Tisztelt Hitelnet!

Igénybe vehetem házasként a csokot egyedül? Mulasztásként szerepelek KhR rendszerben (Központi Hitelinformációs Rendszer), de ha én azt kifizettem, akkor igénybe vehettem a vissza nem térítendő támogatás és az otthonteremtési kedvezményes lakáshitelt?
Hátrány-e az hogy a férjemmel 2 közös és nem közös gyermeket nevelünk?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Anikó

Válaszunk:

Kedves Anikó!

A CSOK rendelet rögzíti, hogy házastársak és élettársak kizárólag együttes igénylés esetén lehetnek jogosultak a családi otthonteremtési kedvezményre (CSOK). Arra tehát nincs lehetőség, hogy házasok egyedül vegyék igénybe a támogatást.

A negatív KHR információ magát a CSOK jogosultságot nem zárja ki. CSOK-ot az a személy is igényelhet, akinek adatai negatív információval, aktív státuszban szerepelnek a KHR-ben. Más azonban a helyzet akkor, ha a CSOK mellett lakáshitel igény is felmerül. Aktív KHR státusz esetén nincs lehetőség semmilyen típusú lakáshitel igénybevételére.

Amennyiben korábbi mulasztását maradéktalanul kiegyenlíti és ez a KHR-ben szereplő információkkal is alátámasztható, akkor lakáshitel igényelhetővé válik. A CSOK-hoz kapcsolódó kamattámogatott lakáshitel (CSOK hitel) igénybevételére azonban ekkor sincs lehetőség. Passzív KHR esetén piaci kamatozású lakáshitelek érhetők el 5, 10 éves kamatperiódussal vagy a futamidő végéig fix törlesztő részlettel.

Az igénylés során nem jelent hátrányt, hogy férjével közös és nem közös gyermeket nevelnek. Mivel házasok, ezért a gyermekszám összeadható. Valamennyi, háztartásukban nevelt, eltartott gyermek után igényelhető a kedvezmény.

A használt lakás vásárlására vonatkozó CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak részletesen.

Amennyiben preferált településen szeretnének használt házat venni és felújítani, úgy elérhető lehet a falusi CSOK is. A falusi CSOK keretében adható támogatásnak maximum a fele vehető igénybe a vételár kifizetéséhez. A fennmaradó összeget az ingatlan felújítására, korszerűsítésére és/vagy bővítésére fordíthatják. A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhatnak.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre! Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket az elérhető lehetőségekről! Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK, falusi CSOK és lakáshitel ügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Bővíteni szeretnénk a házunkat, amelyben feleségem a 100% tulajdonos. Ez esetben, a tájékoztató értelmében együttesen nem igényelhetjük a kölcsönt, viszont tekintettel arra, hogy házasok vagyunk, a fentiek okán a feleségem sem igényelheti egyedül.
Kérem szíves megerősítésüket.

Egyedülállóként a férjemmel egy lakcímen lakunk, nem váltunk el. Így vele együtt igénybe vehetem a csokot?

Jelenleg egyedülállóként, harmadik gyermekkel gyermeknevelési támogatásban részesülve igényelhető-e a falusi CSOK?