Falusi CSOK, illetve CSOK igénylés esetén nincsen szülői korhatár, ha meglévő gyermekek után történik az igénylés. Meglévő gyermeknek számít a magzat is a 12. várandóssági hét betöltése után.

Életkori előírás abban az esetben van, ha vállalt gyermek(ek) után történik az igénylés. Ez esetben az igénylők egyike nem lehet 40 évnél idősebb a támogatási kérelem benyújtásakor.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

33 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértők!
5 éve felvettünk használt budapesti lakás vásárlásra 2,5 millió Ft CSOK támogatást – akkor 2 gyermekünk volt, 4 gyerek megszületését irányoztuk elő. Időközben megszületett 3. gyermekünk is. Most szeretnénk vidékre költözni, de megtartanánk a budapesti lakásunkat is.
A kérdésem az lenne, hogy szeretnénk igénybe venni a Falusi CSOK-ot 3 gyerekre – ez 10 millió Ft lenne -, de a korábbi vállalásunk 4 gyerekre szólt, jelenleg 3 gyerekünk van.
Lehetséges így? Úgy értettem, hogy a korábbi támogatással csökkenteni kell a 10 milliót, így 7,5 millióra lennénk jogosultak?
Ha nem vagyunk jogosultak, de esetleg visszafizetnénk a korábbi CSOK-ot, akkor felvehetnénk utána?
Köszönöm a válaszukat,
Mihály

Tisztelt Szakértők!
A Falusi Csok visszautalt támogatást mire lehet aztán felhasználni? Van valamilyen megkötés, mint például a lakástakarékok esetében? Bármire fordítható?
Köszönöm a választ!

Tisztelt Szakértő!
Szeretnénk megvenni egy ingatlant falusi csok felhasználásával. Az ingatlanban nem laknak 6 éve, az örökösök máshol laknak, így a közműveket kikötötték. Tegnap az értékbecslő mondta, hogy itt megbukhat a történet, mivel az órák kellenek a falusi csoknál. Mi minden közművet visszaköttetnénk, amint a mi nevünkön van az ingatlan, mert korszerűsíteni szeretnénk.
Muszáj előtte visszaköttetni minden közművet?
Utólag nem lehet valahogy a falusi csokot igényelni vagy csak a korszerűsítésre lehet akkor már?
Köszönöm szépen a segítséget!

Azután érdeklődöm, hogy a kivitelező 5% Áfás számlát állít ki a munkadíjról. Elfogadható a falusi CSOK elszámolásánál?

Tisztelt Szakértő!
Az OTP elutasította a Falusi CSOK kérelmemet azzal az indokkal, hogy a 17/2016. (II.10.) Korm. rendelet 5. § (1) bekezdés 7 pontjában foglalt jogszabályi feltétel nem áll fenn, azaz a lakhatásra való alkalmasság nem igazolható le. Ez persze így nem igaz!
Idézem a konkrét indokot: „A lakóépület központi fűtését biztosító kazán a térképmásolaton nem szereplő melléképületben van elhelyezve, a kazánhelység jogilag rendezetlen épületrészen található.”
Ez valóban így van, sajnos jelenleg csak a ház van a térképmásolatra felrajzolva, de már megkezdtük ennek a hiányosságnak a pótlását (de ez hetekbe, hónapokba telhet). Viszont nekünk a gáz rendszerről, illetve kazánról tervrajz is van, így nevetséges ez a megállapítás! Továbbá a támogatást nem a melléképületre szeretném felhasználni, s azt olvastam, hogy arra valóban csak akkor tudnám, ha fel lenne rajzolva. Viszont arról sehol nem olvasok egyértelmű írást, hogy az én esetem miért nem felel meg. Az említett Kormányrendeletnek teljes mértékben megfelelünk, más indokot az elutasításra OTP sem talált.
Kérem állásfoglalásukat!
Köszönettel: Irén

Falusi csokból vehetek végrehajtás alatt álló családi házat preferált településen?

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy falusi Csok által akarunk venni egy házat, jelenleg 46,3 m2 3 gyerekre szeretnénk bővítéssel. Eddig egy hölgy intézett mindent, aki partner a bankkal. Két ötletünk volt tetőtér beépítés, és az ingatlan mellett levő melléképület összeépítése plusz hozzá egy 16 m2-es rész kiállítása nem tudom, hogy ez így bővítésnek minősül-e?
Vállalkozó készíttette a költségvetést és a terveket is ez a bank elfogadja?
Vagy építésszel kell hivatalosan intézni?
Azért bíztunk meg egy hozzá értő személyt, aki ezzel foglalkozik, mert azt hittük, így könnyen el lehet intézni, de már lassan 2 hónapja aláírtuk az adásvételi szerződést, de nem haladunk sehova.
Kérem,ha tudnak segíteni előre is köszönöm.

Meglévő ingatlan tulajdonrész kivásárlásra alkalmas a falusi csok, korszerűsítéssel egybekötve?

Tisztelt Szakértő!
Hátha valaki tudna segíteni. OTP Falusi Csok 5+5 M lakásvásárlással egybe kötött korszerűsítési igényemet elutasította azzal az indokkal, hogy 5 éven belül fizettem vissza egy régen igénybe vett állami támogatást. A helyzetem a következő:
2002-ben 3 gyerekre felvettem 2.600.000 Ft-ot építésre. Laktunk benne 5 évig, mivel nem 10 évig laktunk benne, ezért határozat útján 2009-ben kaptam egy felszólítást, hogy fizessem vissza a támogatást. 2019-ben sikerült elárverezni a házat, ebből ki is lett fizetve a 2.600.000 Ft. A bank azt mondta, hogy a mostani igényléstől számítva 5 éven belül lett visszafizetve, ezért nem tudják elfogadni a falusi csok lakásvásárlással egybekötött korszerűsítést. 5 gyerekem van, az első 3-ra lett a régi felvéve. De mivel már csak a 3 kisebbik van velem, csak ők rájuk akartam igénybe venni.

Tisztelt Szakértő!
A hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-át számlával kell igazolni. Ez azt jelenti, hogy a költségvetés teljes összegét megkaphatom (ha az nem több, mint a max adható támogatás mértéke) úgy is, hogy a számlák csak a 70%-ot fedik le?
Választ előre is köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
Falusi CSOK korszerűsítésre minden feltételnek megfelelünk. Nyílászáró (ablakok) cseréjét szeretnénk, de úgy gondolom manapság a nyílászáró redőny és szúnyogháló nélkül nem éppen korszerű! Ennek ellenére a hőszigetelt alumínium redőnyök a Bank szerint nem finanszírozhatók támogatással.
Valóban így van?
Köszönettel.

Jó napot!
Falusi CSOK esetén kell-e szerződést kötnöm a munkát elvégző kivitelezővel?
Köszönöm!

Jó napot kívánok!
Ha a gyermek betölti a 25.életévét, de a munkálatok nem fejeződnek be, lehet-e halasztást kérni a befejezésre és a kapcsolódó ügyek elintézésére? Köszönöm a választ.

Jó napot!
Azt szeretném kérdezni, hogy milyen támogatást tudok felvenni új építésű háznál, ha elmúltunk 40 évesek. Van 2 gyermekünk, ill 1 gyermeket örökbe fogadunk. Tavaly augusztus óta vagyunk várólistán.
Mi igénybe tudjuk venni 10+15milliót!? Tudd nekem ebbe segíteni?