Az otthonfelújítási támogatásra való jogosultság feltétele, hogy az igénylő(k), illetve kiskorú gyermeke a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50%-os mértékű tulajdoni hányaddal rendelkezzen. Magára a támogatásra való jogosultság tehát abban az esetben is fennáll, ha a kiskorú gyermek rendelkezik a jogszabály által előírt 50% tulajdoni hányaddal.

A támogatott felújítási kölcsön azonban nem minden hitelintézetnél vehető igénybe olyan ingatlanra, amelyben kiskorúnak is van tulajdonrésze. Vannak olyan pénzintézetek, melyek belső szabályzata kizárja a kiskorú tulajdonában, résztulajdonában lévő ingatlan jelzáloghitellel történő finanszírozását. Ezeknél a bankoknál tehát nem érdemes a felújítási hitelt igényelni, ha kiskorú gyermek is van a tulajdonosok között, mert elutasításra fog kerülni kérelmünk.

Ellenben más banknál elvileg működhet a finanszírozás a gyámhivatal hozzájárulásával. Kiskorú tulajdonos esetén tehát elsőként a területileg illetékes gyámhivatalt kell felkeresni és az elvi hozzájárulás kérdését egyeztetni velük. Ezt követően kerülhet sor a kölcsönkérelem benyújtására.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

14 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kérdésem a következő: lakásfelújítási támogatás igényelhető-e abban az esetben, ha ingatlanunk 100%-ban 19 éves, de még középiskolai tanulmányait végző gyermekünk tulajdonában van, aki velünk egy lakcímen lakik.

Lakás felújítási kérelemmel kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy abban az esetben ha a felújítandó lakás 100%-ban a 25 évnél fiatalabb gyermekem tulajdonába van, aki nappali tagozaton tanul igényelheti-e a gyermekem a támogatást? -És Én?

A tulajdon igazolására tulajdoni lapot kell mellékelni vagy a MÁK, NAV, Közig.Hivatal ellenőrzi?

A lakásfelújításí támogatás igénybevétele után meddig nem eladható a lakás?

T. Cím!
Férjem eddig csak 1/3 részben tulajdonos az ingatlanban, amiben kb. 50 éve lakik, mi együtt már 24 éve. Most a család többi tagja elajándékozza férjem részére a tulajdonjogaikat. Anyósom marad a haszonélvező. Ha elkezdenénk esetleg a konyhafelújítást az idén, igénybe tudjuk venni a támogatást már az idei számlákkal vagy csak inkább jövőre tervezzük 2022-es számlával?
Köszönöm.

Tisztelt Cím!
A lakásfelújítási kérelemmel kapcsolatban volna egy kérdésem:
A ház melyre igényelném a támogatást, 100%-ban kiskorú gyermekem tulajdonában van. Az apjának haszonélvezeti joga van rajta. Én nem rendelkezem tulajdonjoggal, de én volnék az igénylő.
Ebben az esetben jogosultak vagyunk e a támogatásra?
Köszönettel.
ZS.

Két kiskorú gyermekemet egyedül nevelem, CSOK-al vásárolt lakásban élünk több mint egy éve. 1/3-ad részben vagyok tulajdonos, igénybe tudom -e venni a felújítási támogatást, vagy csak az ingatlan 2/3-ad tulajdoni részével rendelkező tulajdonossal együtt?