A házvásárlást a banktól HITEL+ CSOK konstrukcióval bonyolítottuk le, mely hiteltartozás még most is fennáll. Akkor egy gyermekünk volt (5 éve) és rá kaptuk meg a CSOK-ot. Azóta megszületett a második gyermekünk és utólagos CSOK igénylést nyújtottunk be, mivel támogatási szerződésünk már volt a bankkal.

Időközben egy másik bankkal Falusi CSOK-ra is kötöttünk szerződést, mindkét gyermekre. (Ez kb. egy időben történt az utólagos CSOK igényléssel.)

Az utólagos CSOK elutasításáról szeretnék állásfoglalást kérni, mivel a bank a következőkkel szeretné visszautasítani az utólagos CSOK igényünket: Nem vehető igénybe utó CSOK, mert a második gyerekre a falusi CSOK keretein belül már igénybe vették a támogatást.

A kormányrendelet szerint nem zárja ki egyik a másikat, és a korszerűsítésre felvett Falusi CSOK-nál nem kell figyelembe venni a CSOK összegét sem. Valamint mindkettő más termék, a támogatásból a falusi CSOK nem zár ki.

Mi a véleménye? Utólagos CSOK igénylése esetén elutasíthatják az igényünket?

Köszönöm szépen előre is a válaszát!

Tisztelettel: Hajnalka

Válaszunk:

Kedves Hajnalka!

Információnk szerint a 2015. július 1. után, lakásvásárlásra kapott CSOK összegével nem kell csökkenteni a falusi CSOK korszerűsítés keretében elérhető támogatási összeget. Feltétel, hogy ugyanazon ingatlan korszerűsítése legyen a cél, mint amelyikre a vásárláskor megkapták a CSOK-ot.

Így véleményünk szerint nincs akadálya annak, hogy ugyanezen lakás vásárlásához kapott CSOK-kal összefüggésben utólagos támogatást igényeljenek utóbb született gyermekük után. Ennek összege 400.000 Ft, mely a fennálló lakáshitel tartozás csökkentésére használható fel.

Konkrét állásfoglalást a kérdésben illetékes Pénzügyminisztérium ügyfélszolgálata tud adni Önöknek. Az utóbb született gyermek utáni támogatási kérelem elutasítása esetén a területileg illetékes járási hivatal lakástámogatási osztályához fordulhatnak. Erre az elutasító határozat kézhezvételét követő 15 napon belül van lehetőség.

Örömmel vennék, ha visszajeleznének majd sikerült-e végül igénybe venni adott esetben az utóbb született gyermek utáni CSOK-ot.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése