A falusi CSOK tanya, birtokközpont vagy preferált kistelepülés területén nem csak használt lakásvásárlással egybekötött bővítésére és/vagy korszerűsítésére igényelhető, hanem önállóan, meglévő lakás bővítésére, illetve korszerűsítésére is igénybe vehető.

Nem jelent kizáró okot az sem, hogy a korszerűsítendő, felújítandó lakóingatlant korábban a normál CSOK igénybevételével vásárolták. A korszerűsítsre adható összegből nem kell levonni a korábban lakásvásárláshoz kapott CSOK összegét az alábbi előírás alapján:

Már meglévő lakás bővítésére és/vagy korszerűsítésérenyújtott Falusi CSOK esetén a nyújtható CSOK összegét csak akkor nem kell a korábban folyósított támogatással csökkenteni, ha a korábbi támogatás a bővíteni és/vagy korszerűsíteni kívánt ingatlan megvásárlására lett folyósítva és az a támogatás 2015. július 1. után igényelt CSOK (családok otthonteremtési kedvezménye vagy családi otthonteremtési kedvezmény) volt.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

20 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

3 gyermekünk van. Preferált kistelepülésen szeretnénk falusi csokot igényelni meglévő családi házban, csak korszerűsítésre. A házat 2010-ben építettük, 3,8 millió szocpolt és kamattámogatott kölcsönt is igénybe véve. Az 5 milliós csokból le kell vonni a korábbi szocpol és kamattámogatott kölcsön összegét?
Köszönöm.

Szeretném megkérdezni, hogy most kezdtük el intézni a falusi csok korszerűsítést, viszont a feleségemnek van tartozása, amit most feltüntettek a tulajdoni lapon, amiben negyed részte van. Háromnegyed rész az enyém. Ilyen esetben van lehetőség az igénylés benyújtására vagy muszáj előtte kitisztázni a tartozást? Előre is köszönöm a választ.

Üdvözlöm.
Háztető csere volt 2 hónapja és van róla számlámról. [anyag+munkadíj]
Az lenne a kérdésem, hogy ezt el lehet még számolni?
Köszönöm szépen.

Tisztelt válaszadó!
1 éve vásároltunk meglévő 3 gyermekre egy ingatlant falusi csokból. Ezt most önkéntesen visszafizetnénk.
Az lenne a kérdésem, hogy van egy meglévő másik ingatlanunk, amit 1 hónapja vásároltunk. Igényelhető-e a falusi csok 5 millió korszerűsítésre, ha mi és az ingatlan is megfelel az előírásoknak?! Ha nem, akkor milyen támogatást vehetünk igénybe? Kérem segítsen!

Jó napot!
Betti vagyok. A kérdésem, hogy van 3 gyerekem, akiből 2 tartós beteg és a kisebbik más apától van. Gyodot kapok rájuk, ami 2022. augusztus végéig jár. Meglévő lakásomra szeretném igényelni a csokot. Fürdőszoba, tető. Az élettársammal 2020. januártól vagyunk együtt, de még nem esküdtünk meg.

Üdvözlöm.
Azt szeretném kérdezni, ha mi párommal ezelőtt 5 évvel vettünk ingatlant szocpolra egy kis faluban, akkor most korszerűsítésre, felújításra igényt tarthatunk a falusi csokra 3 gyerekkel?
Köszönöm a választ.

Tisztelt Szakértő!
2020-ban igénybe vettük a Falusi CSOK-ot 2 gyermek után 1.300.000 Ft összegben homlokzati hőszigetelése. Munka elvégezve, támogatást megkaptuk. Született még egy gyermekünk és idén szeretnénk utána is igényelni a Falusi CSOK-ot tető felújítására. Ha jól értelmeztem a jogszabályt, akkor a most igényelhető 5.000.000 Ft-ból le kell vonni a már meg kapott 1.300.000 Ft-ot, így 3,7M forintot tudunk még igényelni. Így van ez? Mert az OTP ügyintézője ezt válaszolta: “A falusi CSOK igénylésére egy alkalommal van lehetőség, így pótlólagos igény nem nyújtható be.”
Tisztelettel: Péter

2 gyerekre igénybe vettem 2004-ben a szocpolt építésre, falusi csok igénybe vehető-e ugyanazon gyerekekre?

Falusi CSOK-ot korszerűsítésre igényelhetem-e, ha korábban a vásárláshoz nem igényeltem a CSOK-ot?