A kisadózó nem számlázhat egyszerre ÁFÁ-san és ÁFA mentesen.
A kiadózó saját választása alapján nem szükséges, hogy Áfa körbe tartozzon 12 millió Ft éves árbevételig. A KATA-s vállalkozók tehát dönthetnek úgy, hogy értékesítéseiket ÁFA mentesen végzik. Azonban, ha egy KATA-s kisadózó vállalkozónak az éves árbevétele meghaladja a 12 millió Ft-ot, azután már ÁFÁ-s számlát kell kiállítania és a 12 millió Ft feletti rész után a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény alapján 40%-os mértékű adófizetési kötelezettség is terheli. A KATA-s adózó nem feltétlenül kell, hogy ÁFA körön kívüli legyen. Az a kisadózó, aki azonban az alanyi mentes adózást választja adómentes számlát állít ki minden ügyfelének.
Az alanyi mentes vállalkozónak a nettó vállalkozói díját nem kell megnövelnie az ÁFA-val, tehát így előnybe kerülhet az ÁFA körös vállalkozásokkal szemben, hiszen az ő munkadíját az ÁFA nem növeli meg. Viszont nem jogosult ÁFA visszaigénylésre sem. Az ÁFA mentesen értékesítés miatt az anyagbeszerzéseinek ÁFA tartalmát nem tudja az ÁFA visszaigénylésekben érvényesíteni.
Egy ÁFA mentes KATA-s kisadózó, ha elvállalja például egy lakóház belső terének felújítást, amely tevékenységre felhasznált anyagok bruttó költsége 4 millió Ft, míg a kivitelezés munkadíja nettó 2 millió Ft, akkor ő a számlájában 6 millió Ft-ot fog feltüntetni. Ekkor a 4 millió Ft anyagköltség ÁFA összegét nem fogja tudni visszaigényelni. Ilyen esetben a kivitelezéshez szükséges burkolatok és egyéb anyagok beszerzése lehet a megrendelő dolga, aki így is, úgy is meg kell, hogy fizesse az ÁFÁ-t. A KATA-s vállalkozó pedig csak a munkadíjat, mint vállalkozói díjat számlázza ki természetesen azt már az előírásoknak megfelelően nettó módon.

További kérdések és válaszok lakásfelújítási támogatással kapcsolatban ide kattintva olvashatók.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdv! Szobafestő vagyok, új, Katás. A szolgáltatásom része, hogy megvásárlom a szükséges anyagokat, aminek ára csak vásárláskor derül ki. A megrendelőm nevére kiállított számlával, de én fizetem ki. Hogyan tudom ezt bekérni a megrendelőmtől, hogy az éves adókeretemet ne csökkentse? Köszi

Üdvözlet!

Napelemes rendszer kiépítése miatt szükségessé vált a fázisbővítés az ingatlanunkban. A fázisbővítés során az ELMŰ felé is keletkezik fizetési kötelezettségünk 16X3900.- Ft+Áfa összegben. A megbízott vállalkozó a munkadíjról kiállítja a számlát, az anyag az én nevemre szól, ugyanakkor az ELMŰ felé fizetendő díj elszámolhatóságáról nincs információm. Hogyan érdemes eljárni ebben az esetben?

Üdvözlöm!
Kezdő vállalkozó vagyok, ezért nem egyértelmű számomra egy dolog. Megrendelő részére nem tudok vásárolni anyagot a választott üzletben, mert ott nem szolgálnak ki magánszemélyt. Ezért az alanyi adómentes katás egyéni vállalkozásom nevére vásárolok. Ezt az anyag költséget én tovább számlázhatom a megrendelőm részére? Felújítási támogatáshoz mindenképp szükséges nekik anyagköltség.
Azt tudom, hogy ez a keretemet csökkenti, de azzal nem vagyok tisztában, hogy ezt lehet, szabad-e? Illetve mennyire kell, hogy azonos legyen az általam vásárolt összeggel?

Válaszát köszönöm!

Mivel az alanyi áfamentes vállalkozó ÁFÁ-san veszi meg az anyagot, hogyan tudja nekem tovább számlázni? 0%-ot ír a számlára vagy 27%-ot?

A kormányrendelet 7. § (1) bek. b) pontja szerint teljesítést igazoló számlaként az általános forgalmi adóról szóló törvény hatálya alá tartozó termékértékesítésről, illetve szolgáltatásnyújtásról kiállított számla fogadható el.
Ez azt jelenti, hogy a vállalkozónak mindenképp ÁFÁ-s számlát kell adnia, és az alanyi adómentes számla után nem jár támogatás?