Tisztelt Szakértő!

Az alábbi ügyben fordulok Önökhöz:

Babaváró hitel felvételéhez szükséges tb jogviszony igazolás kiállítása kapcsán a következő problémábaütköztem.

2020.04.09-én elveszítettem a munkámat, ezt követően 2021.08.23-án keletkezett újra bejelentett jogviszonyom.
Magyarországon a vészhelyzet 2020.03.11-én lett kihirdetve a Magyar Közlöny szerint, és a mai napog is tart. Tehát a fenti két dátum beletartozik ebbe az időszakba.

Az OTP az alábbiakat írja a honlapján:
-legalább a házaspár egyik tagjának van 3 év folyamatos, maximum 30 napig megszakított társadalombiztosítási jogviszonya (TB).
A veszélyhelyzet időtartama alatt vagy az azt követő 90 napig a TB 30 napos megszakítási korlátját nem kell figyelembe venni akkor sem,
ha az a 30 napot meghaladja,
-ha az igénylő a veszélyhelyzet ideje alatt vagy a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napon belül újabbTB jogviszonyt létesít,
akkor a veszélyhelyzet időtartamát TB jogviszonyban töltött időnek kell tekinteni

Ezen leírás alapján szerintem, és az OTP-s ügyintéző szerint is jogosult vagyok.

Megigényeltem 2021. december végén az OEP-től a jogviszonyt igazoló Hatósági Bizonyítványt, melyet ki is állítottak részemre. Azonban a covid miatt az OTP-nél való időpont egyeztetés eltolódott, olyan időpontra, hogy a Hatósági Bizonyítvány 30 napos érvényességi ideje lejárt. Ezért megigényeltem újra a dokumentumot.

Ekkor Elutasítva határozatot kaptam, arra hivatkozva, hogy a jogviszonyban 30 napnál hosszabb megszakítás szerepel.

Ekkor jeleztem az OEP felé, hogy decemberben kiállították a Hatósági Bizonyítványt akkor most miért nem, illetve hogy az OTP-től milyen tájékoztatást kaptam, miszerint a 30 napos megszakítást nem kell figyelembe venni, illetve ha vészhelyzet alatt újra jogviszony létesül, akkor a megszakítás folytonos tb jogviszonynak tekintendő.

Erre az üzenetemre egy olyan határozatot kaptam, melyben visszavonják a korábban kiállított bizonyítványt és továbbra sem vagyok jogosult, mert: "Ön a veszélyhelyzet ideje alatt, illetve az követő 90 napon belül nem létesített újabb Tbj. 6. § szerinti biztosítási jogviszonyt."

2021.08.23. óta bejelentett munkahelyem van, melyet ők is megállapítanak a határozatban, ezért nem értem ezeket az elutasító határozat indoklásokat.

Jelenleg itt tart az ügy. Véleményüket kérdezném, hogy ki téved, az OEP-es ügyintézők vagy én? Önök mit javasolnak?

Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
Ákos

Válaszunk:

Kedves Ákos!

A veszélyhelyzetre vonatkozó szabályok, melyek az OTP Bank honlapján olvashatók, valóban érvényesek. A veszélyhelyzet azonban első ízben 2020. március 11-től 2020. június 18-ig állt fenn. Majd ezt követően 2020. november 4-től került ismét kihirdetésre, s jelenleg is fennáll.

Ha Ön 2020. április 9-ét követően 2021. augusztus 23-án létesített újra munkaviszonyt, akkor az valóban nem felel meg a fent leírt szabálynak, hiszen az új TB jogviszony létesítése nem történt meg a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napban, vagyis 2020. szeptember 18-ig. Így ezt az időszakot az újabb veszélyhelyzet kihirdetéséig információink szerint megszakításnak kell tekinteni.

Véleményünk szerint első alkalommal adták ki tévesen az igazolást.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése