm előre is a választ!

Üdvözlöm!
Meglévő házunkat bővítenénk, illetve újítanánk is egyben (+ 60 nm hozzáépítés, teljes tető, koszorú csere, új padlófűtés, …).
Bővítésre felvett hitel mellé igényelhető-e az otthonfelújítási kölcsön (6 millió), természetesen a felújítási részre fordítva azt?
Bankok ezt a két fajta hitelt tudják egyszerre kezelni?
Előre is köszönöm a választ.
Üdvözlettel,
Dávid

Jó napot kívánok!
Tetőszerkezet csere előtt állunk. A régi tető lebontása után, a födémre egy méteres térdfal kerül, majd arra az új tetőszerkezet. A tető egyik oldalán három ablak kerülne elhelyezésre függőlegesen, így az a rész más hajlásszögű lenne. A felújítási támogatást a cserepekre, a faanyagra, és az ács és tetőfedő munkadíjára venném igénybe. A padlástér továbbra is padlás funkcióval rendelkezne. Majd egyszer talán beépítésre kerülne.

Jó napot kívánok.
Szeretném megkérdezni, hogy a vissza nem térítendő 50% állami lakásfelújítási támogatás jár-e padlás szoba kialakítására, belső lépcsővel. A padlást hasznos térre alakítanánk így át.
Köszönöm.
Ilona

Üdvözlöm!
A kérdésem a következő.
Feleségemmel, még tavaly vettünk egy régi kádárkocka stílusú házat.
Bővítettük 62nm-el. Jelenleg a bővítésnél állnak a falak, a tetőszerkezettel kapcsolatban viszont felmerült a kérdés, elszámolható e.
A tetőszerkezet teljes cseréjére lesz szükség a bővítmény miatt.
A kérdésem az, hogy a régi ház tetőszerkezetének „cseréjét”, és az új részt külön számlán kell e igazolnunk, vagy sem.
Ez ugyebár érinti a fa anyag költségét, és a szakember (ács) munkabérét is.
Tehát külön számlára kell megvennünk a régi, szerkezet cseréjére a fát, és külön a bővítményhez?
Valamint ilyen esetben csak a régi házrész felett készülő tetőszerkezetre kell vállalkozói szerződést kötnünk az áccsal?
Válaszát előre is köszönöm.
Gergely

Tisztelt Cím!

A házzal egybe épített garázs egy részéből alakítanánk ki újabb szobát (lefalazás, aljzat szigetelés, burkolás, ajtó kivágása és beszerelése a nappali felé, valamennyi villanyszerelési munka és festés. Vajon elszámolható a támogatásba?

Köszönettel,

Tisztelt cím! Házunkat új résszel bővítettük szoba, nappali, kazánház. További munkálatokra f. támogatás igényelhető az egész házra? vagy csak az 1968-ban épült első részére?

Tisztelt Szakértő!

Meglévő házunk mellé egy garázst szeretnénk építeni. Ezt a garázst egy nyaktaggal (kb 8m2 területű helyiség) kötnénk a már meglévő épülethez. Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben bővítésnek számít-e a garázs építése? Ha igen, akkor garázzsal való bővítésre igényelhető-e a támogatás. Természetesen a költségvetés csak a garázs épületrész megépítéséhez szükséges anyag és munkadíj költséget tartalmazná. tartalmazná, a nyaktagét nem.
Másik kérdés: hogyha a garázs teljes építési költsége meghaladja a 6millió Ft-ot, akkor elegendő 6mFt-ról beadni költségvetést (ez persze csak kb 75%-ig fedi le a teljes költséget), és azt lefedni számlákkal, vagy a teljes építési költségről (kb 8mFt) kell költségvetést beadni, és lefedni számlákkal?
Köszönöm válaszát!
Csaba

Tisztelt Szakértő!
A jogszabály télikertet támogat, terasz építését is támogatja. Mi egy a házhoz kapcsolt teraszt építtetnénk, melyet három oldalról üvegezett felületekkel vennénk körül. Tehát egy „verandát” mai nyelven télikertet szeretnénk.
Ez a támogatottak körében van? Nem bővítés?
Válaszát előre köszönve, Zsófia

Tisztelet szakértő!
Én kombinálni szeretném a csok lakásbővítést és a felújítási támogatást. Olvastam, hogy lehetséges:….” Szintén nagyon sok ember fantáziáját megmozgatja a lakásfelújítási támogatás, ami független a csoktól, de szintén szükséges legalább egy gyermek nevelése az igényléshez. Az új támogatással az állam a felújítási munkálatok és az anyagköltség 50 százalékát átvállalja, de legfeljebb 3 millió forintot ad. A csok használt lakás bővítésére és a lakásfelújítási támogatás ráadásul kombinálható, így az a család, amelyik használt lakást szeretne bővíteni és felújítani akár 5 750 000 forintot is kaphat így a munkálatokra (4 gyermek estén, nálunk 3 gyermek van, gondolom akkor 5.200.000 forint)
Fontos a lakásfelújítási támogatással kapcsolatban, hogy csak egy év ingatlanban történő tartózkodás után igényelhető…”
Nálunk meglévő 3 gyermek van (én most pár napon belül leszek negyven éves, de ahogy olvastam a meglévő gyermeknél nincs korkikötés, csak az előre vállaltnál, fiataloknál)
Egy családi házban élünk, mindannyian ide vagyunk bejelentve, de 3. gyermek születése miatt bővíteni kényszerülünk.
Szeretném a segítségüket kérni. Jól gondoljuk, hogy először a csok bővítési támogatást kell kérelmeznünk, majd megkezdeni a munkálatokat. Természetesen egy számlát csak egy felé tudunk elszámolni. Ez nem is probléma, mert ez egy nagyobb beruházás, ezért is lenne szükség a két támogatásra. Mivel a falusi bővítés 3 gyereknél 5 millió lenne, de sajnos 5400 fő a lakosság, ahol élünk, erről pont lecsúsztunk, itt nincsen falusi csok. Az új lakás a tetőtérben (10 millió támogatás) szintén nem megoldható, mert nem lakik több generáció együtt. Tehát marad a csok bővítés 3 gyermek után. Viszont a tetőszerkezet is más lesz és 2 szoba is a fürdőszoba is sérül, a ház színezése is stb, valószínűleg a hiába 10 éves ház a mostani energetikai szabványnak se felel meg. Ezért a bővítés után, valószínűleg szükség lesz felújítási támogatást is igénybe venni. Ebben szeretném a segítségüket kérni, nem tudom járható út ez így? Először csok bővítés, majd felújítási program, vagy egyszerre kombinálható és egyszerre igénylehető? A támogatásoknak megfelelő költségvetéssel (egy számlát csak egy támogatáshoz, mást a másikhoz). Sajnos annyira speciális eset, nem találtam, csak ezt az egy, megerősítő cikket erről a kérdésről.
Köszönöm megtisztelő válaszát.

Üdvözlöm.
Azt szeretném megkérdezni, hogy ingatlan bővítés esetében ahol a lakóingatlan mellé falkapcsolattal épül egy garázs, egy szoba, illetve nagyobb nappali, abban az esetben, ha a kivitelezési munkálatokat külön kezeljük és az ingatlan régi részén végzett munkálatokról nyújtjuk be a számlákat az elfogadható?
Az alábbiak lennének:
– tetőszigetelés régi részen
– ablakok cseréje a régi részen
– redőnyök cseréje a régi részen
– tolókapu automatizálás ( meglévő kerítés)
– bejárati ajtó csereéje
– beltéri ajtók cseréje ( régi részen)
– korszerűsítés a régi részen
– festés, glettelés a régi részen
– ingatlan régi részén külső homlokzati festés
– párkányok cseréje a régi részen
– hidegburkolat cseréje a régi részen
Előre is köszönöm válaszát.