Tisztelt Hitelnet!

Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz:

“”Mi minősül új lakásnak? …. Új lakásépítés fogalma: …… A meglévő épület vagy épületrész átalakítása kivételével:” idézett fenti tartalom értelmezésében szeretném tanácsukat kérni, a generálkivitelező bevonása nélkül megvalósuló bővítés esetén a 27%-os 5 millió forint áfa visszaigényelhetőségéről!

E rész alapján én úgy értelmezem a lehetőséget, hogy a NEM preferált településen/tanyán stb… is, egy nagyobb léptékű bővítés új építésnek minősül, támogatható. Alaptól kezdődően – vagy amennyiben szakértői nyilatkozat kimondja, hogy az épület alapja megfelelő – a bővítés által min 12 m2-es fűtött, teljesen közműves bővítmény jön létre, hatósági bizonyítványt kap.

Konkrétum: a 70 m2-es házunk tetője és szintje lebontásra kerül, bővül ~150 m2-re, NEM preferált településen. Új- és régi rész is elvárt TNM szerint épül újjá tervek és építési engedély alapján, nem generállal, majd hatósági bizonyítványt kap.

Tudunk 5 millió forint áfa visszaigényléssel élni? Ha igen, miként?
Köszönettel.
A.

Válaszunk:

Kedves András!

A 27%-os aAdó-visszatérítési támogatás új lakás építéséhez igényelhető. Ez a támogatási forma nem preferált településen lévő új lakásépítés esetén is elérhető. A bankok azt, hogy egy építkezés új lakás építésnek vagy meglévő lakóingatlan bővítésnek minősül az egyszerű bejelentés alapján vizsgálják.

A jogosultság szempontjából tehát az a meghatározó, hogy az egyszerű bejelentés új lakás építéséről vagy meglévő lakás bővítéséről szól. Amennyiben ez utóbbiról, úgy az ÁFA visszatérítési támogatásra való jogosultság nem áll fenn, mivel az bővítés esetén nem vehető igénybe.

Ha valóban az alapokig lebontásra kerül az ingatlan, akkor ennek bank felé történő megfelelő igazolása esetén állhat fenn a támogatásra való jogosultság. Ellenkező esetben információink szerint nem vehető igénybe.

Az adó-visszatérítési támogatás további jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. A támogatásra való jogosultság megállapítása érdekében javasoljuk a számlavezető hitelintézet megkeresését a rendelkezésre álló dokumentomokkal.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése