Üdvözlöm!

Meglevő házunkat szeretnénk felújítani. A csokot szeretnénk 2 gyermekre. Mivel az 1.300.000 Ft nem elegendő, pluszban szeretnénk még hitelt hozzá. Azt ugyanúgy a kamattámogatással fel lehet venni?

Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Petra

Válaszunk:

Kedves Petra!

Preferált településen lévő lakóingatlan felújítására két gyermek után 1,3 millió Ft összegű falusi CSOK vehető igénybe. Ehhez kapcsolódóan igényelhető a kamattámogatott, 3% kamatú lakáshitel, két gyermek után igényelt támogatás esetén maximum 5 millió Ft összegben. Ezen túlmenően van lehetőség a 27% ÁFA tartalmú számlák ÁFA tartalmának visszaigénylésére is maximum 5 millió Ft összegben.

A támogatások és a kamattámogatott lakáshitel igénybevételéhez költségvetést szükséges benyújtani a hitelintézethez. A költségvetés összeállítására van banki formanyomtatvány. Fontos, hogy a költségvetés összegét le kell fednie a támogatások és a hitel együttes összegének. Amennyiben ÁFA-át is szeretnének visszaigényelni, akkor annak összegét is tartalmaznia kell a költségvetésnek.

Ha a felvenni kívánt hitelösszeg 5 millió Ft, a falusi CSOK összege 1,3 millió forint és ezek együttes összegét 100% le tudják fedni 27% ÁFA tartalmú számlával, annak 1,34 millió forint az ÁFA tartalma. Ha ezt is szeretnék visszaigényelni, akkor a költségvetés együttes összegének el kell érnie legalább 7,64 millió forintot.

Ha az elvégezni kívánt munkálatok együttes összege meghaladja a 7,64 millió forintot és nem áll rendelkezésre önerő, akkor piaci kamatozású lakáshitel igénylésére van még lehetőség. Ehhez szükséges, hogy az adott ingatlan értéke elbírja a felvenni kívánt hitelösszeget és az igénylők jövedelmi oldalról is megfeleljenek a hitelfelvétel feltételeinek.

A jogosultsághoz az igénylők közül legalább az egyik félnek rendelkeznie kell minimum 1 éves TB jogviszonnyal. A TB jogviszony igazolás helyett elfogadható a GYOD vagy az ápolási határozat is. A támogatott személyek egyikének sem lehet 5.000 forintot meghaladó tartozása az állami adóhatóság (NAV) felé. Feltétel mindkét igénylő részéről a büntetlen előélet, amit erkölcsi bizonyítvány benyújtásával szükséges igazolni.

Az ÁFA visszatérítésről bővebb információ IDE kattintva olvasható. A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhatnak. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése