A rendelet szerint elvárás hogy az igénylőknek legalább 50 %-os tulajdoni hányaddal kell rendelkezni az igénylés pillanatában. Arra vonatkozó elvárás nincs, hogy mindkét félnek tulajdonnal kell rendelkeznie a feltölteni kívánt ingatlanban.
Amennyiben a házastársak vagy élettársak és a támogatásra jogósító gyermek bejelentett állandó lakcíme közös és a felújítani kívánt ingatlanba szól, akkor az igénylést csak együttesen adhatják be. Ebben az esetben a teljes támogatásra jogosultak.
Abban az esetben viszont ha a házastársak, élettársak lakcíme nem egyezik meg, akkor az igénylő az ingatlanban tulajdon joggal és legalább egy éves állandó bejelentett lakcím el ellenkező személy. Ebben az esetben viszont az igénylőnek egyedül kell megfelelnie minden feltételnek.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

27 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt cím!
Édesanyám halála után a bátyámmal örököltük meg fele-fele arányban anyám házát. Én szeretném a részemet kérni. Ő kijelentette, hogy majd csak 10 év múlva szeretne kifizetni. Viszont a családommal nagyobb lakásba szeretnénk költözni, nagyon jól jönne a fél ház ára.
Mit tehetnék jogilag ellene, hogy előbb fizesse ki a részem?
Sajnos nem jó testvéri kapcsolatról van szó. De a 10 év abszurd.

Tisztelt Cím!
21 éve élünk házastársként egy családi házban. 4 kiskorú saját gyermeket nevelünk Az ingatlanban nekem(férj) van 1/1 tulajdoni hányadom. Mivel én időközben nyugdíjas lettem és nem rendelkezek a nyugdíj melletti jogviszonnyal, ezért nem lehetek igénylő. Közös igénylés esetén a feleségem lehet-e az igénylő és a nevére kell-e szólnia a számláknak?
Köszönettel: András

Tisztelt Cím!
Érdeklődni szeretnék, hogy jogosult vagyok-e a lakásfelújítási támogatás igénylésére, amennyiben a felújítandó lakásban csak 1/3 rész tulajdoni hányadom van? Férjem francia állampolgár, francia TB jogviszonnyal, övé a 2/3 rész, de mivel csak nekem van magyar TAJ számom, így én lennék az igénylő. Közös kislányunknak és nekem van lakcímkártyánk a fenti lakás címére, több mint 1 éve. Jogosultak vagyunk-e a támogatás igénybevételére? Válaszukat várva, köszönettel: Alexandra

Külön élünk a férjemmel, de még hivatalosan nem váltunk el, a lakcímünk még azonos, meg a gyerekek lakcíme is ugyanaz, a kérdésem,hogy ő egyedül fel tudja venni a támogatás teljes összegét, arra az ingatlanra, az én beleegyezésem, aláírásom nélkül? Köszönöm a választ!

Egyedül álló szülő, 25 alatti gyerekkel igénybe veheti-e a “Lakásfelújítási támogatást”

Szép napot!
Nincs közös gyermek, a párom gyermeke, a párom nevén van 50% tulajdon (Édesanyja a másik 50%), az Én nevemen semmi. Házastársak vagyunk (1 éve), de Én csak ideiglenesen vagyok ide bejelentve több mint 5 éve.
Azt mondták, hogy ebben az esetben nem vehetjük igénybe a támogatást sem, és a hitelt sem, mert házastársak esetén csak mindketten vehetik fel, de mivel Én nem vagyok állandóra bejelentve, ezért nem vagyunk rá jogosultak?!
Nem egészen értem, hogy Nekem ebben az ügyben mi közöm az egészhez, ha semmim sincsen, és nem is Én szeretném igénybe venni a támogatást, sem a hitelt, hanem a Feleségem?

Üdv!
Érdeklődni szeretnék, hogy ha a párommal egy lakcímre vagyunk bejelentkezve, de nincs bejegyezve az élettársi kapcsolatunk, (közös gyermek van), akkor igényelhetjük-e közösen?

“Amennyiben a házastársak vagy élettársak és a támogatásra jogosító gyermek bejelentett állandó lakcíme közös és a felújítani kívánt ingatlanba szól, akkor az igénylést csak együttesen adhatják be.”
Ilyen esetben a számlákon is mindkét igénylő nevének szerepelnie kell?

Udvozlom. Az előbb elfelejtettem megkérdezni, amennyiben a benyújtott számlák a támogatás felső határát átlépik, a határig elfogadják e, vagy csak pontosan lehet benyújtani?

Üdvözlöm!
Érdeklődöm, hogy a ház körüli kert rendezése beletartozik e ezen támogatási körbe? Köszönettel

Üdvözlöm! A következő lenne a kérdésem. Ha csak nekem van 100%- os tulajdon részem a felújítandó ingatlanban akkor a feleségemnek át kell engednem a tulajdonom bizonyos részét?
Illetve, ha több ingatlan is van a tulajdonomban akkor is jogosult vagy a lakásfelújítási támogatásra?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel
György.

Jó estét kívánok!
Ha a lakás amiben lakunk 100%-ban a feleségem tulajdonában van, de neki nincs TB jogviszonya, attól még igényelhető a támogatás?
Köszönöm a választ.