A támogatásra az a szülő lehet jogosult, akivel a gyermek közös háztartásban él. A gyermek állandó lakcíme meg kell, hogy egyezzen a támogatott személy állandó lakcímével. Ezt lakcímkártyával szükséges igazolni.
Amennyiben a gyermek korábbi házassági kapcsolatban született, akkor fentieken túl az a szülő lehet jogosult a falusi CSOK-ra, akinél a gyermek jogerős bírósági határozat alapján elhelyezésre. került.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

11 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Válás után közös szülői felügyelettel, heti váltásban neveljük a fiunkat. Bírósági végzés szerint az állandó lakcíme nálam, a tartózkodási helye a volt feleségemnél van.
Mire vagyok jogosult?

Tiszteletem!
Kérdésem az lenne, hogy jelenleg jelzáloghitelünk van a Takaréknál. Megigényeltük a CSOK-ot korszerűsítésre az OTP-nél. Az állam ezt a támogatást bejegyzi a Földhivatalnál, de ez nem hitel. Ahhoz viszont, hogy mi tovább tudjunk haladni, szükségünk van a Takaréktól egy beleegyezési nyilatkozatra. Ezt a kérelmet elutasították, indok nélkül. A pénzünk benne, a papír sehol, márpedig erre mindenképp szükség lenne (a jelzáloghitel 50000 Ft, tehát nem nagy összeg).
Mi a teendő, hogy ezt a papírt megkapjuk?

Gyermeket egyedülállóként szeretném megigényelni. Bejelentett munkahely van közel 5 éve.

Tisztelt hitelnet!
Előző élettársi kapcsolatomból (bíróságon nem voltunk) van egy gyermekem, aki hozzám van bejelentve és a családi pótlékot is én kapom. Most férjhez mentem és szeretnénk igénybe venni a falusi csokot hitel nélkül. Megkapjuk-e így a csokot? Kérhet-e bank bírósági papírt? De az ugye nincs! Kérhet-e beleegyező nyilatkozatot az apától?
Köszönöm szépen a választ.
Üdvözlettel.

Tiszteletem.
A kérdésem, hogy közös gyermeknevelés esetén, ahol a gyermekeket felváltva gondozzuk, erről bírósági határozat is van, mindegyik szülő jogosult a Falusi CSOK igénybevételére?
A gyerekek felváltva életvitelszerűen, heti váltásban élnek egyszer az egyik szülőnél, máskor pedig a másiknál. A bejelentett lakcím az apánál van, de az ideiglenes, vagy tartózkodási cím pedig az anyánál. Mivel egy gyermeknek csak egy állandó lakcímet lehet megadni. Ettől függetlenül az életvitelszerű lakhatás mindkét szülőnél fennáll, mindkét szülővel egy háztartásban él.
Jogosult-e mindkét fél igénybe venni a Falusi CSOK-ot 50%-50%-ban?
Várom válaszukat.
Üdvözlettel: