Igen, igényelhető a falusi CSOK és a lakásfelújítási támogatás egyszerre, ugyanazon ingatlanra, de más-más munkálatokra. A falusi CSOK-os költségvetésben szereplő munkálatok nem vehetők figyelembe az otthonfelújítási program során. Ugyanazon számlák is csak az egyik támogatásnál vehetők figyelembe.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

94 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdés, hogy megkezdett bővítésre igényelni lehet a csokot? Településünkön igénybe lehet venni ez évtől a falusi csokot. Kombinálva lehet a kettőt? Csok bővítésre, falusi csok korszerűsítésre?
Válaszát köszönöm.

Üdvözlöm.
Az lenne a kérdésem, a falusi csok és a sima csokból tudok vásárolni ingatlant vidéken vagy csak az egyiket tudom igényelni?

Tisztelt Hitelnet!
Önerőből vásárolt (preferált településen 2022.08.23.) ingatlanra igénybe vehető-e a teljes „Falusi Csok” támogatás, ha most indítom el?
Köszönettel.

2020-ban Falusi Csok-ot igényeltem felújításra, szigetelésre, 300 nm , 2,4 millió forint volt a költségvetésben. Most fejeztük be a munkát kb. 5 millióba volt a teljes kivitelezés. Számlák beadva 120 nm-ről. Csok letudva. Maradék számlákat 180 nm-ről a 3+3 milliós támogatásba szeretném beadni.
Lehetséges?
Köszönöm.
Tomi

2022 augusztusában vettük igénybe a férjemmel 3 gyerekere a falusi CSOK-ot házvásárlás és felújítás céljából. A munkálatok elkezdődtek, de még koránt sem fejeződtek be. A tervezés leadásánál figyelembe vettem, hogy mit szeretnék a CSOK felújítási költségeibe elszámolni, és mit a családok otthonfelújítási támogatásában. Viszont nem találok arra a neten választ, hogy amennyiben csak 2022 szeptemberétől vagyunk bejelentve a CSOK által vásárolt lakásba, vagyis nincs 1 éve, így az otthonfelújítási támogatás igényelhető-e?

Jó estét.
Meg szeretném kérdezni, hogy csok vissza nem térítendő lakásfelújítást szeretnek igényelni 4 gyermekre.
Szükséges a munkahely?

Üdvözlöm.
A kérdésem a következő. Ha előzőleg már igénybe vettük a szabad felhasználású babavárót és most 3+3-ból lakást szeretnénk felújítani, majd korszerűsítésre meg a 2 gyerek utáni falusi csokot is szeretnénk igényelni, akkor azt megtehetjük? A 3+3-at felújításra, a Falusi csok-ot pedig napelem telepítésre szeretnénk felhasználni.

Üdv.
Az lenne a kérdésem, ha az otthonfelújítási hitel költségvetésébe beírtam a nyílászárók cseréjét és a burkolást, de nem végeztem el, akkor a falusi csok korszerűsítéséből elvégezhető? Ebbe a költségvetésbe is beírhatom?

Üdvözlöm.
Az volna a kérdésem, hogy falusi CSOK keretében beépíthető-e 2×4 m-es terasz. Üvegterasszá alakítás, vagy télikert, vagy ha a terasszal bővítenénk a nappalit?
Köszönöm.

Üdvözlöm,
az a kérdésem lenne, hogy a meglévő ingatlanra vettem fel lakásfelújítási támogatást.
Vehetek-e egy második ingatlant falusi csokból?

Már kb. 1 éve felvettük a falusi csokot házfelújításra, meg is kaptuk a támogatást. Most igénybe vehetem-e lakásfelújítási támogatást garázs építésre?

Kedves Szakértők!
1. Érdeklődni szeretnék, hogy falusi csok és lakásfelújítási támogatás egyidejű igénylésénél pl. ha a külső nyílászáró csere szerepel a falusi csok költségvetésben, akkor a redőnyt, párkányt el lehet-e számolni a lakásfelújítási támogatás keretében? (Mivel a falusi csok ezekre nem vehető igénybe.)
2. Másik kérdés, hogy a belső tér felújításánál mi számít egy munkálatnak? Pl. ha a falusi csok tartalmaz festési munkálatokat, akkor ettől függetlenül falburkoló, tapéta…stb elszámolható-e a lakásfelújítási támogatás keretében?
3. Pince felújítása elfogadható-e a felújítási támogatásból?
Köszönöm szépen!

Van hitelem még a házon és van 2 gyerek. Csokot fel lehet venni, hogy belefizetem hitelbe? A falusi csokot meg korszerűsítésre?

Tisztelt!
Nekem van 21 éves és most vagyok 12 hetes. Azt szeretném kérdezni, hogy falusi csokot + csokot igénybe lehet-e venni együtt? Saját tulajdonom a ház.

45 évesek vagyunk a férjemmel második házasság, nekem két gyerek 19 és 20 éves, neki egy 17 éves gyerek. A ház az ő nevén, még nem vett igénybe semmilyen csokot. Én az akkori férjemmel, két gyerekre igénybe vettük az akkor még szocpolt.
Kérdésem: falusi csok és otthonteremtési támogatás hitel nélkül igénybe tudja venni?

Tisztelt Hitelnet!
Építkeztünk 2018 szeptembere – 2020 december között. Új építés. Az építkezéshez igénybe vettük a 3 meglévő gyermek után a CSOK 10+10 M támogatást. Az ingatlan a mi nevünkön van, rendelkezik minden engedéllyel, itt lakunk 2020 októbere óta. Preferált településen lakunk.
Napcellás rendszert szerettünk volna telepíteni az új ingatlanra, amely a központi fűtés része lenne, mert a padlófűtést villanykazánnal oldanánk meg (gázkazánt kiváltva). Beadtuk az igénylést a FALUSI CSOK felújítási/korszerűsítési részére 5M forint.
Ma kaptuk a hírt, hogy elutasították a támogatási kérelmünket, mert a meglévő lakás CSOK támogatással épült. Pontosan milyen jogszabályra hivatkoznak, erről még nincs infónk, ön tud-e esetleg ilyen jogszabályról, amely miatt elutasítható a kérelem?
Jogszerűnek tartja-e az elutasítást a bank részéről?
Válaszukat előre köszönöm!

Kedves Szakértő!
3 gyermeket nevelünk. Van egy saját házunk, ahol a tetőt szeretnénk cserélni. Ehhez felvennénk a felújítási támogatást. Közben mivel preferált településen élünk szeretnénk vásárolni egy házat falusi csok segítségével, illetve fel is újítanánk (tető, nyílászáró, szigetelés).
Kérdésem, hogy ezt így megtehetjük?
Köszönöm a választ.

Tisztelt hitelnet!
Azt szeretném megkérdezni, hogy az 5+5 falusi csokkal egy időben igényelhető-e a 3+3 (aminek a felét visszafizeti az államkincstár) lakásfelújítási kölcsön?
Most vásároljuk és nincs meg az 1 év bejelentett lakcím.
Köszönöm.

Tisztelt hitelnet!
Az ügyben írok, hogy a férjem és én, már igényeltük a falusi CSOK-ot 2 bevállalt gyermekre. Folyamatban van a felújítás. Ha a tervezetbe beírtuk, hogy mire szeretnénk igénybe venni (tetőcsere, gáz bevezetése), de időközben lett számlám nyílászárókról, akkor azt beadhatom? Illetve, ha a gáz bevezetése megtörtént, és bőven fedezi az igényelt összeget (1,3 milliót), akkor elég azt beadnom?
És még az a kérdés merült fel bennem, hogy igényelhetem-e a falusi CSOK-ot 3 bevállalt gyermekre így utólag? Ha igen, gondolom a felújítási összeg különbözetét igényelhetem (ami ez esetben 3,7 millió). És mi a helyzet így a lakásvásárlás különbözeti részével? Gondolom így a már meglévő házra utólag nem vehetem fel, egyébként a lakásvásárlás egy részét a falusi CSOK 1,3 milliójából fizettük ki. Ha igényelem a 3 gyermekre, akkor a lakásvásárlás különbözeti része ugrott?

Tisztelt Hitelnet!
A kérdésem az, hogy ez akkor is igaz-e így, hogyha falusi CSOK-ot nem veszünk igénybe, csak a preferált kis településes ÁFA visszaigénylést? Tehát ha például van egy kb. 6 milliós napelemszerelési projekt és a település preferált településnek számít, akkor megtehetjük-e, hogy 6M forint értékben felszereltetünk 27%-os ÁFAval, majd erre visszaigényeljük a kb. 1,3M-os ÁFA tartalmat, illetve miután kb. 1,5M a munkadíj és kb. 4,5M az anyagdíj, és van 25 év alatti bent lakó, visszaigényelünk 3M-t a korszerűsítés/felújítási munkálat nyomán is?
Vagy az ÁFA valahogy össze van kapcsolódva „lélekben” a falusi CSOK-kal, így kizáró indok a visszaigénylés ugyanúgy mintha a Falusi CSOKot igényeltünk volna?
Köszönöm a segítséget!:)
Üdv, Attila

Tisztelt Hitelnet!
Jogosult vagyok 2 gyermek után a Falusi CSOK-ra meglévő ház korszerűsítése kapcsán. Tetőfelújítást tervezünk, a vállalkozó két ütemben fogja elvégezni a munkát és értelemszerűen két számlát fog kiállítani. Az első számla ácsszerkezet csere+ munkadíj, a másodikon tetőfedés cseréppel munkadíja és a cserepek lesznek leszámlázva.
Szeretném megkérdezni, hogy az első számlát elszámolhatjuk-e Falusi CSOK költségvetésében, a második számlát pedig beépíthetjük-e az államilag támogatott Lakásfelújítási támogatásba, ahol egyéb korszerűsítési munkákkal együtt ki fogjuk meríteni a 6 milliós keretet?

Tisztelt Hitelnet!
Férjemmel 50-50%-ban vagyunk háztulajdonosok, preferált településen. Korszerűsítés előtt állunk, a munkálatokat otthonteremtési kölcsönből is finanszíroznánk. Szeretnénk igénybe venni az otthonteremtési támogatást, a falusi csok támogatást 2 gyermekre, valamint az áfa visszatérítést is.
Kérdésem a következő lenne: Kizárja valamely támogatás/hitel egymást? Amennyiben igényelhetők az előbb felsorolt tételek mi a sorrend?
1. otthonteremtési hitel
2. otthonteremtési támogatás
3. falusi csok támogatás
4. áfa visszaigénylés ?
Válaszukat előre is köszönöm.

Jó napot kívánok!
Érdeklődnék, hogy van egy ismerősöm, aki felvette már 2 gyerekre a falusi csokot, viszont a falusi csokban beírt munkálatokból még nem nyújtott be számlát egyet sem.
Így igénybe vehető a 3 milliós vissza nem térítendő támogatás úgy, hogy meg a falusi csokból nem csinált semmit?

Üdvözletem!
Olyan kérdésem lenne, hogy mi a párommal már felvettük a babavárót és a CSOK-ot 2 gyermekre.
Első gyermekünk hamarosan megszületik, és zajlanak a felújítások. Szeretnénk igénybe venni a felújítási támogatást is, viszont a falu, ahol élünk bekerült a falusi CSOK rendszerbe is. Ha korábban igényeltem csokot az kizárja a falusi CSOK lehetőségét, illetve van mód csak a vissza nem térítendő támogatást megszerezni?
Előre is köszönöm!
Üdv: Ádám

Üdvözlöm,
szigetelni szeretnénk a házat. Felhasználnánk a falusi csokot korszerűsítésre + az otthonfelújítási támogatást.
Így lehetséges-e, ha nem ugyanazokat a számlákat adom be a 2 helyre?
Válaszát köszönöm.

Üdvözlöm!
Szeretnénk házat bővíteni, felvehető egyszerre a 2 gyermek után járó csok (a bővítésre) és felújítási támogatás is, ha a támogatásból a meglévő házrészt újítanánk fel?

Üdvözlöm,
mi a falusi csokból szeretnék megvásárolni csak a hőszivattyút, a lakásfelújítási támogatásból pedig még korszerűsítenénk a fűtést (hmv táloló, puffertartály bekötés).

Üdv!
2007-ben felvettünk 1 900 000 Ft szocpolt 3 gyermekre. Most falusi csokot szeretnénk.
Az lenne a kérdésem, hogy mekkora összeget kaphatnánk vásárlásra és felújításra?

Üdv!
Érdeklődöm, hogy 2 gyermek után a meglévő 1 éves tb jogviszonnyal rendelkezem, és használt lakást szeretnék vásárolni, akkor mi az az összeg, amennyiért vásárolhatok maximum, és mennyit kaphatok a korszerűsítésére? Ugyanis azt az információt kaptam, hogy a 2.600.000 Ft fele költhető lakásvásárlásra, másik fele felújításra, de ha nekem 5 gyermekem van, és csak 2-re veszem igénybe a falusi csokot, akkor lehetséges-e, hogy a maradt 3 gyermekemre felvegyem ugyanazon ingatlanra az 5 millió forint állami támogatást?

Jó Napot!
Érdeklődnék, hogy három gyermekkel ha falusi csokkal /5 millió forint/ + támogatott hitellel /11 millió forint/ vásárolok egy ingatlant, a felújításra az 5 millió Ft csokhoz vehetek-e fel támogatott hitelt? Ha igen, mekkora összeget? Csak a három gyermek esetén járó 15-11= 4 millió Ft-ot? Vagy a falusi csok felújításhoz járó 7,5 millió forintot?