Jó napot kívánok!

Érdeklődni szeretnék, hogy meglevő 3 gyerekre, ha szeretném igénybe venni a 10 milliós CSOK-ot, mi ennek a feltétele? Főállású anya vagyok, mivel a 3. gyermekem 3 éves múlt. Így 7 éves koráig leszek vele GYET-en. Ez is munkaviszonynak számít? Ha igen, mennyi időnek kell eltelnie?

Válaszukat előre is köszönöm.
Nikoletta

Válaszunk:

Kedves Nikoletta!

Három vagy több gyermek után családi otthonteremtési kedvezmény új lakás építéséhez vagy vásárlásához akkor igényelhető, ha az igénylő - házastársak, fiatal házaspár vagy élettársak esetén legalább az egyik fél - a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem benyújtásának időpontjában rendelkezik legalább két éves társadalombiztosítási jogviszonnyal.

A társadalombiztosítási jogviszonyt valamilyen keresőtevékenység keletkezteti, például munkaviszony vagy vállalkozói jogviszony. A főállású anyaság információink szerint nem keletkeztet társadalombiztosítási jogviszonyt, csak egészségbiztosítási jogviszonyt. Az egészségbiztosítási jogviszony azt jelenti, hogy egészségügyi ellátásra jogosult, de ez nem elegendő a CSOK jogosultsághoz.

Míg a gyes, gyed ideje alatt fennálló munkaviszony keletkeztet CSOK jogosultsághoz megfelelő TB jogviszonyt, addig az anyasági támogatás nem.

A 10 milliós CSOK igénylése esetén az is meg van határozva, hogy a kedvezmény igénylését megelőző 180 napos időtartam számítása során mely jogviszonyok fogadhatók el. Ezen időszakban még korlátozottabb a figyelembe vehető jogviszonyok köre.

Az elfogadható TB jogviszonyokról bővebb leírás IDE és IDE kattintva olvasható.

Amennyiben egyedülállóként venné igénybe a CSOK-ot, úgy a GYET mellett munkaviszonyt is kellene létesítenie. Az, hogy ezt követően mennyi idő eltelte után lenne igényelhető a CSOK, bővebb információk ismeretében határozható meg. Pontos tájékoztatást ez ügyben a területileg illetékes OEP tud adni Önnek.

Ha házastársi vagy élettársi kapcsolatban történne a CSOK igénybevétele, úgy az is megfelelő, ha házastársa vagy élettársa tudja teljesíteni a TB jogviszonyra vonatkozó feltételeket. Külföldön fennálló TB jogviszony is elfogadható, de a jogviszonyt igazoló félnek vállalnia kell, hogy a CSOK szerződés aláírását követő 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít. TB jogviszony benyújtásától akkor lehet eltekinteni, ha a támogatott személy ápolási díjat vagy GYOD-ot kap.

Személyre szabott tájékoztatáshoz bővebb információkra lenne szükség. Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink ismertetni fogják a lehetőségeket.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése