Mi külföldön élünk. 3 saját gyermekre szeretnénk felvenni a falusi CSOK-ot.

Kérdésem az lenne, hogy azt olvastam, hogy a megfelelő igazolásokkal (munkáltatói, iskola látogatási) 5 év a beköltözési határidő, de 180 napon belül magyar TB jogviszonyt kell létesíteni. Ez lehet saját magam után fizetett is (csekken)? Az itteni munkáltatóink ugyanis csak a németországi TB-t fizetik, mivel itt ez kötelező! Illetve Unión belül hivatalosan csak egy biztosítási jogviszonnyal lehet rendelkezni.
Nem tudom, hogy ilyenkor mi a teendő?

Illetve, hogy lakásvásárlással egybekötött felújításra szeretnénk igénybe venni, hitel nélkül, ilyenkor ugye 10.000.000 Ft az összege 3 gyerek után? Valamint, hogy van-e lehetőség online igénylésre, ha van digitális aláírásra alkalmas készülékünk?

Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel.
Gy-né

Válaszunk:

Kedves Asszonyom!

Falusi CSOK igénylésnél alapfeltétel, hogy az igénylők és gyermekeik már a támogatási kérelem benyújtásakor is rendelkezzenek állandó magyarországi lakcímmel. A magyarországi lakóhelyet lakcímkártyával igazolni kell.

A támogatás utolsó részfolyósítását követően 90 napon belül állandó lakóhelyet kell létesíteni a támogatott ingatlanban. Az erről szóló lakcímkártyát a hitelintézet felé be kell mutatni. Arra azonban van lehetőség, hogy a támogatott személy és a gyermek, akire tekintettel a kedvezményt igényelték, a támogatott személy munkavállalására tekintettel – indokoltan – legfeljebb öt évig a lakás elhelyezkedése szerinti településtől eltérő településen tartózkodjon.

A falusi CSOK jogosultsághoz legalább az egyik igénylőnek megfelelő TB jogviszonyt szükséges igazolni. Külföldi TB jogviszony is elfogadható. A TB jogviszonyt igazoló félnek vállalnia kell, hogy a támogatási szerződés aláírását követő 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít. Ez azonban nem helyettesíthető az egészségbiztosítási járulék befizetésével. Annak megfizetése nem keletkeztet TB jogviszonyt. Az egészségbiztosítási járulék befizetésével tehát nem teljesülne a magyarországi TB jogviszony létesítésére vonatkozó feltétel.

Online igénylésre nincs lehetőség. A falusi CSOK kérelmet a bankba történő benyújtás előtt alá kell írni. Majd a szerződéskötéskor szükséges a személyes jelenlét a banki aláírásnál és a közjegyzői okiratba foglalás során.

A falusi CSOK további jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kérdésem az lenne, hogy 1 meglévő gyermek után a 600.000 forintos támogatás korszerűsítésre felvehető-e és hogy számlával kell-e igazolni itt a korszerűsítési munkákat?