Érdeklődni szeretnék, hogy álljak neki az igénylésének. Angliában élek. Most vesszük a házat, amire szeretnénk felvenni a falusi csokot.

Szeretném tudni, ha élettársam szerepel a házvásárlási szerződésen, én mint haszonélvező, ő felveheti-e a falusi csokot lányaimra? Az apjuk engedélyezi, hogy én vegyem fel, ő nem veszi igénybe.

Milyen papírok szükségesek? Hogyan kell neki állni? Szeretnék mindent tudni, minek hol álljak neki, hogy mindent be tudjak adni egy időben.

Nagyon várom válaszukat.
Köszönettel: Viktória

Válaszunk:

Kedves Viktória!

A támogatás igénylésének feltétele, hogy rendelkezzenek állandó magyarországi lakóhellyel már a támogatási kérelem benyújtásakor is. Fontos az is, hogy az igénylőknek és a gyermekeknek, akikre tekintettel a falusi CSOK igénylés történik, megegyezzen a lakóhelyük. Itt az is elfogadható, ha az egyik fél állandó lakóhelye és a másik fél tartózkodási helye egyezik lakcímkártya szerint, de mindkettő magyarországi lakcím kell, hogy legyen.

A CSOK rendelet rögzíti, hogy a támogatás igénybevételével vásárolandó lakáson nem lehet haszonélvezeti jog. Továbbá az igénylőknek, élettársak, házastársak igénylése esetén mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie a támogatott ingatlanban. A tulajdonszerzés arányára vonatkozóan nincsen előírás. Az is lehet, hogy élettársa 90%-ban, Ön pedig 10%-ban lesz tulajdonos. Önökön kívül más személy nem szerezhet tulajdonjogot. Gyermek csak abban az esetben, ha a CSOK kérelem benyújtása előtt a kiskorú gyermek az elhunyt szülő után ingatlan tulajdont szerzett, és a túlélő szülő, a CSOK igénybevételével újabb lakást vásárol vagy bővít. Ekkor a CSOK-kal érintett lakásban - a gyámhatóság rendelkezésének megfelelő mértékben − a támogatott személy mellett a kiskorú gyermek is szerezhet tulajdont.

Együttes igénylőként - a tulajdonviszonyra vonatkozó feltételek betartásával - igényelhetik a a falusi CSOK-ot az Ön lányaira. Amennyiben a gyermekek előző házastársi kapcsolatban születtek, akkor szükséges a jogerős bírósági határozat arról, hogy a gyermekek Önnél kerültek elhelyezésre. Ha korábbi élettársi kapcsolatból születtek, akkor elegendő a lakcímkártyával igazolható közös háztartásban élés.

Az igényléshez szükséges dokumentumokról IDE kattintva tájékozódhatnak. A falusi CSOK további jogosultsági feltételeit IDE kattintva ismerhetik meg. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot kívánok.
Arra lennék kíváncsi, hogy falusi csokra vettük az ingatlant és lehet-e bejelenteni a kisfiamat, mint haszonélvező?
Választ előre is köszönöm szépen.
Üdv.
Feri