Tisztelt Szakértő!

Minap voltunk bent a banknál, ahol leadtuk az igénylésünket falusi Csok korszerűsítésre. A költségvetés szerinti összeg 4,5 millió forint, ügyintéző mindent rendben talált. Viszont azt mondta hogy nem lehet 100% önerőnk, mert akkor nem is igényelhetnénk a támogatást és azt ismételgette nehogy túlteljesítés legyen mert akkor nem kérhettük volna a támogatást mert volt rá pénzünk, viszont a 10%-ot mindenféleképpen költsük el egy-egy részfolyósítás előtt.

1. Ez tényleg így van?
2. Ha igen akkor hogy képzelik a számlák leadását? Mert az egyik cég pl 60% kifizetését kéri tőlem előre (anyag díj), addig ki se jönnek. (Ez magába kb. 1,5 millió és akkor többi munka anyag és munkadíja még sehol sincs.) Tényleg szét kell apróznom és minden pl. 1 millió számla után kihívnom az értékbecslőt?
3. Banknak le kell igazolni, hogy mikor hogyan és mennyit fizettem egy számlára?
4. Ha nem gond a 100% önerő akkor mivel tudok az ügyintézőnek érvelni? (Van egy olyan érzésem, hogy az ügyintéző nem áll a helyzet magaslatán, mert én hívtam fel a figyelmét a napelem esetben a 450ezer/kWp határra is.)

+1. Barkácsáruházban dolgozom, mint egyszerű eladó alkalmazott, megvehetem nálunk is az alapanyagot vagy kizáró ok a munkaviszony?

Köszönöm előre is a segítségét.

Válaszunk:

Kedves Kérdező!

A hitelintézethez benyújtott és elfogadott költségvetés összegét le kell fednie a támogatás(ok) és önerő együttes összegének. Az nem derül ki leveléből, hogy hány gyermek után kívánják igénybe venni a falusi CSOK-ot, illetve igényelik-e a falusi CSOK-kal egyidejűleg 27%-os ÁFA visszatérítést, s ha igen, mekkora összegben.

Az a lényeg, hogy amikor első alkalommal kimegy a helyszínre az értékbecslő, akkor nem lehet túlkészültség, vagyis maximum akkor értékű munkálat lehet elvégezve, amennyi a támogatási kérelemben megjelölt önerő összege.

Ezt követően már bármennyi munkálat elvégezhető, nem fog túlkészültségnek minősülni. A műszaki szakértőt nem kell és nem is célszerű 1 millió forintos készültségenként kihívni. Ahány százalékos készültséget megállapít az értékbecslő, annyi százalékot fog folyósítani a bank a falusi CSOK-ból. Számlával mindig az elért készültségi fok összegének legalább 70%-át kell igazolni. Amennyiben ÁFA visszatérítés is kapcsolódik az ügylethez, úgy abból mindig a benyújtott 27% ÁFA tartalmú számlák áfájának együttes összege kerül folyósításra.

A korszerűsítéshez szükséges anyagokat abban a barkácsáruházban is megvásárolhatja, ahol alkalmazottként dolgozik.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése