Tisztelt Hitelnet!

Falusi CSOK-kal kapcsolatban szeretnék érdeklődni. Hány négyzetméternek kell meglenni a lakásnak, ha falusi csokot szeretnék felvenni? Mik a feltételek, mennyi támogatás vehető igénybe?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Hedvig

Válaszunk:

Kedves Hedvig!

A 2022. december 31-én lejáró falusi CSOK meghosszabbításra került. A támogatás iránti kérelem így 2024. december 31-ig nyújtható be. A támogatás használt lakásvásárlással egybekötött bővítésre és/vagy felújításra használható fel.

A támogatással érintett használt lakás hasznos alapterülete legalább el kell, hogy érje:
- egy gyermek esetén a 40 négyzetmétert,
- két gyermek esetén az 50 négyzetmétert,
- három gyermek esetén a 60 négyzetmétert,
- négy vagy több gyermek esetén a 70 négyzetmétert.

A hasznos alapterület a lakáson belül közvetlenül megközelíthető, következő helyiségek alapterületének összege: előszoba, közlekedő, nappali, hálószoba, étkező, konyha, étkezőkonyha, fürdőszoba, WC, kamra, tároló, gardrób, mosókonyha, kazánhelyiség és egyéb fűthető helyiség. A nettó alapterületnek csak azon része vehető figyelembe, ahol a belmagasság legalább 1,90 méter. A számítás során nem lehet figyelembe venni a gépjárműtároló és a pinceszinti helyiség alapterületét.

A minimális hasznos alapterület számításánál az igénylő által eltartott valamennyi gyermeket figyelembe kell venni. Ide kell számítani az igénylővel közös háztartásban élő azon gyermeket is, aki után lakáscélú támogatás igénybevétele már történt.

Bővítés esetén a támogatott ingatlan vonatkozásában elegendő, ha a támogatást igénylő vállalja, hogy a lakásvásárlással egybekötötten, vagy a meglévő lakás bővítési munkáinak eredményeképpen teljesíteni fogja a hasznos alapterületre vonatkozó minimum követelményeket.

A falusi CSOK összege lakásvásárlással egybekötött bővítés és-/vagy felújítás esetén:
- egy gyermek után 600.000 forint,
- két gyermek után 2.600.000 forint,
- három vagy több gyermek után 10.000.000 forint.

A falusi CSOK összege preferált településen meglévő lakóingatlan bővítése és/vagy korszerűsítése esetén:
- egy gyermek után 300.000 forint,
- két gyermek után 1.300.000 forint,
- három vagy több gyermek után 5.000.000 forint.

A falusi CSOK igénybevételéhez megfelelő TB jogviszony szükséges. Az állami adóhatóság felé nem lehet 5.000 forintot meghaladó tartozás. Valamint kizáró ok a büntetett előélet, illetve amennyiben a hátrányos jogkövetkezmények alól még nem mentesült az igénylő és társigénylő.

A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése